Zamykanie otworów

Witam, chciałbym wypełnić otwory tego kawałka na poziomie zakrzywionego kształtu.

Dziękuję za pomoc

image2.jpg

Witam

Myślę, że wytłaczanie od dołu otworu do powierzchni nie zadziała (ale dlaczego nie spróbować).

Następnie możemy rozważyć skanowanie z normalnym szkicem do płaszczyzny Z, a następnie użyć jednej z krzywych, która posłuży jako krzywa prowadząca.

Znalazłem funkcję, której szukałem  : "usuń powierzchnie i wypełnij nieciągłości":

Aby usunąć powierzchnie z bryły wielokąta i wypełnić nieciągłości, należy:

1) Kliknij Usuń powierzchnię  na pasku narzędzi Powierzchnie lub kliknij  WstawPowierzchnia, Usuń.

Pojawi się menedżer właściwości PropertyManager Usuń powierzchnię .

2) W obszarze graficznym wybrać ściany, które mają zostać usunięte.

Nazwy twarzy pojawią się w polu Twarze do usunięcia .

3) W obszarze Opcje kliknij opcję Usuń i wypełnij luki.

4) Kliknij przycisk OK  .

Powierzchnie znikają, a przylegające do nich powierzchnie rozszerzają się, tworząc powierzchnię bez nieciągłości.

Zobacz załączony obrazek lub na pomocy:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DELETE_FACE.htm

EDIT: pamiętaj również o wybraniu fazowań w powierzchniach, które mają zostać usunięte.

surface_combler_discontinuites.jpg
1 polubienie

Lub wykonaj Wstaw/Twarz/Usuń. Wybierz WSZYSTKIE twarze do usunięcia i potwierdź.

Daje również bardzo dobre efekty.

1 polubienie

Witam

Czy próbowałeś swoich sił w surfacics? Osobiście tak bym zrobił:

- Przesunięcie wszystkich powierzchni wewnętrznych do 0 mm

- Przywróć powierzchnie do wypełnienia otworów

- Następnie zgęstniej, aby ponownie przekształcić się w objętość

Co myślisz?

2 polubienia

Możesz spróbować rozpoznania funkcji (jeśli masz taką możliwość) tylko na obróbce, którą chcesz usunąć.

W tym celu używasz funkcji "featureworks" z opcją "interaktywnego rozpoznawania" (lub coś w tym stylu)

Sprawiasz, że najpierw rozpoznaje odejście, a dopiero potem usunięcie materii.

Jeśli funkcja nie jest dostępna:

Można wykonać wyciągnięcie z powierzchni inf, aby zatkać otwór, a następnie usunąć materiał, skanując, aby odtworzyć zakrzywioną powierzchnię.

Być może istnieje rozwiązanie polegające na zatkaniu otworów powierzchniami, a następnie wypełnieniu, ale nie wiem wystarczająco dużo o powierzchni, aby powiedzieć ci więcej.

1 polubienie

Cześć @ g.becuwe

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/la-fonction-permettant-de-supprimer-la-face-dans-solidworks

@+ ;-)

1 polubienie

Witam;

Przechodzi przez spód; Naszkicuj go, zbierając krawędzie (ikona Konwertuj obiekty).

Następnie wyciągnij materię na zakrzywioną powierzchnię, dobrze scal swoją funkcję, aby mieć tylko jedną bryłę.

Aby dogonić fazowanie twoich prostokątnych kształtów, moim zdaniem może to zrobić tylko przeciągnięcie, będziesz potrzebować 3 widocznych z ukrytymi krawędziami, aby lepiej docenić swój problem. 

1 polubienie

Skłaniałbym się ku wyciskaniu od spodu części do powierzchni.

Być może będziesz musiał to zrobić kilka razy, w zależności od rozpoznania powierzchni (powierzchni).

