Dostrajanie optymalizacji w celu uzyskania lepszej wydajności Solidworks

Cześć @Rems51
Proste: jeśli Solidworks oferuje zapisanie w nowej wersji, to dlatego, że nie został jeszcze przekonwertowany.

Pracujemy na małych zespołach, ale mamy PDM: sieć jest więc znacznie mniej użyteczna, ponieważ pracujemy głównie lokalnie. To musi trochę pomóc w czasie ładowania (ale widok lokalny musi być na dobrym dysku SSD, a nie na starym dysku HDD w IDE...).

Aby kilka plików zostało przekazanych przez dostawców, moja rada to przeprowadzić systematyczną analizę wszystkich zewnętrznych plików i uprościć je (zwłaszcza jeśli są to pliki, które prawdopodobnie będą regularnie wykorzystywane w Twoich projektach). Na przykład odlewanie części z tysiącami małych liści: jeśli powtarzamy taki plik 10 razy w naszych prostych zespołach, kończymy z szalonymi opóźnieniami.

Jeśli używasz BeneInox (i prawdopodobnie tak samo z innymi): poszukaj ich materiałowych wyciągnięć z logo: złożoność części rośnie od 1 do 20 lub 50 z powodu takich detali (całkowicie bezużytecznych i których w rzeczywistości nawet nie ma):
image

5 polubień

Do wersji plików szablonów używam VersionHistory z narzędzi MyCadTools:

Jest też makro (nie znalezione) lub metoda manualna z edytorem, ale też nie znaleziono!
Idealnie byłoby nie przekształcać starych modeli przez zapisywanie do nowej, lecz zaczynać od modelu dostarczonego przez Sw i modyfikować go tak, by stał się nowym modelem domyślnym, który jest dłuższy, ale bardziej wydajny, z dużo mniejszymi błędami i opóźnieniami.

1 polubienie

Witam

Z doświadczenia wiem, że praca w sieci nie jest realna. Problemy wynikają z tego. Nie ma znaczenia, jak dobre to jest. Dodatkowo jeden rysownik jest ok, kilku to stanowi problem.
Antywirusy, czyli podstawa IT firm lub działów IT, to nieliczne przypadki, które stanowią problem.

Jedyną opłacalną metodą jest PLM, Vault lub PDM, to nie ma znaczenia. Rzeczywiście, pozwala to lokalnie wyodrębnić potrzebne modele. I aktualizuj lokalnie pamięć podręczną części niewyodrębnionych.
Możesz odłączyć się od sieci lub nie, bez problemu.

To nie rozwiązuje wszystkiego, ale modelowanie jest też gwarancją szybkości Twojego SolidWorks. Pamiętaj, to aktualizacje spowalniają Twój komputer. Ograniczenia w zespołach, konfiguracjach (szczególnie w zespołach). Prostota projektu jest pożądana.

Zapomniałem o prawdziwym komputerze z SolidWorks, a nie o standardowym komputerze, który firma sprzedaje jako CAD :nauseated_face:

Witam;

Aby poznać wersję plików, można również dodać kolumnę " Ostatnie nagranie SW z " w eksploracjonatorze plików:

Aby uzupełnić uwagi @FRED78 , dotyczące zgromadzeń:

• Staraj się mieć jak najwięcej stopni swobody w swoich ograniczeniach w zespołach głowy (nawet jeśli oznacza to " naprawienie " wszystkiego).
  • Unikaj używania elastycznych komponentów, tak bardzo, jak to możliwe.
  • Nie wahaj się tworzyć podzespołów...
    i parafrazując @froussel , tak, dostawcy (jak Bene Inox) są irytujący swoimi logotypami, czasem spędzamy godziny na ich usuwaniu, ale warto to używać w użyciu...

Pamiętaj też, aby regularnie usuwać zawartość swoich "tymczasowych " katalogów, najlepiej robić to ręcznie, ale można też regularnie korzystać z SolidworksRx (w instalacji Solidworks) i restartować Solidworks. Jako użytkownik telefonu komórkowego sprawdź, czy opcja "  szybki start" jest aktywowana na twoim komputerze (jeśli tak, radzę ją usunąć)... Pamiętaj też, żeby od czasu do czasu wyłączyć komputer (użytkownicy laptopów raczej tego nie robią...)

