Animowana instrukcja montażu

Witam całą społeczność,

Szukam oprogramowania, które pozwoliłoby mi na wykonanie instrukcji montażu w formie filmu z plików 3D.

Zobacz film, do którego link zamieściłem poniżej, który wydaje mi się dokładnie odpowiadać temu, co chcę zrobić.

Celem jest ułatwienie naszym klientom montażu naszych produktów.
Ponadto w filmie dodaj materiały montażowe (takie jak młotki, śrubokręty itp.), adnotacje, których nie można wyjaśnić w filmie itp.

Z góry dziękuję, jeśli możesz mi pomóc

2 polubienia

Witam

Aby dokonać montażu, masz klasyczne problemy kina, a mianowicie kręcenie przez nieruchome ujęcie lub ruchome ujęcie, a następnie wykonanie montażu i dodanie w twoim przypadku ścieżki dźwiękowej do każdego ujęcia.

Dla różnych planów można użyć Ruchu, który jest zawarty w niektórych wersjach SolidWorks.
Ruch pozwala na powiększanie, obracanie itp. Umieść wiele kamer.
Aby ładnie wyglądać, musisz użyć dołączonego oprogramowania do renderowania fotorealistycznego, a mianowicie Photoview360
Lub jeśli jesteś w trakcie konserwacji z wersją 2021 i później, masz Visualize, który jest bardziej wyrafinowany.
Ale z Solidworks bez Photoview możesz już robić bardzo czyste rzeczy

Ale do edycji potrzebujesz osobiście oprogramowania do edycji wideo, używam CAMTASIA, które pozwala edytować ścieżkę wideo niezależnie od ścieżki dźwiękowej, ale musisz znaleźć trochę w sieci w Freeware, jeśli nie szukasz zbyt wyrafinowanego.

Pozdrowienia

4 polubienia

Witam
Dodaję sw-composer, który pozwala na tworzenie instrukcji montażu i animacji dzięki narzędziu paska czasu

2 polubienia

Witam.
W profesjonalnym oprogramowaniu do edycji znajduje się DaVinci Resolve firmy BlackMagicDesign, który jest bezpłatny.

W open source dostępny jest KdenLive, OpenShot Video Editor lub ShotCut.

1 polubienie

Witam (dodaję)

Mała recenzja! Zanim zabiorę się za produkcję porównywalną do tej z filmu, raczej przestudiuję film nakręcony przez technika, który montuje stolarkę. Jest szybszy, a zwłaszcza do robienia różnych ujęć, zoomu itp.

Po co!

W Solidworks musisz perfekcyjnie opanować Motion, co nie jest takie proste.
Wykonanie każdej sekwencji, tak jak na filmie, zajmie Ci dużo czasu. Każdy plan, zwłaszcza jeśli w polu widzenia zachodzą zmiany, jest bardzo, bardzo ważnydo wykonania w SolidWorks.
Musisz stworzyć scenorys, w przeciwnym razie będziesz miał nadmiarowość między różnymi ujęciami, a tym samym marnotrawstwo.

Życzę powodzenia i nie wahaj się pokazać nam wyniku.

Pozdrowienia

2 polubienia