Optymalizacja walca kształtowego

Witam
Odbudowałem w 3D kształtowy cylinder do ravioli.
Z drugiej strony mam 1500 sekund rekonstrukcji.
Chciałbym wiedzieć, czy w moim przypadku będą jakieś triki, aby skrócić ten czas.
Miłego dnia
Patrik

Witam @PatrikGo

Powinniście pokazać nam wszystko, co się dzieje przed próbą okrężną.
Zwłaszcza, że to właśnie wielokrotne wakacje są czasochłonne.
Sposób, a raczej kolejność, w jakiej je zadeklarowałeś, również może mieć wpływ na szybkość wykonania.

To, co sprawia, że formy lub powierzchnia powinny być w stanie wskazać lepszy sposób postępowania

Pozdrowienia

1 polubienie

Jak dobrze mówi Zozo, to liczba liści musi zostać zablokowana.
Postępowałbym w następujący sposób:
Ułóż kształt ravioli z jego promieniami, a następnie powtórz twarze, zaznaczając wszystkie twarze swojego kształtu.

1 polubienie

Witam
Nie widzę tego dobrze. Czy ten zygzak jest zamiataniem jak okrągły drut, który krąży jak siatka?

1 polubienie

CYLINDER-12. SLDPRT (169.1 MB)

Dla tych, którzy chcieliby rzucić okiem^^

Piękny kawałek!! Uważam, że

Funkcją, która jest błędna, jest powtórzenie kołowe 12 (powtórzenie funkcji z powtórzeniem geometrii)

Dzięki powtarzaniu ciała jest wyraźnie rozjaśniony

Na montaż
Sensowne jest zastosowanie listwy blokującej lub uproszczonej konfiguracji,

3 polubienia

Chcę również zwrócić Twoją uwagę na ten punkt (chyba że tego chcesz!)

1 polubienie

Dobry wieczór @PatrikGo

Udało mi się otworzyć twój plik z dużą ilością czasu.

Moja analiza różni się nieznacznie od @Lynkoa15 (co przyjmuję z zadowoleniem mimochodem), ale z którą zgadzam się w wielu punktach.

1°) Należy pamiętać, że forma służy do ciasta ravioli o określonej grubości. Nie wiemy natomiast, czy po drugiej stronie znajduje się ten sam cylinder, czy też wałek ciasta, który zapewnia zamknięcie, jest wykonywany dalej na stacji

Moja uwaga o pierwszym stopniu skłania mnie do stwierdzenia, że grzeszysz, jeśli ośmielę się tak powiedzieć, przez nadmierną precyzję co do promieni za wszelką cenę.

3°) Głębokość plaży, na której przykleja się dwie części ravioli, wynosi tylko 1 mm. Głębokość, do której dodaje się promień 0,5 mm, podczas gdy to ciasto samo zrobi promienie, zwłaszcza jeśli istnieje przeciw-forma do formowania ciasta a priori.
Dodatkowo tworzysz promień 0,15 na promieniu (zostaw 21)

3°) Myślę, że błędem jest chęć wykonania uzwojenia, które nie jest bardzo precyzyjne i jest bardzo czasochłonne

4°) Promienie od 34 do 36 są zbyteczne, ponieważ nie są zbyt użyteczne i można je wykonać w inny sposób

5°) Okrągłe powtórzenie 12 jest tym, które zabija.

Krótko mówiąc, nie rozumiem dlaczego szukasz takiej precyzji w półkach na pastę

@soring Okrągłe nici nie są nitkami, ale kształtami, które umożliwiają wstępne cięcie i zamykanie ravioli (zależy to od maszyny i tego, czy ravioli są pakowane płasko w blister z PVC, czy luzem w torbie

@PatrikGo
Powinniście nam powiedzieć, kto i w jakim celu nakłada na was swoje promienie.
Powtórzenie musi być wykonane inaczej w plasterkach, jak zaproponowano @Lynkoa15 rzeczywiście nie możemy mylić obróbki skrawaniem w prawdziwym życiu ze sposobem, w jaki robi się to w SW.

