Przedmiot nr.

Witam 

Chciałbym mieć możliwość oznaczenia w spawanej części mechanicznej numerów artykułów na każdym z profili (zdjęcie 1)

Jeśli wykonywany jest rysunek i umieszczana jest tabela elementów spawanych, istnieje kolumna "Nr elementu" odpowiadająca pozycji na liście spawanych części pochodzących z części.

To, co chciałbym, to móc dodać ten numer artykułu do profilu.

W tym celu wykonuję szkic na profilu i ręcznie zaznaczam na rysunku liczby odpowiadające tabeli.

Ten krok jest ręczny i chciałbym go zautomatyzować.

tylko nie mogę znaleźć nieruchomości nr. artykuł, kiedy jestem w pokoju.

nie ma również korespondencji z inną właściwością (np. nr artykułu, numerem...)

Ma to na celu oznaczenie każdej z rur do wysłania do wycięcia laserowego, a następnie umieszczenie na każdej z rur liczby odpowiadającej rysunkowi, co ułatwia montaż spawanej mechaniki.

Macie jakieś pomysły? Inna metoda?

Z góry dziękuję

1.png

Witam

Celem jest zautomatyzowanie tego w VBA? W jaki sposób wprowadzam kody? Czy istnieje tabela przeglądowa ? A może jest to już właściwość niestandardowa lub część nazwy pliku?

Jedyną opcją, jaką widzę, jest utworzenie właściwości "A", w której wpisuje się żądany numer

Następnie, aby utworzyć szablon nomenklatury, w którym zostanie wywołana ta właściwość "A", usuń kolumnę domyślnych numerów elementów.

A kiedy tworzysz swoje bąbelki, aby skierować je na swoją właściwość A

1 polubienie

Witam

Możesz spróbować z właściwością Numer części dostępną we właściwościach spawanych części (kliknij prawym przyciskiem myszy na spawane części w drzewie i właściwościach).

Ta właściwość jest następnie dostępna i można ją odzyskać w swoim pokoju.

Właściwość numeru części może być niedostępna w części, ponieważ musi być specyficzna dla tabeli części spawanych utworzonej na rysunku.

Aby mieć dostęp do właściwości spawanych części, Twój tekst musi być dołączony do jednego z Twoich profili, następnie klikasz na link i wybierasz komponent, do którego dołączona jest adnotacja i sprawdzasz właściwości spawanych części (lub wpisujesz tekst bezpośrednio: $PRPWLD:"NUMER CZĘŚCI"

1 polubienie

Używam Smartproperties (Axemble Utility) na mojej liście spawanych obiektów, która automatycznie zmienia nazwę (CODE ARTICLE+P01,...........) i do których dodaję dodatkowo inne właściwości.

2 polubienia

Nie sądziłem, że zrobię to w VBA... Wydaje mi się to zbyt skomplikowane.

Spawany stół obrabiany pochodzi po prostu z podstawowych solidworks...  

Nic więcej nie stworzyłem. więc tak naprawdę nie wiem, jak ta właściwość (nr artykułu) jest tworzona...  

Po utworzeniu tabeli w programie MEP mogę również utworzyć tabelę w pokoju, która będzie używać tych samych numerów, które znajdują się w tabeli MEP. więc nie wiem, gdzie są te liczby i nie wiem, jak je odzyskać

Odpowiadając Coin37coin, jeśli zrobię to, co proponujesz, muszę to zrobić ręcznie, a zatem równie dobrze mogę ręcznie wziąć numery artykułów i dopasować je.

odpowiedzieć dargaud.anthony, nie rozumiem twojej manipulacji (dla informacji mam EPDM)

Tak, robisz to ręcznie za pierwszym razem. Ale potem, jeśli zapiszesz swoje formaty (w . DOT), zachowujesz je jako szablon i dzięki temu możesz je przywoływać od czasu do czasu

Jest więc pewne, że podajesz numer ręcznie w swoim CAD, ale zachowujesz powiązanie między nimi. Jeśli na przykład dokonasz zmiany i twoja nomenklatura sama się ułoży (tak, to się zdarza), przynajmniej nie musisz sprawdzać zgodności.

Połowa z błędu, to nie mój dzień!

W rzeczywistości należy powiązać właściwość niestandardową z elementem tekstu szkicu.

Mam dobrą wiadomość, że to możliwe, a odpowiedź jest tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=LLrNP930zCg

Redagować:

Aby połączyć właściwości listy części spawanych z właściwościami części, zapoznaj się z tym samouczkiem:

https://www.youtube.com/watch?v=k3Rd34FjWd4

@.PL

Problem z tym rozwiązaniem polega na tym, że można połączyć tylko właściwości części, a nie właściwości części spawanych.

Aby to zrobić za pomocą numeru artykułu, najpierw musiałbyś mieć możliwość zawieszenia tekstu szkicu na spawanej części, aby mieć dostęp do własnych właściwości.

Myślę, że nie jest możliwe dołączenie numeru części (lub numeru artykułu) w ten sposób.

Aby połączyć właściwości listy części spawanych z właściwościami części, zapoznaj się z tym samouczkiem:

https://www.youtube.com/watch?v=k3Rd34FjWd4

1 polubienie

Dziękuję za ten samouczek

Zobaczę, czy to jest dla mnie dobre, a potem zweryfikuję odpowiedź

:-)

Do zobaczenia wkrótce