Standardowa mapa bazowa SolidWorks dla USA

Witam 

Mam problem z rodzajem rzutowania widoków na SolidWroks. 

Jest kilku z nas, którzy robią plany i dlatego mamy plan podstawowy, z którego mogą korzystać wszyscy na serwerze.

Gdy otwieram nowy rysunek z poprawną mapą bazową, typ rzutowania automatycznie przełącza się na USA. Problem polega na tym, że dzieje się to tylko w mojej pracy, moi koledzy nie mają tego problemu, mapa tła otwiera się z projekcją europejską. 

Przypominam, że otwieramy tę samą mapę bazową na 2 różnych komputerach, ale nie mamy tego samego. Czy masz pojęcie, na czym polega problem? 

Dziękuję.

Witam

Musisz zobaczyć w ustawieniach, narzędzia, a następnie opcję i porównać ustawienia rysunku w zakładce ogólne.

1 polubienie

Zamiast tego potrzebujesz dobrze skonfigurowanego szablonu rysunku (.drwdot).

1 polubienie

Szablon rysunku znajduje się na naszym serwerze, więc zmieniliśmy ścieżkę lokalizacji pliku w ustawieniach tak, aby wszyscy używali tej samej. 

Ustawienia na tym rysunku są poprawne, ponieważ moi koledzy nie mają żadnych problemów. Z drugiej strony na moim komputerze ustawienia się zmieniają, podczas gdy plik jest plikiem serwera, więc tak samo jak inne. 

Sprawdziłem wszystko, ścieżkę lokalizacji pliku, szablon rysunku jak również wszystkie parametry ale nic nie pomaga, nie rozumiem, za każdym razem, gdy otwieram ten rysunek, typ rzutu wraca do USA. 

@Marques4: Bądź ostrożny, czasami mówisz o planie tła, a czasami o modelu rysunkowym. Są to 2 różne typy plików, które nie mają takiego samego zastosowania i nie dostarczają tych samych informacji do SW.
Szablony są plikami drwdot, mapami bazowymi slddrt. I jak słusznie zauważył PhilippeB, to właśnie model definiuje rodzaj projekcji.
Każdy z tych 2 typów plików ma swoją drogę do opcji oprogramowania.

Mówiąc prościej, plan tła jest widoczną częścią modelu.

3 polubienia

Stefbeno tak Dokładnie, pomyliłem, ale oba pliki były dobrze skonfigurowane. 

Po ponownym sprawdzeniu rozwiązałem swój problem, ścieżki w domyślnych szablonach nie zostały zaktualizowane , zmieniłem wszystko, ale zachowałem podstawowe ścieżki. Wystarczyło jedno kliknięcie, aby wszystko zostało zaktualizowane i wróciło na właściwe tory. 

Może to błąd SolidWorks! Teraz wszystko działa dobrze, dziękuję wszystkim. 

Miłego dnia.  

1 polubienie