Optymalizacja wydajności - Złożenia SolidWorks

Cze wszystkim! 

Po wzięciu jakiś czas temu udziału w webinarium Lynkoa Tour na temat "Optymalizacji wydajności w SolidWorks" mam kilka pytań :)  

Głównym problemem, z którym się spotykam, jest czas otwarcia dużych złożeń w SolidWorks (2018 SP3 + PDM).... Chciałem więc wziąć udział we wspomnianym webinarium, aby zoptymalizować wykorzystanie SolidWorks do złożeń, ale już stosowałem sporą część porad: zmniejsz jakość obrazu, użyj paska blokującego, wyłącz dynamiczne podświetlanie itp.

Jeden z punktów przykuł jednak moją uwagę: użycie podzespołów, ponieważ według osoby biorącej udział w webinarium, SolidWorks nie przelicza ograniczeń podpoziomów! (Patrz załączony zrzut ekranu). Zmodyfikowałem więc wspomniany zespół, którego otwarcie zajmuje dużo czasu, składając go na jak największą liczbę podzespołów, a tym samym zmniejszając liczbę ograniczeń pierwszego poziomu, mając nadzieję na rzeczywistą różnicę pod względem czasu otwarcia. Ale nic, żadnej widocznej różnicy :/

Moje pytania są następujące : 

1. Czy fakt, że SW nie przelicza naprężeń na poziomie podrzędnym, jest ważny dopiero po 1. otwarciu zespołu ?
    Jeśli nie, to czy potrzebujesz nowszej wersji oprogramowania, aby to działało?!
  2. Czy masz jakieś wskazówki/sztuczki, aby poprawić wydajność SolidWorks dla złożeń? 

Z góry wszystkim dziękuję i życzę miłego dnia :) 

2022-05-30_09h53_07.png
1 polubienie

Witam @yves.marie.freyssinet

Nie odpowiadam bezpośrednio na twoje pytanie, ale mogę powiedzieć, że szczególnie w 2019 roku i trochę także w kolejnych, poczynili ogromne postępy

Obejrzyj ten film między 4:01 a 4:22, zobaczysz różnicę między https://www.javelin-tech.com/blog/fr/tag/solidworks-2019/ z 2018 a 2019 roku

Może to częściowo odpowiedzieć na Twoje pytanie, jeśli zdecydujesz się na wersję wyższą niż 2018.

Pozdrowienia

3 polubienia

W trybie rozwiązanym nie jestem pewien, czy jest to naprawdę zauważalne skutecznie, ponieważ otwiera wszystko i wszystko odbudowuje. (SW2020 dla mnie)

Jeśli chodzi o tryb światła, to z mojej strony w ogóle nie podoba mi się czas, który oszczędzasz podczas otwierania, uważam, że jest on tracony 15 razy podczas modyfikacji dowolnej części w podzespole... A biorąc pod uwagę sposób, w jaki pracujemy, nadal tak jest.

W przeciwnym razie dla architektury Windows (ograniczenie liczby folderów) też nie jestem pewien, czy wiele zmienia, kilka lat temu przeprowadziliśmy testy z Visiative i możemy importować w folderze płaskim lub z wieloma rozproszonymi podfolderami, nic to nie zmieniło, jedyna modyfikacja, która znacznie poprawiła szybkość otwierania, została dokonana w  magazynie plików i w drodze lub architektura naszych plików. (który według Visiative był raczej dobrej jakości)

Z drugiej strony lepiej byłoby przełączyć się na wersję sp5 dla SW2018 (jeśli oczywiście masz do niej dostęp)

Z naszej strony duży, duży montaż do wdrożeń z kilkoma maszynami. Główny zespół kilku maszyn z oparciem zawiera czasami ponad 60 000 części (120 000 w przypadku największej do tej pory) i rzeczywiście, modyfikacja czegoś w montażu nie zawsze jest szybka, ale działa. (jeśli chodzi o europosła, to jest jeszcze wolniej)

Jeśli chodzi o godziny otwarcia, nasz montaż 60 000 sztuk trwał od 15 do 20 minut. Przydzieliliśmy dodatkowy komputer dla 10 projektantów, aby mogli pracować nad naszymi układami w ukrytym czasie i nie tkwić w oczekiwaniu na rekonstrukcję lub otwarcie.

