Witam
Bez względu na to, jak bardzo szukałem wszędzie (eseje, youtube, pomoc...) chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest dołączenie kolumny dla lokalizacji (folio, wiersz, kolumna) komponentu w nomenklaturze?
Z góry dziękuję.
Witam
Bez względu na to, jak bardzo szukałem wszędzie (eseje, youtube, pomoc...) chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest dołączenie kolumny dla lokalizacji (folio, wiersz, kolumna) komponentu w nomenklaturze?
Z góry dziękuję.
Przeszukałem szablony nomenklatury, ale to wystarczy, żeby się zgubić!
Mówisz o lokalizacji pliku komponentu?
Ach, nie zauważyłem, że mówisz o Solidworks Electrical... Nie wiem, przepraszam.
Witam
Ponieważ nie jest możliwe dodanie kolumn dla lokalizacji w szablonie BOM, zalecam użycie kombinacji zestawienia komponentów materiału i dostosowywania znaków komponentów.
W tym rozwiązaniu musisz zgodzić się na zlokalizowanie wszystkich swoich symboli poprzez uwzględnienie lokalizacji, na przykład dla silnika M1: M1 - COL:10 - L:2
W tym celu można dostosować rejestrację komponentów na poziomie projektu (Konfiguracja projektu\Układy współrzędnych\). Użyj niestandardowego trybu podpowiedzi i formuły takiej jak: FIL_TAG + COM_ROOT + COM_NO + "COL:" + SYM_COL + "L:" + SYM_LIN
Jako nomenklaturę należy wybrać nomenklaturę sprzętu o nazwie "ReferenceByTagWithFileNumber_Metric", która zawiera kolumnę "Plik" lub Plik, innymi słowy numer folio.
Kolumna "Punkt orientacyjny" pozwoli Ci poznać lokalizację kolumny i wiersza, a kolumna "plik" folio.
Jeśli dla komponentu masz kilka symboli (np. wyłącznik zasilania na folio 10 i cewka na folio 30), numer folio komponentu, który pojawi się w nomenklaturze, będzie numerem pierwszego symbolu wstawionego do Twojego projektu. Dzieje się tak w przypadku podglądu ekranu, gdzie niektóre komponenty mają symbol na synoptyce (folio 11), a inne na wielowątkowości (folio 21,22).
Dobry projekt.
Witam
rzeczywiście istnieje takie rozwiązanie, nazwy są trochę długie, ale wystarczy umieścić foliio jako prefiks (11KA1, 13YV2...), aby umożliwić łatwe znalezienie + komponentów.
Dziękuję za Państwa wkład.
Pozdrowienia.