Instrukcja składania - solidworks composer

Witam

Jestem w trakcie tworzenia tego małego humanoidalnego robota o otwartym kodzie źródłowym. Oto link do strony internetowej : http://heol.io/ oraz źródła : https://github.com/Heolrobotics/Heol-humanoid

Aby inne osoby mogły go złożyć, chcę zrobić instrukcję montażu w postaci instrukcji Lego. Zastanawiam się nad skorzystaniem z edytora Solidworks, ale nie jestem pewien czy to najlepsze rozwiązanie ? Masz jakieś inne pomysły ?

Ponadto w internecie znajduję bardzo mało dokumentacji i samouczków z edytorem solidworks, tylko filmy prezentacyjne. Czy masz na myśli jakieś samouczki, czy chcesz być częścią tego wspaniałego projektu ?

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi

3 polubienia

Brak konkretnych odpowiedzi dla katalogu montażowego. Kiedy muszę to zrobić (a zdarza się to rzadko), przechodzi przez Words i zrzut ekranu.

Z drugiej strony poszedłem rzucić okiem na twoją stronę. Wygląda na to, że dobrze się bawisz, miło to widzieć :)

2 polubienia

Witaj Neroz.

Fajny twój projekt ;) Ale jaką strukturą jesteś? Społeczeństwo czy stowarzyszenie?

Do instrukcji montażu nie używam compose. Używam "printscreens" do wklejania w dokumencie Word lub PowerPoint (a następnie konwertowanym na rekord PDF.  Dzięki funkcjom ukrywania, przezroczystości, konfiguracji i rozstrzelonych widoków oraz rozstrzelonych linii możesz po prostu robić piękne rzeczy. 

2 polubienia

Witam

Oto kilka linków:

• http://www.solidworks.fr/sw/products/technical-communication/getting-started.htm
  • http://www.solidworks.fr/sw/support/1805_FRA_HTML.htm
  • http://www.javelin-tech.com/blog/?s=SOLIDWORKS+Composer

Komponowanie jest do tego stworzone. Myślę, że zasługuje na to, aby poświęcić czas na naukę.

Do zobaczenia...

3 polubienia

@coin37coin
Bawimy się przy tym świetnie, ale zrobienie tego małego robota zajmuje sporo czasu:)

W przypadku zrzutów ekranu myślałem o tym, ale nie uważam tego za czyste. Ponadto, jeśli mój model 3D zostanie zmieniony, muszę wszystko przerobić. Ponadto, jak wskazać otwór w...?

@Thom@s

Projekt ma około 8 miesięcy, a my jesteśmy stowarzyszeniem od 1 miesiąca

Naprawdę nie znam twojego rozwiązania, jest podobne do coin37coin?

@remrem

Dzięki za linki, zdawałem sobie sprawę z tego, że zaczyna się rozrusznik, ale nie pozostałe 2. Myślę, że solidworks composer jest stworzony dla mojej aplikacji, ale nie wydaje się być łatwy w użyciu

2 polubienia

Witam.

Używam Composera głównie do tworzenia annimacji montażowych lub konserwacyjnych, Projekty przetwarzane są często finalizowane, mogę tylko przetestować aktualizacje geometrii, w każdym razie przy dodawaniu komponentów działa to bardzo dobrze.

Na forum znajduje się grupa "Compose" http://www.lynkoa.com/groupes/3dvia.

1 polubienie

Nie wiem, jak skomponować...

Tak więc w przypadku solidworks, jeśli chcesz zachować dynamikę modelu w oczekiwaniu na przyszłe modyfikacje, możesz utworzyć różne konfiguracje (lub stan wyświetlania) dla każdego kroku złożenia. Konfiguracje wydają mi się odpowiednie, ponieważ można dodać linie szkicu serii. Można łatwo utworzyć "Widok rozstrzelony" i "Widok zebrany" dla każdego kroku montażu. Jest to proste i jasne dla kogoś spoza projektu.

Z drugiej strony minusem jest to, że jeśli wprowadzisz zmiany, w rzeczywistości musisz ponownie wpisać wszystkie wydruki ekranu, aby zaktualizować obrazy instrukcji montażu...

Widziałem na stronie, że szukasz pomocy z mechem? Jeśli kiedykolwiek będziesz miał potrzebę projektowania, rysowania, obliczeń, renderingów fotograficznych... Nie wahaj się ;) Mogę Ci pomóc w wolnym czasie!

