Szukam komputera, który mógłby być dobrym kompromisem między laptopem a fixem (że mogę go zabrać ze sobą w przypadku podróży lub z X powodów), na którym mógłbym uruchomić oprogramowanie takie jak Solidworks, Keyshot, Rhino itp.
Ten komputer wydaje mi się "dobry" [link na dole] (choć niewiele o nim wiem), niemniej jednak jego karta graficzna jest typu "Graphics HD 630". Czy Twoim zdaniem to nadal wystarczy? Jeśli nie, które komputery byś polecił?
Nie zapominaj, że oprogramowanie jest coraz potężniejsze i minęły dwa razy, odkąd zmieniłem laptopa, ponieważ oprogramowanie po pewnym czasie na nim nie działało.
W końcu kupiłbym droższy, znalazłbym się tam.
Zwróć uwagę na zalecenia SW, które zawsze dokonują minimalnych konfiguracji, aby nie straszyć ludzi cenami sprzętu.
Jeśli nie robisz symulacji, powinieneś mieć lżejszą konfigurację, ale jeśli robisz renderowanie fotorealistyczne, uważaj na kartę graficzną, która często jest mimiczna, z wyjątkiem Fuji, nie wspominając o tym.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, rzeczywiście już spojrzałem na kompatybilne karty graficzne i sedno mojego pytania brzmiało raczej "czy karta graficzna Intel HD 630 jest taka sama jak karta graficzna Intel HD Graphics P630 (certyfikowana przez SW)", ale chyba nie. Patrzę na wszystkie linki, które zostawiłeś, jeszcze raz dziękuję
Zauważ, że oprogramowanie bardzo słabo radzi sobie z zarządzaniem pamięcią. W rzeczywistości nie radzi sobie z tym, co oznacza, że jeśli zrobisz symulację, która jest trochę długa w czasie, cóż, jeśli nie wyjdziesz z SW i naładujesz go, cóż, za każdym razem staje się bananowy (lub nadziewany, jak chcesz).
To samo, gdy robisz przerywniki filmowe, kiedy na przykład przesunąłeś wszystkie obiekty sto razy i, bum, zaczyna się to źle psuć. Więc znowu zamykanie i ładowanie SW to jedyne rozwiązanie, jakie znalazłem.
Zauważ, że jestem na jednej stacji roboczej, która nie jest podłączona do sieci wewnętrznej (patrz konfiguracja w załączonym dokumencie
[HS /wył.]
Jakiś czas temu przeprowadziłem bezpretensjonalne badanie na temat używania pamięci lub serc właśnie po to, aby zrozumieć, skąd wzięło się ciśnienie krwi.
Nie sądzę, aby w wersji z 2018 roku wiele się zmieniło, ponieważ wielowątkowość jest nadal ograniczona pod względem konstrukcji oprogramowania, z wyjątkiem ładowania orzeszków ziemnych. Z drugiej strony nic się znacząco nie zmieniło dla modułów, które już korzystały z mulit-threading
Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty, potrzebuję komputera, który mogę zabrać ze sobą do użytku w biurze, u klienta, na budowie... Mobilna stacja robocza to najlepszy kompromis.
Używam DELL PRECISION M6800 od 4,5 roku. (i7 - 2,6 GHz / Nvidia Quadro K3100M (4 GB) / 16 GB RAM / 750 GB HDD) bardzo dobrze sprawdza się w skomplikowanym projektowaniu i montażu. Z drugiej strony jest nieco ograniczony w obliczeniach i renderowaniu. Dziś karta graficzna zaczyna się psuć, ale po 5 latach będzie miała swój dzień!
Do następnego zamierzam wybrać mocniejszy z HP ZBOOK 17 G4 (dostępny przez VISIATIV) i7 3,0 Ghz / RAM 32 GB / Nvidia Quadro P3000 (6 GB) / SSD 512 GB.
DELL jest znacznie droższy, ale jakość jest. HP jest tańsze ale nie mam opinii, w razie wątpliwości wezmę gwarancję/konserwację/wymianę D+1