2 polubienia

@Zozo_mp testy zostały przeprowadzone w ramach SW2018, od tego czasu przekształcili zespół w SW2020, a czas otwarcia jest taki sam na tym małym zespole składającym się z około 5000 części. (30s na dysku SSD bez sieci i 47s z siecią w zależności od jej zajętości)

Z doświadczenia wynika, że jedynym prawdziwym punktem ulepszeń jest sieć i pamięć masowa, chyba że masz bardzo, bardzo dobrą architekturę!

2 polubienia

Z drugiej strony, kolejnym punktem poprawy, który do mnie wraca, są pliki modeli (części montażowe i MEP), trzeba sprawdzić, czy nie pochodzą one z jednej lub więcej starych wersji oprogramowania, zwłaszcza na modelach montażowych.

Dla nas SW2004, 206,2008,2012,2014,2016,2018 i 2020.

Wróciliśmy do porad Visiative dotyczących pliku modelu wersji 2020 zmodyfikowanego na nasz sposób i od tego czasu montaże i MEP są moim zdaniem znacznie szybsze.

1 polubienie

@sbadenis

W rzeczywistości celem zmniejszenia liczby folderów jest nie tyle zwiększenie szybkości otwierania, co uniknięcie potencjalnych błędów, które mogą wystąpić, gdy ścieżka do pliku zawiera więcej niż 255 znaków.

2 polubienia

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi! 

Do końca roku musimy przestawić się na SW2022, więc to prawdopodobnie pomoże...  

Zamierzam również przyjrzeć się szablonom dokumentów, jeśli są z wersji, której używamy :) 

1 polubienie

@Sylk pamięci pod W10 to ograniczenie nie występuje już w przypadku typu formatowania naszego serwera.

Z drugiej strony, niektóre narzędzia Visiativ nadal mają problemy ze zbyt długimi nazwami ścieżek.

Ale nasze ścieżki niekoniecznie są długie (ale i tak trochę...), ale pliki są rozrzucone w wielu katalogach i podkatalogach.

@sbadenis

Istnieje sposób na usunięcie ograniczenia do 255 znaków w systemie Windows 10. Czas pokaże, czy Solidworks weźmie to pod uwagę, czy też ma to swoje własne ograniczenia.

Windows + R, a następnie regedit

Adres: Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem

Kliknij dwukrotnie pozycję LongPathsEnabled i zmień wartość z 0 na 1. Walidacja.

i uruchom ponownie komputer

longpaths.png
1 polubienie

Witam

Solidworks zawiera teraz narzędzia do analizy czasu obliczeń złożenia/rysunku (NARZĘDZIA/Ocena/ocena wydajności i Wizualizacja złożenia z liczbą całkowitych trójkątów graficznych, czasami otwarcia i czasów rekonstrukcji)

Tego rodzaju informacje zwrotne czasami pozwalają zdać sobie sprawę, że problem wynika z zbyt szczegółowych (szprychy, fazowania...) lub importowanych części komercyjnych, które prezentują chciwe i bezużyteczne szczegóły (dziękuję dostawcom, którzy grawerują w 3D swoje logo na swoich plikach do pobrania....). Jest to rodzaj "detalu", który może rzucić na kolana każdą maszynę, jeśli komponent zostanie powtórzony setki razy w montażu...

Na MEP zwróć uwagę na rodzaj kreskowania i ich skalę w zależności od materiałów (potrzebujesz niskiej skali (nie 32, ale maksymalnie 1 lub 2) i prostego kreskowania (typ stalowy, a nie "pepitka"): od niedawnej aktualizacji SW jest błędny i bardzo źle radzi sobie ze skomplikowanym kreskowaniem (dużo linii) (NB można poprawić, ponieważ ale błąd istnieje w V2020).

Zastosowanie podzespołu ułatwia życie użytkownikowi (mniej ograniczeń do zarządzania na pierwszym poziomie, mniej obaw o czerwone ograniczenia z powodu hiperetatyzmu, krótszy czas oczekiwania w przypadku przesunięcia części, która jest już ograniczona).  Logicznie rzecz biorąc, nie powinno to zbytnio zmieniać czasu otwarcia. W najlepszym razie ograniczy to czas potrzebny na ponowne przeliczenie złożenia po otwarciu (jeśli jesteśmy w trybie resolved).

2 polubienia