Instrukcja montażu

Witam

Chciałbym zrobić instrukcję montażu do projektu, który posiadam. Zwracam się do Was, abyście dowiedzieli się, czy mają Państwo jakieś narzędzia lub porady, jak zrobić prostą instrukcję montażu. Trochę jak Ikea czy Lego.

Widziałem, że jest kompozytor Solidworks, ale czy jest łatwy w użyciu, czy naprawdę pasuje do moich potrzeb.

Oprogramowanie: Solidworks 2015

Kompozytor SOlidworks jest moim zdaniem naprawdę tym, czego potrzebuje

https://www.youtube.com/watch?v=4Y0SBvd_AKA

2 polubienia
Rzeczywiście, Composer będzie idealny do tego typu requette. Ten ostatni jest bardzo przyjazny dla użytkownika i dość intuicyjny.
1 polubienie
Witam Kompozytor SolidWorks jest bardzo dobrze wykonany, ale przydatny zwłaszcza jeśli regularnie zachodzą zmiany w 3D (aby uzasadnić jego koszt).

Używamy Worda z szablonami dla każdego typu maszyny, co pozwala nam mieć już uwzględnione wszystkie standardy, co ogranicza pracę.

Następnie możemy sobie wyobrazić użycie korespondencji seryjnej do bezpośredniego wypełniania plików Worda z danych z projektu (na przykład SolidWorks, PDM) lub dzięki ERP, który będziemy mieli automatycznie wyeksportowany do Excela!

Konfiguracja jest trochę żmudna i nie powinieneś bać się ubrudzić sobie rąk, ale co za radość potem!

Następnie, dla większej łatwości obsługi, można użyć plików PDF3D lub Edrawings z SolidWorks, które pozwalają na wykonanie widoku rozstrzelonego po prostu za pomocą E na klawiaturze.

1 polubienie
Czy redaktorzy zawsze mają pod ręką komputer?
1 polubienie

Redaktorzy niekoniecznie będą mieli pod ręką komputer. Widzę więcej dokumentacji pdf lub interaktywny film

Dziękuję za odpowiedzi, ponieważ potwierdzasz mój wybór użycia kompozytora Solidworks

Nie znam dokładnej ceny licencji Composer, ale nie jestem pewien, czy warto w to zainwestować, jeśli nie masz regularnie bardzo podobnych produktów do zbudowania. Ponieważ obsługa jest nadal dość żmudna jak na "prostą" instrukcję montażu, jeśli wynikiem jest po prostu plik PDF.

Tworzenie plików Edrawings w porozumieniu jest bardzo proste do skonfigurowania niemal automatycznie, nic nie kosztuje i ma znaczenie również dla doświadczonych techników.