Digitalizacja pola

Witam Cię.

Muszę zaprojektować bramę dwuskrzydłową, dla klienta.

Jego podwórko oczywiście nie jest płaskie (to byłoby zbyt proste).

W związku z tym muszę zeskanować te ostatnie, aby mieć pewność, że liście nie stykają się podczas otwierania.

Mam prostą metodę rysowania kropek na płaszczyźnie, aby połączyć je liniami, następnie wytłaczania, a następnie wzięcia prostopadłej płaszczyzny i zrobienia tego samego ponownie, ale jestem pewien, że jest lepiej, prawda?

Dziękujemy za Twoją opinię.

1 polubienie

Witam

jeśli Twój klient ma niedawno wybudowany dom przez architekta; ten ostatni może dostarczyć mu DXF pomiarów terenu wykonanych przez geometrę. Jeśli tak, będzie Ci o wiele łatwiej...

2 polubienia

O nie, to nie jest nowy dom, to remont.

Muszę sam robić odczyty z regułą i poziomem, ale nie sprawia mi to żadnych problemów.

Jak byś sobie poradził po zdobyciu wszystkich punktów? 

1 polubienie

Ja bym zrobił reprezentację 3D. Najważniejsze, żeby wziąć na siebie punkty po tym, jak reelekcja jest już szybko przeprowadzona. Musisz stworzyć dwa plany z punktami terenu i połączyć je ze sobą na tej samej płaszczyźnie i zamknąć, a następnie połączyć ze sobą szkice dwóch płaszczyzn, aby uzyskać objętość, a następnie stworzyć swój portal ze wszystkim, co się z nim wiąże...

1 polubienie

Ja bym zrobił reprezentację 3D. Najważniejsze, żeby wziąć na siebie punkty po tym, jak reelekcja jest już szybko przeprowadzona. Musisz stworzyć dwa plany z punktami terenu i połączyć je ze sobą na tej samej płaszczyźnie i zamknąć, a następnie połączyć ze sobą szkice dwóch płaszczyzn, aby uzyskać objętość, a następnie stworzyć swój portal ze wszystkim, co się z nim wiąże...

Nie do końca rozumiałem sztuczkę polegającą na łączeniu ze sobą dwóch samolotów na tej samej płaszczyźnie.

Masz więcej wyjaśnień, a może zrzutów ekranu? 

Bierzesz linijkę o długości pożądanego portalu, jeśli masz i wyrównujesz ją

gdzie sadzisz 4 kołki na każdym końcu, tj. na każdym sworzniu zawiasu i po prawej stronie każdego otwartego skrzydła

i między tymi kołkami kładziesz sznur, który będzie równy

Na tych poziomach masz odniesienia do planu, aby móc mieć otwór z kwadratową bramą

Wtedy od Ciebie zależy, czy ten plan nie daje zbyt dużego przesunięcia dla dolnej części Twojej bramy  w pozycji zamkniętej

Jeśli opóźnienie wizualne jest zbyt duże, możliwe jest stworzenie bramy, która nie jest kwadratowa

@+

Cześć gt22.

Na razie chciałbym zdigitalizować różnice w wysokości dziedzińca, wtedy reszta będzie łatwa (już zrobione)

Moim zdaniem, rzeczywiście użyję linijki i poziomicy do wykonania pomiarów topograficznych. 

Wciąż w moim pomyśle umieściłem różne punkty na planie. Przeczytałem je ponownie, aby utworzyć profil.

Następnie biorę płaszczyznę prostopadłą, aby zrobić to samo.

Jak to:

Następnie biorę funkcję wygładzania i daje to to:

Z przodu:

i po prawej:

Co jest głupiego w tym krzyżu w środku...

Spójrz na piżamę, użyj funkcji wygładzania powierzchni, aby połączyć 2 boki...

releve_de_pts.docx
3 polubienia

goog job to działa.

To prawda, że w moich estesach używałem linii prostych, a nie splajnów

To zmienia wszystko.