4 polubienia

PDM jest świetne, gdy jest dobrze wykorzystywane i zarządzane, opiera się na Windowsie do zarządzania wersjami lub gdy niektóre informacje pozostają ograniczone

2 polubienia

Witam

Wiem, że z laptopem jest delikatniej, ale powinieneś też preferować tryb wysokiej lub optymalnej mocy, przynajmniej gdy jesteś podłączony do sieci, zamiast normalnego lub gorzej, trybu oszczędzania energii. Procesor będzie działał na pełnej mocy, zamiast przełączać się między wolnym a szybkim stanem.

3 polubienia

Cześć @Rems51 ! Podobnie jak wy, mamy bardzo duże zespoły i znaczącą wolność! Naciskam na przeróbkę niektórych zespołów, która pozwala zobaczyć część / funkcję pozycjonującą pb, na przykład. Przerób też kroki i usuń jak najwięcej zbędnych szczegółów. Czasem plik wymiany jest słabo duży, ale niektórzy z społeczności są bardziej specjalizowani ode mnie w tej dziedzinie! W przeciwnym razie wyłącz niepotrzebne dodatki, widok rzeczywisty lub natychmiastowe 3D. Powodzenia!

3 polubienia

Nie @d_payen

Dla WWTP do rozstrzygania remisów
Części, które przebudowałem tak źle zaprojektowane, z podwójną lub potrójną liczbą funkcji, uprościły projekt. Wynik jest jasny: waga dzieli się przez 2 lub 3.
O zespołach, o których nie mówię, są szalone – osiągamy to dzięki rygorystyczności, usuwaniu redundantnych ograniczeń (równoległości itd.) i dochodzimy do imponującego rozwiązania odchudzającego.

@Sylk, zgadzam się z tobą co do optymalizacji parametrów. Ale gdy robimy CAD, w SolidWorks lub dużych zespołach, rozmiarujemy stacje

3 polubienia

Szybkie pytanie:

Usunięcie stanu funkcji i ograniczeń zmniejsza odbudowę, ale czy skraca czasy ładowania?

Z tego co pamiętam, gdy umieszczałem logo tekstowe w stanie usuniętym (bez całkowitego usuwania go z trybu), wszystko było szybsze. A może to było tylko wrażenie?

Wydaje mi się, że tak, podczas nagrywania zespół jest mniej ważny, ale niekoniecznie jest szybszy. SW odbudowuje się po otwarciu konfiguracji, ale możesz mu powiedzieć, żeby tego nie robił. W pewnym momencie elementy, które projektujesz, są coraz cięższe, gdy są otwarte.

1 polubienie

Idealnie jest usunąć przed tym i ponownie wyeksportować, aby ponownie zaimportować czyste (co nie zawsze jest łatwe).
Albo lepiej przerysować prostymi funkcjami, gdy to możliwe.
W przeciwnym razie kolejnym punktem jest obniżenie jakości obrazu dla powtarzających się obiektów (, nakrętki...).

A także modele, jeśli są zbyt wysokie.
To znacznie przyczyniło się do zmniejszenia naszych problemów na dużych zgromadzeniach.
Edycja: @sylk część jest cięższa (dłuższy czas w sieci, z drugiej strony graficznie szybsze ładowanie (bez szczegółów)

2 polubienia

Witam
Pobierz przykład historii wersji (VBA) - 2024 - Pomoc projektowa SOLIDWORKS
To makro wymienia wszystkie kolejne wersje szablonu użytego w pliku.
Do reszty polecam też tryb wydajności pod względem opcji zasilania, żeby stacja nigdy nie przechodziła na niskie częstotliwości taktowania (miałem błąd na komputerze, który uniemożliwiał stacji przekroczenie 1 GHz, a na SW było piekłem).
Jeszcze jedna rzecz: jeśli kiedykolwiek będziesz mieć płytki elektroniczne z eksportów oprogramowania takiego jak Altium, usuń jak najwięcej komponentów i sprawdź, czy inżynierowie elektroniczni nie pobrali modeli zawierających na przykład całe uzwojenie dla sterownika silnika (to znacznie obciąża obliczenia SW podczas wyświetlania, nawet jeśli element nie jest widoczny).
Jak w innych przypadkach, wyłączanie automatycznych zapisów przez lata.
Jeśli chodzi o wykorzystanie CPU lub RAM, Windows wyświetla średnio wszystkich aktywnych rdzeni (stąd "mylący" wyświetlacz), natomiast w domu w domu rozważaliśmy 32GB przy dużych zespołach (nie zapominajmy, że W11 już pompuje maksymalną bazę), a od przejścia na 64GB nie było problemów z ograniczonymi zasobami w niektórych przypadkach.

