Cze wszystkim
Przede wszystkim najlepsze życzenia dla wszystkich.
W firmie posiadamy CAD, który wykorzystuje SolidWorks oraz CAM, który wykorzystuje NX do programowania. Zdarza się od czasu do czasu, że FAO zmusza nas do składania się w NX.
Problem polega na tym, że pliki utworzone w NX są całkowicie bezużyteczne w solidworks ........ więc żadna modyfikacja nie jest możliwa.
Czy istnieje kompatybilne rozszerzenie między tymi dwoma programami?
Z góry dzięki,
Michael.
Nieco ponad 5 lat temu pracowałem nad NX i część grupy miała Solidworks. Nie istniała wtedy żadna kładka, musieliśmy się uporać z przebudową...
Z drugiej strony, zwykle importujesz ciała, jak sądzę? Więc możesz je później zmienić?
Do zobaczenia z Twoimi sprzedawcami/integratorami, ale osobiście mam wątpliwości co do jakiegokolwiek rozszerzenia (ale mam nadzieję, że się mylę).
Dziękuję Matthieu,
Transfer .step przebiega dobrze. Mogę otworzyć bez problemu. Ale tak, muszę przerobić całe modelowanie montażu, jeśli chcę go zmienić.
Gdy jest tylko jedna lub dwie części, jest w porządku, ponownie robię bossa, aby dodać materiał, a następnie wiercę na nim otwór.... Z drugiej strony, gdy jest 50 lub 100 sztuk, jest trochę trudniej.
Witaj @michel.janicot
Spójrz na datakit, prawdopodobnie warto, ponieważ jest to wtyczka i kosztem godziny BE szybko osiągasz zysk.
ponadto od wersji 2017 masz SOLIDWORKS 3D Interconnect . Musisz zastanowić się, jak go zdobyć. Jest to zwykle zawarte w wersji premium i PRO
Pozdrowienia
Hello@Michel
Sprawdzałem, że jest dobry od 2017 roku, z drugiej strony czy jest to związane z PDM, myślę, że nie, ale sprawdzić.
Zobacz , jak to zrobić tutaj
a oto informacja o wydaniu [[ SOLIDWORKS 3D Interconnect jest dostępny w SOLIDWORKS 2017. Obsługuje wszystkie cztery natywne formaty CAD: Autodesk® Inventor, PTC®/CREO, Siemens™ NX i SOLID Edge®. Ponadto użytkownicy SOLIDWORKS Premium mają możliwość otwarcia piątego formatu, modeli CATIA V5, bez konieczności zakupu oddzielnej licencji CATIA V5 Translator.
Połączenie SOLIDWORKS 3D jest domyślnie włączone.]]
Pozdrowienia
Witam.
Z małym opóźnieniem.
Ale w przypadku transferu między NX a Solidworks nie ma zbyt wielu możliwości. Bez względu na metody, zawsze tracimy drzewo konstrukcyjne. Datakit, Caddoctor, 3Devolution, Step On tylko odzyskać solidnego martwego.
Aby poprawić szybkość i jakość transferu między NX a Solidworks, lepiej jest używać nagrywania w formacie Parasolid. Te 2 programy korzystają z silnika graficznego Parasolid i dlatego konwersja jest jak najbardziej zbliżona do wewnętrznych opisów powierzchni geometrycznych. Trzeba tylko zwrócić uwagę na wersję Parasolid, aby dostosować ją do wersji wspólnej dla obu programów.
Jedyną konwersją, która może w dużej mierze odtworzyć drzewo, jest odczyt pliku wildchill PTC (nie próbowałem z Creo) przez Solidworks.
SOLIDWORKS 3D Interconnect : to moduł, który odczytuje wiele formatów i daje importowany format, taki jak krok, parasolid. Z drugiej strony zachowuje zewnętrzny link do oryginalnego pliku. Ponadto nie możemy przeprowadzać kontroli importu. Czasami kończy się to masami = 0 lub niemożnością wykonania cięć.
Pozdrowienia.
1 polubienie