Witam
Czy w modelu spawanym w Solidworks istnieje sposób na stworzenie automatycznego numerowania (z wyłączeniem numeru części) listy wszystkich spawanych części? (numeracja, która byłaby aktualizowana w przypadku ewolucji modelu).
Z góry dziękuję!
SR
Cześć @stro
Czy możesz wyjaśnić cel lub problem z automatycznym numerowaniem w SolidWorks?
Możesz użyć równania SW, aby stworzyć nową właściwość z równania.
Witam;
Też jestem zdezorientowany, natywna numeracja Solidworks już spełnia twoje cele.
Możesz nawet zmienić organizację za pomocą narzędzi BOM

Witam i dziękuję za Twoją opinię,
Właśnie próbowałem, ale bez powodzenia.
Stworzyłem metalową konstrukcję w jednej części, składającą się z kilku " spawanych części".
Następnie rozdzieliłem różne mechanicznie spawane elementy za pomocą konfiguracji (np. kolumna 1, kolumna 2...).
W nazewnictwie mojego pierwszego planu (np. post 1) pojawia się numeracja elementów.
W tym na moim drugim samolocie (np. post 2) podobne części mogą nie mieć tego samego numeru przedmiotu.
Chciałbym, aby każda " spawana część" miała własny numer, który pojawiałby się w różnych nazewnictwach. Mógłbym to zrobić, ręcznie dodając własność do każdego z nich, ale nie automatycznie.
Mam nadzieję, że się zrozumiem...
Nie rozumiałem wszystkiego...
Pewnie byłoby to bardziej znaczące z zrzutami ekranu...
" Podobne " nie oznacza " całkowicie identyczne ", muszą mieć inną liczbę...
Czy nie byłoby bardziej praktyczne rozważyć zespoły niż konfiguracje?
Próbowałem obu metod, które mają swoje zalety.
Do konstrukcji mechanicznej używam zespołów, do konfiguracji konstrukcji metalowych.
W przykładzie znajdujemy tę samą rurkę 120x3 z innym numerem artykułu.
Po prostu pracuj nad ciałami w pokoju (albo manipuluj nimi)
Możesz więc wyjąć wszystkie ciała i poprosić go o stworzenie mechanicznie spawanego ciała.
Następnie właściwości ciał i dla każdego ciała wskazujesz HEA100 / L200 itd...
Przykład: ![]()
Gdy tworzysz mechanicznie spawane wielociałowe ciało, Sw tworzy segregatory dla każdego identycznego korpusu. Czyli jeden numer markera na plik.
-
Poniżej SW rozpoznaje, że to te same ciała
-
W układzie współrzędnych 1 x (uważaj, aby rozpuścić część w opcjach BOM w MEP)
3) Wyjmuję korpusy z mechanicznie spawanego pilnika
-
Mówię mu, żeby napisał artykuł
-
I tam mamy identyczne ciała, z różnymi punktami odniesienia w nazewnictwie
-
Poniżej rysunku zmieniono nazewnictwo, a nazewnictwo uwzględnia nowe oznaczenia.
I jak już wcześniej sobie wyobrażam, wypełniasz niestandardowe właściwości każdego ciała
Dziękuję @FRED78, dobrze wiedzieć.
Ale ta metoda nie do końca mnie satysfakcjonuje.
W każdym razie, dziękuję za wyjaśnienia ![]()
Czy próba jest używana przez numery instancji (ID)?
Zobacz wpisy:
Si vos vue des mises en plan sont sur la même feuille, il est possible de lier la bulle de repère ver une autre Table:
Na razie najszybszym sposobem, jaki znalazłem, jest przemianowanie spawanych części po kolei przez numerowanie. Stworzyłem w moim BOM właściwość ' Część nr. ' , która linkuje do tych nazw części. To nie jest automatyczne i warto zobaczyć, czy mój model zostanie zmodyfikowany, ale spełnia swoje zadanie.
Nie, dokładnie, jest kilka arkuszy...
… Mimo to nie jest niemożliwe, że można znaleźć powiązanie między różnymi nazewnictwami na kilku stronach, po prostu nigdy nie próbowałem (Multipage jest w naszym kraju zakazany).
Tu peux gagner du temps an passant par une macro:
Cześć @Maclane
U nas nazewnictwo jest stosowane na kilku stronach (w jednym pliku) w montażu lub wielociałowym. Wystarczy wskazać w właściwości widoku właściwą nomenklaturę.
Dziękuję @Maclane, widzę, że moja prośba nie jest taka prosta i nie rozumiem, dlaczego nie ma właściwości dedykowanej numeracji części, którą można by powiązać z narzędziami MyCadTools, takimi jak CuttingOptimization i SheetMetalManufacturing