Uwaga dotycząca obliczeń

Witam

Przychodzę do was, bo szukam softu, soft... bezpłatnie, do sporządzania notatek obliczeniowych.

Tak więc przez notatkę obliczeniową rozumiem nośność konstrukcji, dobór profili, zejście obciążenia klatki schodowej, balustrady itp....

Czy ktoś może mi udzielić jakichś informacji?

Z góry dziękuję.

Juliański

Rdm le mans nie jest zły do obliczeń rdm.

Poza tym nie znam żadnego wolnego oprogramowania.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam, czy korzystasz z oprogramowania CAD? Jeśli tak, to który? Niektóre dodatkowe obliczenia mogą być bezpłatne w zależności od oprogramowania.

Z drugiej strony wszystko zależy od sposobu korzystania z tych programów. Jeśli potrzebujesz tylko wykonać kilka obliczeń, aby zaprojektować bez uzasadniania swoich wyborów, nie martw się o wolne oprogramowanie. Z drugiej strony, jeśli musisz zadbać o elementy bezpieczeństwa, trzęsienia ziemi itp. Musisz zwrócić się do specjalistycznego oprogramowania, które bierze pod uwagę różne możliwe iteracje (przykład: trzęsienie ziemi + wiatr, następnie trzęsienie ziemi + ładowanie, a następnie trzęsienie ziemi + ładowanie + wiatr, ....). Do wykonywania tego typu obliczeń kadrowania używamy Autodesk Robot.

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, czy ktoś miałby przykład, aby pokazać mi notatkę obliczeniową na planie, aby dać wyobrażenie o kształcie, jaki przyjmuje?

Witam

jak mówi Aurélien, jakiego oprogramowania używasz? Bo na przykład za pomocą symulacji Soliworks można zrobić wiele rzeczy. Ze swojej strony używam go na co dzień w moich projektach.

Cdt.

Fred

1 polubienie

O tak, przepraszam dokładnie, używam solidworks 2013 i dodatek do symulacji jest dla mnie trochę rozmyty, nie wiem, jak z niego korzystać.

Warto wiedzieć: W SolidWorks dostępne są samouczki, dzięki którym można dowiedzieć się, jak rozpocząć symulację: 

Zobacz załącznik

Te samouczki są świetne na początek od małych części!

simulation.jpg

Witam

Ponadto, jeśli masz symulację, oznacza to, że jesteś w SolidWorks Premium i w narzędziach Toolbox znajdują się wykresy obliczeń, musisz je aktywować w dodatkach, jeśli tak nie jest.

@+

Edycja: są to proste wykresy obliczeniowe dla np. gięcia

Aby uzupełnić odpowiedź Cyoote: http://www.lynkoa.com/mycadservices/abaques

Bardzo dobrze, dziękuję, świetne samouczki.

Ale na przykład mam ochroniarza, muszę obliczyć zejście ładunku, jak postępować, muszę przyłożyć do niego ciężar człowieka lub muszę określić maksymalne dopuszczalne obciążenie ze względu na użyte materiały i przekrój.

Witam

Jeśli nigdy nie wykonywałeś tego typu obliczeń na oprogramowaniu, zdecydowanie radzę zarzucić swojemu sprzedawcy, aby odbył szkolenie.

Po tym nie jest niemożliwe, aby poradzić sobie samodzielnie, postępując zgodnie ze wszystkimi samouczkami i prosząc nas o pomoc.

Jeśli chodzi o twoje pytanie, nie ma potrzeby określania obciążeń i przekrojów, jeśli narysujesz swój mechanicznie spawany profil i przypiszesz mu materiał, wszystkie jego dane są znane SolidWorks. Musisz więc tylko wskazać swoje "blokujące" twarze i miejsce, w którym przykładana jest siła.

@+

3 polubienia

Witam

Jeśli chodzi dokładnie o obliczenie balustrad, schodów, ... Do określenia kosztów, które należy uwzględnić, należy stosować różne normy. W zależności od zastosowania opłaty będą się różnić.

Zapoznaj się głównie z normami ISO 14122 dotyczącymi platform roboczych lub środków dostępu lub ISO 12811 dotyczącymi rusztowań.