Opcja zezwalania na przezroczystość w PhotoStudio (CATIA)

Witam

W moim zespole niektóre części są przezroczyste.
Używam PhotoStudio do tworzenia pięknego renderingu.
Z drugiej strony zdjęcie utworzone za pomocą PhotoStudio usuwa przezroczystość elementów, które stały się przezroczyste.
Jak zezwolić niektórym częściom na przezroczystość w PhotoStudio? Musi istnieć opcja włączenia...

Z góry dziękuję za radę.

Witam, nie znam PhotoStudio, ale w CATIA musisz zrobić różnicę pomiędzy:

Przezroczystość "na własność"

Przezroczystość  "Materiały"

Myślę, że to drugie, z którego korzysta PhotoStudio.

EDYTUJ Spróbuj zastosować materiał typu szkło

OK, dziękuję za Twoją opinię

Aby uzyskać przezroczystość za pomocą "właściwości", umieszczam ją poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy na kontenerze części w zespole lub bezpośrednio na części, a następnie "właściwości" i modyfikuję przezroczystość 

Z drugiej  strony, w jaki sposób zarządzamy przejrzystością "materiałów"?

Czy możesz mi powiedzieć, gdzie mogę to naprawić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Odpowiadam sobie. Dowiedziałem się, jak zarządza się przezroczystością w odniesieniu do materiałów. Musisz aktywować część, a następnie zastosować materiał. Następnie przechodzimy do właściwości materiału, następnie renderingu, a następnie przezroczystości.

Z drugiej strony mam problem PhotoStudio dobrze stosuje przezroczystość zgodnie z przezroczystością materiału. Ale straciłem kolor moich prac.

Na chwilę oto co mam, na przykład, dla Załącznika 1:
- Na poziomie kontenera Mój pokój 1 właściwości grafiki: kolor różowy (na przykład)
- Na poziomie części właściwości graficzne: wyszarzone, więc nie można ich dotknąć.
- Na poziomie obrabianego przedmiotu został nałożony materiał stalowy.

Z drugiej strony, kiedy robię obraz za pomocą PhotoStudio, kolor moich elementów znika. Mam tylko jeden kolor związany z materiałem.

Pytanie: W jaki sposób można przypisać kolor do materiału?
I, co byłoby jeszcze lepsze, jak mogę przypisać kolor właściwości graficznych pojemnika mojej części do materiału? Ponieważ to, czego chcę, to zachować kolory, które zdefiniowałem pod względem właściwości graficznych.

Z góry dziękuję za radę

Witam

Możesz spróbować usunąć obraz z tekstury.

Właściwości materiału / Renderowanie / Tekstura / Typ (nie wybierz żadnego).

Nie sądzę, że to zadziała, ale nigdy nie wiadomo.

W przeciwnym razie rozwiązaniem byłoby utworzenie pliku "jpeg" z użytym kolorem (właściwości RGB).

Nawet przy tym z pewnością będziesz miał różnice, choćby w źródłach światła (oświetleniu).

W końcu go znalazłem.

We właściwościach materiału, a następnie renderuj, a następnie na linii otoczenia, jest ..., kliknij na to, a będziesz mógł zmienić kolor.

Kolor materiału można wtedy zmienić. Najlepiej jest nałożyć farbę tynkarską, a następnie nałożyć pożądany kolor na linię otoczenia.

Po renderowaniu w PhotoStudio działa!

W każdym razie dziękuję za radę

Dobry wieczór
Chciałbym podzielić się z Wami naszym kanałem, który zawiera   samouczki na temat wiodącego oprogramowania dedykowanego inżynierii i projektowaniu 
najczęściej stosowany w świecie CATIA.
Jeśli chcesz, wygładź nas prostymi niebieskimi kciukami pod filmami, nie zapomnij zasubskrybować naszego kanału, aby otrzymywać nowe filmy.

PS: Czekam na Wasze komentarze i sugestie 

https://www.youtube.com/channel/UCjErSIGEneWY-60y7uwq0dg