Niestandardowe notatki składania

Witam 

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje funkcja zapisywania informacji podczas rysowania części arkusza blachy w stanie rozwiniętym. 

Pozwólcie, że wyjaśnię, do moich montaży używam blach ze stali nierdzewnej, te arkusze mają stronę PCV (na zewnątrz) dla estetyki i surową powierzchnię, która zawsze jest umieszczana wewnątrz zespołu.

Chciałbym, aby gdy tworzyłem rysunek w stanie rozwiniętym, to systematycznie była to zewnętrzna ściana, która była reprezentowana z dopiskiem "PVC FACE" i gdybym miał przełączyć widok (wewnętrzną), to nie było takiej nuty.    

Z góry dziękuję za pomoc. 

Używam SOLIDWORKS 2018. 

capture.png

Witam

jedynym sposobem, jaki widzę, aby zrobić to automatycznie, jest zmiana ustawień tekstu naszego składania, które można znaleźć w: C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english.

Załączam zmodyfikowany plik, ale najpierw będziesz musiał skopiować  swój, aby mieć kopię zapasową. Po skopiowaniu twojego usuń "ac cobra"  z nazwy, aby mieć to samo co twoje, aby znalazł go ponownie, z drugiej strony "FACE PVC" zostanie napisane w składanej notatce, patrz zrzut ekranu

bendnoteformat_ac_cobra.txt
capture.jpg
2 polubienia

Witam, może z kodem koloru z przodu <Myślę, że górna część zagięcia niekoniecznie będzie pasować do powierzchni pcv!> 

Cześć, tylko dla informacji, wszystkie części nie są systematycznie licowane z pcv na zewnątrz, a nawet nie mają powierzchni pcv. Bądź ostrożny, błąd zdarza się szybko i nie wybacza

Witam, dziękuję za odpowiedzi. 

Rzeczywiście, opadła fałda niekoniecznie odpowiada stronie PCV (na przykład arkusz w kształcie litery S), ale i tak dziękuję za dostarczenie rozwiązania! 

Z naszej strony nasze rysunki płaskie mają systematycznie widoczną stronę = stronę PCV.

Wycinarki laserowe wolą najpierw ciąć plastik przed stalą nierdzewną, stąd prośba o stronę PCV na górze (nie ma potrzeby zwracania dxf), a zatem nie ma dla nas adnotacji (systematycznie laser = blacha z PCV)

2 polubienia

Witam

Istnieje sposób, aby powiedzieć SW, jaka jest powierzchnia odniesienia podczas rozwijania, dzięki czemu SheetMetalManufacturing może umieścić rozwinięte widoki we właściwym kierunku na MEP, a BatchConverter wyeksportować DXF również we właściwym kierunku.

Aby to zrobić:

1- Umieść część w stanie rozłożonym

2- kliknij prawym przyciskiem myszy na rozłożoną funkcję i wybierz "Edytuj funkcję" (img1.jpg)

3- Część wraca do trybu "złożonego" z niebiesko podświetloną stroną (img2.jpg)

4- Wybierz żądaną stronę jako odniesienie (stronę z folią PVC lub stronę z wykończeniem) i zatwierdzoną.

Jestem stosunkowo nowy w obróbce blach ze stali nierdzewnej i na początku miałem wiele niepowodzeń... Teraz systematycznie dokonuję tej manipulacji.

Jeśli potrzebujesz bardziej precyzyjnego samouczka, nie wahaj się zapytać.

Pozdrowienia.

img1.jpg
img2.jpg
2 polubienia