3 polubienia

Kolejną rzeczą, o której jak dotąd nie wspomniano, jest użycie paska blokującego. Umieszczenie go na dole pozwoli SW nigdy nie odbudować części (małe kłódki na funkcjach).
image
image

4 polubienia

Wow! Uważaj na pasek blokowania, blokuje wszystko (brak dalszych aktualizacji). Na części lub podczas pracy. Potem wychodzi.
Znowu na kawałku dobrze, nałożone na bieżąco lub na zestawie części :thinking:.
Po błędzie z nieograniczonym szkicowaniem szkieletów zintegrowanych w pokoju, zaproponowano nam to, a wtedy uznałem ten trik za interesujący, po odblokowaniu 100 części, bo aktualizacje nie zostały wykonane... Lastuche wydawał mi się mniej dobry :sweat_smile:.
Wolę poczekać kilka minut na otwarciu.

Myślałem o innym triku, żeby odciążyć otwory lub aktualizacje dużych zespołów, próbowałeś stworzyć lżejszą konfigurację, wkładając i inne elementy do usuwania? I sprawdź, czy przy przełączaniu na inną (kompletną) konfigurację nie jest to szybsze.

Na rysunkach, gdy pracuję nad ciężkimi ujęciami, ukrywam niepotrzebne widoki.

2 polubienia

Sztuczka, która też może pomóc: usunięcie "bezużytecznych " ograniczeń lub kolejnych wiadomości.
Na przykład część, którą usunąłbyś z asemblera, ale której ograniczenie pozostaje nierozwiązane (ale dlaczego Solidworks to robi?)

Identyfikacja makro i usuwanie błędów ograniczeń - makro - myCAD Forum

1 polubienie

Powiedziałbym nawet, że w przypadku niepotrzebnych ograniczeń należy usuwać ograniczenia równoległości zarówno w szkicach, jak i w zespołach, jeśli to możliwe. Albo znaleźć inny sposób na zmuszanie.
Równoległość jest często zbędna w przypadku innych ograniczeń lub wymiarów.

Zrób test, wejdź w szkic, włącz funkcję szkicu " Pokaż/Usuń relacje " i gdy tylko zobaczysz równoległość, usuń je. Jeśli szkic nie jest ograniczony, dodaj ograniczenie typu kolinearyczności lub wymiaru lub kierunku. Usuniesz wiele z nich.

Ważne jest, aby wiedzieć, że ograniczenia tworzą pętle, które tłumią stopnie swobody, a często ograniczenia orientacyjne są redundantne względem ograniczeń pozycjonowania. Masz dwa ograniczenia zamiast jednego. A gdy szkic jest duży lub narasta wiele ograniczeń, SolidWorks daje ci szkic na ograniczeniu bez powodu. No tak, ale trudno to kontrolować!

W asemblejach jest inaczej, jak @coin37coin mówi – ograniczenia, które nie zostały usunięte, wynikają z okna dialogowego, które cię wcześniej, czy chcesz usunąć elementy związane z elementem, który wykopujesz. Jeśli to pole zostało odznaczone, następnym razem zachowa ograniczenia i przeniesie je do stanu usunięcia.

Zasada szkieletu eliminuje 2 trzecie ograniczeń zespołu, z wyjątkiem

Ale to nie zmienia faktu, że masz wysokowydajny komputer na SW

1 polubienie

Nie wiem jak ty, ale mam dziwne wrażenie, że @FRED78 ma w szafie mnóstwo szkieletów! :stuck_out_tongue_winking_eye:

4 polubienia

Pracuję w firmie, która chce pracować nad SW ze szkieletami.
Po + 20 latach pracy z tym programem widziałem praktycznie wszystkie błędy i metody, które działają (ale jestem otwarty na naukę).

