Opcja "Wymiar kontrolowany" w menu rozwijanym

Witam

Od pewnego czasu opcja "wymiar kontrolowany" (lub jej brak) w menu rozwijanym po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na wymiar szkicu już się nie pojawia.

W ustawieniach tego menu również się nie pojawia.

Czy ktoś ma rozwiązanie?

sans_titre.png
1 polubienie

Witam

Musisz kliknąć wymiar prawym przyciskiem myszy, a następnie dostosować menu i tam się pojawi.

Michał G.

cote_pilotee.png
2 polubienia

Opcja ta nie zawsze jest dostępna podczas edycji szkicu. Na przykład nie widzę tego (nawet w dostosowywaniu menu rozwijanego) podczas edycji trajektorii skanowania.

1 polubienie

Witam

Czy masz taką konfigurację?

bo z tym mam to, gdy klikam w prawo.

sans_titre.png
1 polubienie

Tak

1 polubienie

Witam

Czy jest on obecny w menedżerze funkcji (patrz ilustracja)?

@+

cote_pilotee.png
1 polubienie

Witam

Czy jest to trwałe? Czy zdarza się to na wszystkich wybrzeżach? A może tylko na niektórych z nich?

Może testowanie pliku byłoby wygodniejsze, aby sprawdzić, czy odtworzymy problem?

1 polubienie

Dobry wieczór

Nie wiem, czy skonfigurowałeś solidworks za dużo, ale jeśli nie, możesz przywrócić ustawienia.

W:

Narzędzie > Opcja > Opcja systemu> na dole okna znajduje się pole "PRZYWRÓĆ", a po kliknięciu na nie masz 2 opcje: Zresetuj wszystkie opcje i zresetuj tylko tę stronę.

Wybór należy do Ciebie.

Na pierwszy rzut oka opcja "pilotowany" nie pojawia się w menu kontekstowym podczas szkicowania 3D.

Czy ktoś może przeprowadzić eksperyment i go potwierdzić?

Rzeczywiście, w szkicowaniu 3D też nie mam opcji pilotowanej, właśnie sprawdziłem