2 polubienia

@franck.ceroux

Zapisałem się do grupy, ale nie wydaje mi się ona zbyt aktywna. Stworzenie animacji montażowej może być również interesujące dla projektu. Nawet jeśli na początku wolę statyczne obrazy. Myślę, że zrobienie animacji lub ogłoszenia to musi być to samo, prawda?

@thom@s

Dziękuję za te wyjaśnienia, Twoje rozwiązanie jest bardzo interesujące

Jeśli nie możesz znaleźć czystego zrzutu ekranu, zrób to w formacie "zapisz jako" i JPEg (lub innym). W przeciwnym razie Thom@s powiedzieć wszystkiego za resztę.

To powiedziawszy, jeśli skomponowałeś, może szkoda go przegapić i nie użyć. Moje rozwiązanie "rozwiązywania problemów" nie jest optymalne, jeśli rzeczywiście regularnie musisz wprowadzać zmiany

2 polubienia

@neroz

Powiedzmy, że z mojego punktu widzenia, jeśli ogłoszenie jest wystarczające, nie ma już potrzeby składania zawiadomienia. 

2 polubienia

@coin37coin

Dziękuję za odpowiedzi, bardzo mi to pomaga w wyborze:)

@franck.ceroux

Problem z animacją polega na tym, że potrzebujesz środków do wizualizacji, co niekoniecznie ma miejsce, gdy składasz coś w całość. Zwykle preferowany jest papier. Ale czy z animacji możemy stworzyć powiadomienie?

@neroz Całkowicie się zgadzam

Zleciłem jammais tworzenie instrukcji komponowania, animacji, tabel nomenklatur, obrazów realistycznych, zintegrowałem animmację w dokumencie biurowym i na stronie html.

1 polubienie

Witam, trochę się spóźniłem.

Komponowanie jest bardzo dobre do tego typu rzeczy, a szczególnie doskonale nadaje się, gdy 3D ma ewoluować. Jeśli jesteś klientem Axemble lub Cadware, możesz poprosić o "Przewodnik projektanta", w którym omówione są początki Composera.

Z drugiej strony SolidWorks Composer nie jest "mechanicznym" SolidWorks, jest pewna adaptacja, ale odbywa się to bez większych trudności.

Z mniejszą elastycznością możesz korzystać z Worda (mniej wygodne, obraz jest oddzielony od 3D!), wstawiając obrazy w trybie "Wstaw i połącz". W takim przypadku zapisujesz swoje obrazy w folderze, a jeśli zapiszesz je ponownie (zachowując tę samą nazwę w celu zmiany widoku,... zostaną zaktualizowane w programie Word bez konieczności wykonywania jakichkolwiek hacków kopiowania / wklejania lub czegokolwiek innego.

Jeśli chodzi o grupę, możesz rozpocząć dyskusję! :)

4 polubienia

@franck.ceroux

Dziękuję za odpowiedź

@Benoit.LF

Nie jest za późno, bo twoja odpowiedź jest bardzo interesująca. Rzeczywiście, widziałem część z Wordem, która, jak sądzę, jest bardzo interesująca do napisania ogłoszenia.

Nie jestem niestety klientem Axemble, więc nie mam dostępu do poradnika projektanta.

Witam

SolidWorks Composer to najwyższej klasy narzędzie do podręczników. Używamy go do tworzenia instrukcji montażu naszych produktów dla klientów.

Zaczynałem jako samouk, który robił małe rzeczy po latach (w innej firmie) instrukcji typu "zrzuty ekranu SW"... Prawdziwa przyjemność!

Już na starcie udaje nam się zrobić kilka całkiem niezłych rzeczy. Ruszamy się, chowamy, usuwamy... Musisz dobrze zarządzać swoimi widokami i odpowiednio je rejestrować. Wtedy wszystko idzie dobrze, o ile nie zapomnisz, że to tylko kwestia ukrycia elementów i nie ich usunięcia :)

Na szkoleniu rok temu przeszedłem jednak na wyższy poziom i muszę przyznać, że dużo sprawniej radzę sobie z tworzeniem filmików czy papierowych instrukcji. Jest wiele sztuczek, których nie zawsze mamy czas odkrywać...

Powodzenia w twojej "inicjacji".

1 polubienie