Numer artykułu

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zautomatyzowanie w rysunku SOLIDWORKS systemu pozwalającego na wstawianie bąbelków, które wyświetlałyby numer artykułu (pozycję w nomenklaturze), a także nazwę pliku części w tym samym wierszu (oczywiście za pomocą jednego kliknięcia). Widzieliśmy , że istnieje tego rodzaju funkcja (bańka z linią separacji), ale nasze numery części (wewnętrznie) są stosunkowo długie, bańka jest zawsze za mała... Z góry dziękuję

mise_en_plan.png

Witam

O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe. Miałbym rozwiązanie, ale nie robi się tego za pomocą 1 kliknięcia. Pozwól, że wyjaśnię:

-Utwórz widok ze wszystkimi bąbelkami (tylko liniami pomocniczymi), które w razie potrzeby można umieścić poza mapą bazową.

-W widoku, w którym mają się pojawiać oznaczenia miejsc i nazwy plików, umieść adnotację. Po przejściu do edycji tekstu kliknij na dymek odpowiadający Twojemu komponentowi na wcześniej utworzonym widoku (zostanie wyświetlony dymek i jego znacznik), a następnie dodaj właściwość odpowiadającą zidentyfikowanej przez Ciebie nazwie pliku.

-Skopiuj tę adnotację i wklej ją do następnego komponentu. W tym miejscu musisz być rygorystyczny, ponieważ musisz ponownie edytować tekst, aby zastąpić dymek, klikając dymek w drugim widoku odpowiadającym temu komponentowi...

Jest to żmudne i nie da się tego zrobić za pomocą 1 kliknięcia, ale działa, nawet jeśli znacznik bazowy zmieni się, następuje w adnotacji.

Juliański

Nie ma łatwego sposobu na automatyczne bąbelki ze spersonalizowanym bąbelkiem, więc pozostaliśmy przy prostym bąbelku i informacjach w nomenklaturze, a ponadto prosty bąbelek zajmuje znacznie mniej miejsca w MEP.

Następnie osoba czytająca artykuł musi tylko spojrzeć na marker i spojrzeć na odpowiadający mu numer artykułu

3 polubienia

Witam

Alternatywnie możesz utworzyć notatkę w kółku z linkami do pozycji, a także artykułu w niej. Jedynym minusem jest to, że będziesz musiał umieścić je ręcznie.

1 polubienie

Tak, przepraszam, dziękuję @ac kobra, kiedy mówię o adnotacji, mam na myśli notatkę...

j

Dziękuję za odpowiedzi,

Ac Cobra 427, wpadłem na pomysł, aby wstawić linie kodu w ustawieniach bąbelków, a następnie tekst bańki. Nie znam jednak linii kodu do wyświetlenia pozycji, ale znam tę dla nazwy pliku:$PRPMODEL:"Nazwa pliku SW". Chciałbym dodać wiersz kodu dla pozycji przed tą dla nazwy pliku.

Jeśli znasz tę nieruchomość, czy mógłbyś się nią ze mną podzielić. Z góry dziękuję

Nie wiem na pamięć, ale jeśli edytujesz swój BOM i jeśli dwukrotnie klikniesz na numer pozycji, powinieneś zobaczyć kod.

1 polubienie

Albo po edycji nomenklatury klikasz na numer pozycji i klikasz prawym przyciskiem myszy i myślę, że możesz edytować linki.

1 polubienie

Oto jak utworzyć katalog, w którym będziesz przechowywać wszystkie przyszłe notatki, które zamierzasz utworzyć i zapisać.

http://www.lynkoa.com/forum/cao/bibliotheque-d-annotations

1 polubienie

Wydaje mi się, że pozycja to numer artykułu (do znalezienia poprzez przełączenie z automatycznego bąbelka na tekst, formuła jest zachowywana)

Podczas tworzenia notatki możesz utworzyć łącze do pokoju, używając ikony dłoni wskazującej tekst. Zobacz załączony obraz

screenshot_2017-08-17-00-16-39.png

Dziękuję za odpowiedzi,

Próbowałem twojego manipu , aby uzyskać linię kodu artykułu NR, ale nie mogłem go znaleźć. Myślę, że Pos musi być powiązany z numerem artykułu i dlatego nie możemy znaleźć jego linii kodu.

Jeśli utworzysz notatkę na rysunku zespołu i klikniesz ikonę dłoni, która pokazuje tekst; Zagłębiasz się w to i na pewno są dwa linki, których potrzebujesz.

Wiedziałam, że robiłam to już wcześniej!

Szukałem i znalazłem rysunek z tym, czego chcesz. Po wybraniu bąbelka należy przejść do menedżera właściwości PropertyManager i wybrać w ustawieniach od góry:

Okrągła linia oddzielająca po w najlepszym przypadku, następnie w tekście dymka, numerze artykułu lub właściwościach niestandardowych, a w dolnym tekście, tak samo jak w tekście bąbelkowym. To zależy od Ciebie, a następnie nagrywasz w dobrym stylu.

Zobacz PJ

bulle_avec_pos_et__numero_darticle.docx
1 polubienie