Norma dotycząca wymiarowania pogłębiaczy stożkowych i frezów

Dość techniczne pytanie.

Jak oceniasz pogłębiacze stożkowe i pogłębiacze?

Zwykle średnica pogłębiacza stożkowego i jego głębokość powinny być określone w tekście.

W oprogramowaniu 3D znajdują się jednak symbole, które upraszczają pisanie (patrz §)

Są one zgodne z amerykańskim standardem ASME Y14.5M

Czy można je stosować w naszych normach ISO?

Uwaga: Nie mam dostępu do standardów, są one zbyt drogie dla mojej szkoły. Te odpowiadające oznaczeniom wymiarów specjalnych to ISO/DIS 129-1:2012

Witam

Ze swojej strony dostosowałem teksty symboli do kolczyków. Nie mam więc tych symboli, które niekoniecznie coś znaczą dla wszystkich, ale teksty.

Jeśli jesteś zainteresowany, znajdziesz plik, który dobrze pasuje do tego pytania: http://www.lynkoa.com/forum/cao/cotation-percages

3 polubienia

Witam

Właściwie widziałem wszystko po trochu.

A kiedy widzisz wszystko, to dlatego, że nie jest jasne lub że tak naprawdę nie ma standardu

3 polubienia

Cześć 

Tam, gdzie pracuję, jesteśmy zarówno na ISO, jak i ASME (to samo dotyczy widoków projekcyjnych, zależy to od tego, czy ujęcie jest wykonane przez Francuzów czy Amerykanów, niech żyją międzynarodowe ^^ pudełka). Ale zwykle w ISO musisz wykonać cięcie i wskazać głębokość. Po tym zrozumiałe jest, że mierzysz notatkę w widoku z góry za pomocą ø12 Prof 4 I jest łatwiej, jeśli masz więcej miejsca na swoim planie.

1 polubienie

Miałem do czynienia z różnymi firmami, z którymi współpracowaliśmy: istnieje wyraźna preferencja dla jasnego tekstu w języku francuskim: lamage dia prof.

Wydaje mi się, że najlepszą rzeczą do zrobienia jest dostosowanie pliku konfiguracyjnego funkcji "symbol do wiercenia".

Oszczędza czas przy ocenie, mając coś, co prawidłowo podąża za zmianami.

1 polubienie

Nawet te amerykańskie są cytowane w tekście, a ja powiedziałbym, że symbole są po to, by ich używać, gdy ma się jednego dostawcę, który je zna i robi wszystko w domu.....

Witam

Nigdy nie piszę tekstu.

Zawsze podaję wymiary Ø i głębokości pogłębiania walcowego.

Do frezowania wskazuję kąt i Ø w górnej części stożka.

S.B

Witam

Jest kilka szkół. Osobiście na swoich planach stawiam wymiar wymiarowy, a nie symboliczny (średnica i głębokość). Ma to tę zaletę, że jest jasne, a ponadto pozwala przypisać mu tolerancję. Symbole należy pozostawić niesparametryzowanym płaszczyznom 2D i nie są one połączone z 3D.

Ponadto w Twoim interesie jest wykonanie wymiarowania związanego z 3D, aby uniknąć błędów spójności między 3D a 2D.

Następnie można dodać tolerancję współosiowości lub położenie pogłębiacza stożkowego w stosunku do otworu.

Mam nadzieję, że rzuciłem trochę światła.

Dawid

PS: Mam 15 lat doświadczenia w notowaniu (Valeo/Bosch)