Dostrajanie optymalizacji w celu uzyskania lepszej wydajności Solidworks

Sztuczka, która też może pomóc: usunięcie "bezużytecznych " ograniczeń lub kolejnych wiadomości.
Na przykład część, którą usunąłbyś z asemblera, ale której ograniczenie pozostaje nierozwiązane (ale dlaczego Solidworks to robi?)

Identyfikacja makro i usuwanie błędów ograniczeń - makro - myCAD Forum

1 polubienie

Powiedziałbym nawet, że w przypadku niepotrzebnych ograniczeń należy usuwać ograniczenia równoległości zarówno w szkicach, jak i w zespołach, jeśli to możliwe. Albo znaleźć inny sposób na zmuszanie.
Równoległość jest często zbędna w przypadku innych ograniczeń lub wymiarów.

Zrób test, wejdź w szkic, włącz funkcję szkicu " Pokaż/Usuń relacje " i gdy tylko zobaczysz równoległość, usuń je. Jeśli szkic nie jest ograniczony, dodaj ograniczenie typu kolinearyczności lub wymiaru lub kierunku. Usuniesz wiele z nich.

Ważne jest, aby wiedzieć, że ograniczenia tworzą pętle, które tłumią stopnie swobody, a często ograniczenia orientacyjne są redundantne względem ograniczeń pozycjonowania. Masz dwa ograniczenia zamiast jednego. A gdy szkic jest duży lub narasta wiele ograniczeń, SolidWorks daje ci szkic na ograniczeniu bez powodu. No tak, ale trudno to kontrolować!

W asemblejach jest inaczej, jak @coin37coin mówi – ograniczenia, które nie zostały usunięte, wynikają z okna dialogowego, które cię wcześniej, czy chcesz usunąć elementy związane z elementem, który wykopujesz. Jeśli to pole zostało odznaczone, następnym razem zachowa ograniczenia i przeniesie je do stanu usunięcia.

Zasada szkieletu eliminuje 2 trzecie ograniczeń zespołu, z wyjątkiem

Ale to nie zmienia faktu, że masz wysokowydajny komputer na SW

1 polubienie

Nie wiem jak ty, ale mam dziwne wrażenie, że @FRED78 ma w szafie mnóstwo szkieletów! :stuck_out_tongue_winking_eye:

4 polubienia

Pracuję w firmie, która chce pracować nad SW ze szkieletami.
Po + 20 latach pracy z tym programem widziałem praktycznie wszystkie błędy i metody, które działają (ale jestem otwarty na naukę).

Ale przez ostatnie trzy lata, kiedy dołączyłem do tej firmy. Mam kilku sprytnych ludzi, którzy bawią się komputerami, a na pewno także ustawieniami mojego oprogramowania i sprzętu :sweat_smile:.

Staram się utrzymywać metodę na projekcie i oprogramowaniu. Mimo to, moje komputery (tak, mam kilka) nie działają wszystkie tak samo :rofl:, co jest ostatnią kroplą dla firmy dostarczającej standaryzowane :joy: komputery.

Odkryłem więc nowego BUGA, czyli parafrazując @sbadenis wykopałem nowy szkielet :wink:.

Pierwsze, które bardziej mi się podobało, to "nie wiemy nic o tym błędzie, proszę podać kod błędu". Przyznaję, że świetnie się bawiłem, gdy SW prosi cię o numer BUG :rofl: :rofl:

Ale patrzę na to z dużą perspektywą :crazy_face: czasu, nawet jeśli czasem niektórzy pracownicy mają ciekawy sposób pracy lub współpracy dla swoich klientów, to wciąż tylko :smile: szkielet. Tutaj mogę pokazać tym samym współpracownikom wyjaśnienia, ponieważ podałem im tę stronę jako źródło :wink:

W końcu nie chowam się za moim Psquedo i doskonale zakładam to, co mówię, z całym szacunkiem dla niektórych.

Kolejny punkt, który znacznie obciąża zespoły, ograniczenia na czerwono (najgorsze ze wszystkich, które powodują, że oprogramowanie musi przeliczać na nowo), naszkicuj je swobodnie (-)
Inny punkt, nieukryte szkice lub plany, punkty pochodzenia...
Nawet jeśli tryb montażu ukrywa szkice (display show ukryty), są one ładowane po otwarciu zespołu, chyba że są ukryte w części (por. trener Visiativ).
image
Niektóre z tych punktów w połączeniu z powyższym przykładem powodują, że montaż znacznie opóźnia się.
Przezroczystość niektórych części sprawia, że dużo wiosłujesz, a także duże powtórzenia (jak siatka druciana), to jedyny typ, gdzie systematycznie dodaję blokujący pas...
Edycja: @FRED78 mam też współpracowników, którzy zbierają wszystkie powyższe punkty w jednym montażu i gdy wracam do ważnego zgromadzenia, czasem zajmuje mi godzinę lub dwie, żeby wrócić do tych wszystkich punktów.
Z drugiej strony, znacznie mniej crashów po zabiegu i znacznie szybsze otwarcie...

6 polubień

@sbadenis
Jestem ze szkoły, gdzie wszystko ukrywam i pokazuję tylko to, co chcę pokazać.
To oszczędza mi worka z węzłami, gdy chcę pokazać pojedynczy szkic, na przykład.
Ale żeby iść w twoją stronę, mam jednego, który dał mi topory do tych wszystkich podłużnych szkiców! nie, ale cześć!! , ale ta sama osoba wbija siekiery w otwory tym samym narzędziem :crazy_face: , to psychologia. Jednocześnie się z tego śmieję...

Ale moje problemy z komputerem wykraczają daleko poza oprogramowanie softwarowe, używam tego oprogramowania od wielu lat. Miałem okazję pracować przy mostkach nośnych LNG (rury) z modułem trasowania i w pełni parametryzowanymi zespołami. Wystarczy powiedzieć, że zespoły osiągały znaczną wagę i niemal nieoszacionalną liczbę części.
Teraz mam dużo montażu, ale nic nie do pokonania.

Teraz i tak zmienił konfigurację m^me na moim komputerze, nawet pod warstwą morza..., i co ciekawe, działa (standardowa :wink:wymiana). Jesteśmy bardziej zaangażowani: w wymianę tego, kto będzie miał ostatnie słowa :sweat_smile:

3 polubienia