Ponadto w przypadku obróbki skrawaniem, jeśli chcesz to zrobić inaczej niż przez elektroerozję, uderzenie przebiegu CNC za pomocą frezów kulowych będzie Cię kosztować cenę ganku.

W każdym razie dyskusja trwa: :smiley: Jak Ci pomóc!

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam.
Bardzo dziękujemy za Twoją opinię
Zamierzam odpowiedzieć w ogólnym wątku na wszystkie z nich

@Lynkoa15 : Myślałem o stworzeniu tylko jednego sektora, ale przeplot w celu uzyskania pięknych krzyżyków jest problematyczny. Ponadto musisz zarządzać ciągłością zaokrąglania, jeśli chcesz to zrobić również wcześniej.
W przypadku zmiany wysokości co 8 ravioli, tak, jest to celowe (nawet jeśli nie jest to optymalne wizualnie)

@Zozo_mp : Wziąłem ogólne wymiary wałka i jest to naprawdę fajna część (stal i powłoka teflonowa)
image

Następnie odtworzyłem odcisk stopy warstwa po warstwie. Miałem wiele problemów z dopasowaniem paraleli i poprzecznych, ... tak, aby powtórzenia mogły dopasować się do włosów

Użyłem uzwojenia, ponieważ był to pierwszy pomysł, który przyszedł mi do głowy, gdy po raz pierwszy zobaczyłem cylinder...

Przyznaję, że cały plik z półki to nadmiar, ale przynajmniej wizualizacja jest zbliżona do istniejącej, jak sądzę.

Witam, czy ustawiłeś swoją rozdzielczość " słabą "
To może pomóc

1 polubienie

Witam @PatrikGo

Kiedy widzę poniższy obraz, myślę, że zygzaki można zrobić prościej, ponieważ dla mnie mają one ciąg, więc jest to możliwe w CNC z frezem promieniowym w jednym przejściu.
Masz sporą część regałów, która jest spowodowana teflonem.
Powinniśmy zobaczyć, jak sprytnie używać słowa " stripped". 

Postaram się pomyśleć o Twoim PB.

Aby przyspieszyć Solidworks, myślę, że musisz myśleć jak producent form do tworzyw sztucznych Wyobraź sobie, że każde ravioli jest pustą częścią, całkowicie skończoną, musi iść szybciej, aby wykonać okrągłe powtórzenia.

Pozdrowienia
image

2 polubienia

Jeśli chcesz zachować święta, proponuję następujące rzeczy.

Najdłuższą funkcją do odbudowania jest ostatnia kombinacja, można ją usunąć i ponownie aktywować tylko w razie potrzeby

3 polubienia

@Lynkoa15
Nie miałem zamiaru tworzyć takiego sąsiedztwa w tym miejscu. Wyobrażałem sobie coś bardziej skomplikowanego i to sprawiło, że od początku porzuciłem ten pomysł. Dziękuję bardzo
Postępowałem mniej więcej tak samo i zszedłem do 300s rekonstrukcji (w tym 280s żeby to połączyć)
Dziękuję!

Witam @Lynkoa15

Bardzo dobra metoda!
Pytanie tylko, ile czasu zajmuje otwarcie pełnego modelu?

Pozdrowienia

Witam @PatrikGo

Czy możesz opublikować nam rozwiązanie, które ostatecznie wybrałeś, zawsze jest interesujące dla wszystkich, aby się nim podzielić.

Możesz również zamknąć temat, wybierając odpowiedź. Dziękuję

Pozdrowienia

Witam @tous
Patrik, to mnie cieszy,
Zozo, z intel i7 11850h
Zmiana wymiaru szkicu bazowego sprawiła, że potrzeba było 157 sekund przed powstaniem schematu.
Całkowita przebudowa w 378s, różnica 9s niż planowano :slight_smile:

Witam
Pokutowanie za twarze, a nie za funkcje, jest już mniej chciwe.
Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Witam

Osobiście będę używał dokładnego kształtu tylko do szczegółowego planu pomieszczenia (i schodów, jeśli to konieczne).
W zespołach użyłbym lżejszej konfiguracji części (czy naprawdę warto zobaczyć każdą małą formę do ravioli??).

3 polubienia