Dostrajanie optymalizacji w celu uzyskania lepszej wydajności Solidworks

Cze wszystkim

Czy masz jedną lub więcej cudownych sztuczek, aby zoptymalizować wydajność Solidworks? Bo rzeczywiście radzimy sobie z dużymi montażami, więc lekkie tryby, skomplikowany montaż, niski poziom szczegółowości... ale spędzamy dużo czasu czekając przed komputerem (na wernisażu, na rekonstrukcji, na nagraniu...)
Myślę, że nasza sieć nie może mieć z tym nic wspólnego. a także stan niektórych podzespołów z nadmiernie szczegółowymi plikami od zewnętrznych dostawców lub zaimportowanymi plikami.

Czy znasz to ustawienie, co o tym sądzisz?youComputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows
GDIProcessHandleQuota ustawił go na 20000

Czy masz opinię na temat litery K na końcu odniesienia do procesora?

Oto moja konfiguracja:
image
image

Z góry dziękuję społeczności.

Aby sprawdzić, czy pochodzi z sieci, bierzesz dość duży zestaw i kopiujesz go całkowicie lokalnie.
Jeśli czas otwarcia wynosi x2 lub więcej = sieć nie jest świetna.
Jeśli x1,2 do 1,5 = poprawna sieć.
Kilka lat temu miałem długą kłótnię z działem IT, mieliśmy czas otwarcia x7...
Po wizycie eksperta ds. sieci z Visiativ mamy teraz czas otwarcia około 1,2-1,3.
W przypadku złożonych złożeń uważam, że jest to gorsze niż rozwiązane złożenia (szybsze otwieranie, ale bardzo wolne przy każdej rekonstrukcji (tak -Rozwiązane systematycznie)
Czas otwarcia (w rozdzielczości) jest na pewno nieco dłuższy, ale na modyfikacjach zyskujemy dużo później.
W przypadku pomysłów w ciągu 10 minut można otworzyć zestaw + 50 000 części (przy znacznie mniej wydajnym komputerze + 8 lat!) oraz bibliotekę ze zbyt wieloma importami, które również nie są zoptymalizowane.
Ale największą wygraną dla nas była optymalizacja sieci.

Redagować:
Litera K oznacza możliwość podkręcenia procesora.
Dla nieznanego parametru (dla mnie)
Edycja 2: Wysoka częstotliwość procesora jest znacznie preferowana w porównaniu z liczbą rdzeni, których oprogramowanie zużywa bardzo mało.
Dla mnie Intel Xeon na 3,6 Ghz na moim starym bouzinie:

2 polubienia

Witam;
Zgadzam się z @sbadenis , tryby " Lekkie " nie są zbyt interesujące pod względem zużycia zasobów w porównaniu z trybem " Rozwiązanym ".
Nawiasem mówiąc, jeśli nie pracujesz nad danym montażem i chcesz go po prostu " pokazać " komuś, radzę zamiast tego użyć Edrawing.

Punkty, na które wpływ ten miał znaczący wpływ na nasze montaże w naszej firmie, to:

• Lepsze zarządzanie programem antywirusowym (ograniczenie skanowania wejść i wyjść lokalnych plików/serwerów i odwrotnie)... jeśli to możliwe, na wszystkich plikach *.sld *
  • Usunięcie opcji automatycznego tworzenia kopii zapasowych Solidworks. (zastąpione ostrzeżeniem po 20 minutach).
  • wszystkie nasze szablony są aktualne z używaną wersją Solidworks (szablony dokumentów ORAZ wszystkie nasze pliki Solidworks).
  • Ograniczanie + kontrolowanie automatycznego systemu Windows i powiązanych aktualizacji.

Dla informacji (i oprócz uwag @sbadenis ):
    Dlaczego złożenia SOLIDWORKS otwierają się wolniej w sieci?

Dziwi mnie sterownik związany z kartą graficzną:
Procesor graficzny NVIDIA RTX4000 generacji Ada do laptopów
Czy korzystasz z laptopa???

2 polubienia

FYI to samo, co @Maclane dla programu antywirusowego, automatycznego zapisywania i aktualizacji szablonu, co również oszczędza dużo czasu, potwierdzam.

2 polubienia

Dziękujemy, że wróciliście do was po raz kolejny.
Tak, używam laptopa.
Zobaczę o antywirusie.
A skąd znasz wersję swoich modeli?

Jestem też bardzo zaskoczony, ponieważ moja pamięć i procesor nigdy nie przekraczają 50%, czy to normalne Twoim zdaniem?

Cześć @Rems51
Proste: jeśli Solidworks oferuje zapisanie w nowej wersji, to dlatego, że nie został jeszcze przekonwertowany.

Pracujemy na małych zespołach, ale mamy PDM: sieć jest więc znacznie mniej użyteczna, ponieważ pracujemy głównie lokalnie. To musi trochę pomóc w czasie ładowania (ale widok lokalny musi być na dobrym dysku SSD, a nie na starym dysku HDD w IDE...).

Aby kilka plików zostało przekazanych przez dostawców, moja rada to przeprowadzić systematyczną analizę wszystkich zewnętrznych plików i uprościć je (zwłaszcza jeśli są to pliki, które prawdopodobnie będą regularnie wykorzystywane w Twoich projektach). Na przykład odlewanie części z tysiącami małych liści: jeśli powtarzamy taki plik 10 razy w naszych prostych zespołach, kończymy z szalonymi opóźnieniami.

Jeśli używasz BeneInox (i prawdopodobnie tak samo z innymi): poszukaj ich materiałowych wyciągnięć z logo: złożoność części rośnie od 1 do 20 lub 50 z powodu takich detali (całkowicie bezużytecznych i których w rzeczywistości nawet nie ma):
image