1 polubienie

Wypełniłem otwory, ale teraz musi on podążać za profilem kształtu "krzywej"

Dziękuję za odpowiedzi

image3.jpg

_Esquisse do środkowej płaszczyzny formularza

_Sélectionnez powierzchnie, które składają się na zakrzywiony kształt

_Ouitls/Narzędzia do szkicowania/Krzywa skrzyżowania

To daje ci profil

Uzyskałem krzywą przecięcia, to jakich narzędzi powinienem użyć, aby przeprowadzić usuwanie materiału zgodnie z tą krzywą?

Dziękuję za odpowiedzi

Wprowadzanie/usuwanie materiału/skanowanie.

Zanim to zrobisz, musisz również mieć szkic profilu do zeskanowania.

@ benoit @ g.becuwe

Opublikowałem samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/la-fonction-permettant-de-supprimer-la-face-dans-solidworks

Spójrz, to jest super proste, elementarne

Funkcja usuwania i wypełniania

@+ ;-)

1 polubienie

@GT22

Jest to bardzo proste, gdy plik podstawowy jest czysty. W przeciwnym razie może to szybko zamienić się w założenie bandaża na drewnianą nogę!

1 polubienie

@ g.becuwe

Czy istnieje sposób na zdobycie tej części?

Rozwiązanie będzie łatwiejsze do znalezienia!

benoit.lf powiedział:

10 kwiecień, 2014 - 10:38 | /!\ Zgłoś nadużycie

@GT22

Jest to bardzo proste, gdy plik podstawowy jest czysty. W przeciwnym razie może to szybko zamienić się w założenie bandaża na drewnianą nogę!

W odpowiedzi na Twoją odpowiedź zobacz samouczek, komentarze, a powiesz mi

nawet jeśli jest to zaimportowana kompozycja, działa

Spróbować i powiedzieć to, co myślimy

@+ ;-)

Witam, przepraszam, musiałem na chwilę odłożyć ten kawałek na bok.

Wracam więc z tą samą częścią, ale krzywą prowadzącą, która daje mi błąd z funkcją skanowania.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i jeszcze raz przepraszam za czekanie.

Obejrzałem też filmik w tutorialach, ale na moim utworze nie mogę tego zrobić :-(

Pozdrowienia

image11.jpg

Patrząc na twój obraz, widzimy, że na powierzchni znajduje się ciało. I sugeruje, że jest to twój wolumin podstawowy.

Widzę, że skorzystałeś z funkcji "Usuń twarze". Czy zaznaczyłeś opcję "Usuń i wypełnij", "Usuń i uzupełnij luki" lub po prostu "Usuń"?

Jeśli zaznaczysz tę opcję "Usuń", twoja bryła gęstości stała się bryłą wielokąta (co, jak sądzę, ponieważ niektóre krawędzie zmieniły kolor na niebieski, co jest oznaką nieciągłości powierzchni).

Jeśli tak, zmień tę opcję (jeśli funkcja chce rozwiązać powierzchnię!), a uprości to Twoje drzewo, a nawet uchroni Cię przed wyciskaniem i zamiataniem!

Jeśli funkcja "Usuń twarz" z opcją "Usuń i wypełnij" lub "Usuń i wypełnij nieciągłości" nie chce zadziałać za pierwszym razem, zrób to 2 razy, zaczynając od usunięcia małych liści, a następnie przechodząc przez kieszenie.

Na koniec, z twoim pytaniem o skanowanie, może się okazać, że twój profil (okrąg) przecina się podczas trajektorii, pozwól, że wyjaśnię: jeśli twój okrąg ma na przykład 25 mm średnicy, a twoja trajektoria ma miejsce z cofniętym promieniem 15 mm na przykład, wierzchołek twojego okręgu się przetnie :-/ Sprawdź więc minimalny promień swojej trajektorii.

Jeśli tak, zamiast koła narysuj półkole!

Nie wiem, czy idziesz za mną?!?!

Powodzenia