Ale przez ostatnie trzy lata, kiedy dołączyłem do tej firmy. Mam kilku sprytnych ludzi, którzy bawią się komputerami, a na pewno także ustawieniami mojego oprogramowania i sprzętu :sweat_smile:.

Staram się utrzymywać metodę na projekcie i oprogramowaniu. Mimo to, moje komputery (tak, mam kilka) nie działają wszystkie tak samo :rofl:, co jest ostatnią kroplą dla firmy dostarczającej standaryzowane :joy: komputery.

Odkryłem więc nowego BUGA, czyli parafrazując @sbadenis wykopałem nowy szkielet :wink:.

Pierwsze, które bardziej mi się podobało, to "nie wiemy nic o tym błędzie, proszę podać kod błędu". Przyznaję, że świetnie się bawiłem, gdy SW prosi cię o numer BUG :rofl: :rofl:

Ale patrzę na to z dużą perspektywą :crazy_face: czasu, nawet jeśli czasem niektórzy pracownicy mają ciekawy sposób pracy lub współpracy dla swoich klientów, to wciąż tylko :smile: szkielet. Tutaj mogę pokazać tym samym współpracownikom wyjaśnienia, ponieważ podałem im tę stronę jako źródło :wink:

W końcu nie chowam się za moim Psquedo i doskonale zakładam to, co mówię, z całym szacunkiem dla niektórych.

Kolejny punkt, który znacznie obciąża zespoły, ograniczenia na czerwono (najgorsze ze wszystkich, które powodują, że oprogramowanie musi przeliczać na nowo), naszkicuj je swobodnie (-)
Inny punkt, nieukryte szkice lub plany, punkty pochodzenia...
Nawet jeśli tryb montażu ukrywa szkice (display show ukryty), są one ładowane po otwarciu zespołu, chyba że są ukryte w części (por. trener Visiativ).
image
Niektóre z tych punktów w połączeniu z powyższym przykładem powodują, że montaż znacznie opóźnia się.
Przezroczystość niektórych części sprawia, że dużo wiosłujesz, a także duże powtórzenia (jak siatka druciana), to jedyny typ, gdzie systematycznie dodaję blokujący pas...
Edycja: @FRED78 mam też współpracowników, którzy zbierają wszystkie powyższe punkty w jednym montażu i gdy wracam do ważnego zgromadzenia, czasem zajmuje mi godzinę lub dwie, żeby wrócić do tych wszystkich punktów.
Z drugiej strony, znacznie mniej crashów po zabiegu i znacznie szybsze otwarcie...

5 polubień

@sbadenis
Jestem ze szkoły, gdzie wszystko ukrywam i pokazuję tylko to, co chcę pokazać.
To oszczędza mi worka z węzłami, gdy chcę pokazać pojedynczy szkic, na przykład.
Ale żeby iść w twoją stronę, mam jednego, który dał mi topory do tych wszystkich podłużnych szkiców! nie, ale cześć!! , ale ta sama osoba wbija siekiery w otwory tym samym narzędziem :crazy_face: , to psychologia. Jednocześnie się z tego śmieję...

Ale moje problemy z komputerem wykraczają daleko poza oprogramowanie softwarowe, używam tego oprogramowania od wielu lat. Miałem okazję pracować przy mostkach nośnych LNG (rury) z modułem trasowania i w pełni parametryzowanymi zespołami. Wystarczy powiedzieć, że zespoły osiągały znaczną wagę i niemal nieoszacionalną liczbę części.
Teraz mam dużo montażu, ale nic nie do pokonania.

Teraz i tak zmienił konfigurację m^me na moim komputerze, nawet pod warstwą morza..., i co ciekawe, działa (standardowa :wink:wymiana). Jesteśmy bardziej zaangażowani: w wymianę tego, kto będzie miał ostatnie słowa :sweat_smile:

3 polubienia