Zaprojektowałem dla klienta podwozie z bardzo szczególnymi profilami aluminiowymi , co skłoniło mnie do przejrzenia/nauczenia się, jak wstawić ten profil do mojej biblioteki profili. Podczas tworzenia pliku . SLDLFP, musisz kliknąć szkic prawym przyciskiem myszy i wybrać "dodaj do biblioteki", aby na szkicu pojawiło się małe oprogramowanie "L". Swoją drogą, gdzie jest ta biblioteka? Bo wydaje mi się, że zrobiłem "dodaj do biblioteki" 2 razy i na mojej liście profili mam 2 razy dostępne profile ...
Mój drugi problem dotyczy użycia narzędzia do regulacji/wysuwania profili. Czasami działa poprawnie i mogę dostosować profile, czasami nie. Wybieram więc drugą stronę profilu i czasami działa to dobrze. Jeśli to nie zadziała, przechodzę do innego profilu i czasami to nie działa. Naprawdę wydaje mi się to zbyt przypadkowe i nie sądzę, żebym miał odpowiednią metodę regulacji/przedłużenia, a także stworzenia mojej mechanicznie spawanej ramy z odpowiednimi grupami. Czy masz jakieś informacje do przekazania na ten temat? Z dobrą metodą?
Za pomocą mojej dość losowej metody wspomnianej powyżej udaje mi się rozszerzyć i dostosować wszystkie moje profile, z wyjątkiem 2 i mam następujące błędy (PC). Czy masz jakiś pomysł, jak postępować?
W razie potrzeby mogę udostępnić swój dokument, ale nie jestem pewien, czy jest to łatwe, ponieważ używam określonego profilu.
Kiedy myślę? Rzadko w porze lunchu! :=) Co masz na myśli mówiąc o cięciu ukośnym? Próbowałem zrobić to, co mi zaproponowałeś, ale to nie działa lepiej... Mam ten sam problem.
Na twoich pierwszych 2 zdjęciach są 2 rzeczy, które mnie zaskakują: - dla jednego członka, który ma zostać dostosowany, proponuje 7 ciał do zachowania/usunięcia; - z drugiej strony nie jest jasne, po której stronie dokonano regulacji.
Czy możesz nam dać zrzut ekranu sekcji profilu, którą chcesz dostosować?
@stefbeno , patrz załączona część profilu. Nie wiem, czy to może pomóc... Możesz wyraźnie zobaczyć, który profil jest dostosowany, a który nie. Na drugim zrzucie ekranu, podświetlonym na niebiesko, strona, która służy jako regulacja.
@A.R: Nie rozumiem twojego komentarza. Nie widzę 3 ciał po mojej stronie. Czy potrafisz wyjaśnić?
Wygląda na to, że pochodzi z żeber na twoim profilu! Widać, że nie zaznacza on całej powierzchni końca profilu, a jedynie część żebra na profilu pionowym i to samo żebro na profilu poziomym. W rezultacie nie wie, jak wyregulować wszystkie inne części końca profilu. (Trochę tak, jak gdy szkic nie jest kompletny, nie można wykonać wyciągnięcia).
Musisz być w stanie wybrać całą powierzchnię końca, a nie tylko część. Do kontaktu ze specjalistami, "którzy mają odpowiedni profil, aby odpowiedzieć", ponieważ nigdy nie wykonuję "przedłużenia" ani automatycznej regulacji.
To nie pierwszy raz, kiedy widzę i słyszę trudności z regulacją przedłużenia za pomocą skomplikowanych profili w spawanym mechanice
Instruktażem może być tworzenie części bezpośrednio za pomocą zespołu
poprzez rejestrację tych części niezależnie od montażu
Za pomocą szkicu profilu musi być możliwe wyciągnięcie na powierzchnię (nawet jeśli oznacza to utworzenie powierzchni obejmującej profile (aby uniknąć ujemnych kątów))
@+ ;-)
Na załączonych zdjęciach możemy zobaczyć zwariowane wycinanki
Cięcie nie jest identyczne (lewe i prawe), a który z + jest, nie podąża za profilem ?https://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/25/11/2020/erreur_5.jpg
Na poniższym zrzucie ekranu po prostu zrobiłem kwadrat z moimi 4 profilami i oto wynik. Nie da się (bez regulacji/przedłużenia) uzyskać czystego i płaskiego cięcia. Oto odpowiedź, którą otrzymałem od wsparcia, która oczywiście nie rozwiązuje mojego problemu:
"
Widzieliśmy również, że w 1 pojedynczej spawanej funkcji mechanicznej było dużo grup, więc radzę rozbić te spawane mechaniczne fct, a także utworzyć mniejszą grupę (1 grupa może składać się z zamkniętych linii lub kilku równoległych linii)
Jeśli chodzi o ich dostosowywanie/rozszerzanie, widzieliśmy razem, że jest to narzędzie, a nie funkcja ściśle mówiąc, w rzeczywistości możecie dokonywać swoich korekt/rozszerzeń bezpośrednio w tworzeniu grupy, co rozjaśni drzewo.
W końcu udało mi się postępować tak, jak chciałem, albo prawie. Musiałem spędzić dużo czasu z obsługą Visiativ, ponieważ sekcja profilu oczywiście nie pomogła SolidWorks w optymalnym działaniu. Miałem zbyt wiele funkcji/grup/użycia narzędzia dostosuj/rozszerz.
Musiałem zrewidować swoją strategię projektowania mojego spawanego mechanicznie podwozia. Liczba grup/funkcji oraz liczba użycia funkcji regulacji/rozszerzenia powinny być jak najbardziej zredukowane. Po utworzeniu 5 nóg równoległych do siebie, konieczne było stworzenie grupy 4 profili reprezentujących równoległobok, dających dostęp do opcji "cięcia ukośne" i "cięcia zgrubnego". Następnie musisz odznaczyć opcję "zezwalaj na występy", aby wykonać proste cięcie. Ponadto musisz usunąć właśnie utworzoną grupę i podzielić ją na 2 grupy zawierające linie równoległe do siebie. Zmusza to SolidWorks do wstępnego zarejestrowania surowej, pozbawionej wystających regulacji kątów 90° (jest to dość daleko idące). Uważam, że to rozwiązanie jest dość niestabilne i lepiej nie musieć później zmieniać szkicu 3D, w takim przypadku obawiam się, że zmieni to wynik projektu.
Odkryłem również w funkcji adjust/extend możliwość wyboru w trybie ręcznym, co zachować, a co zignorować. Kiedy powie "Ignoruj" lub "zachowaj", jeśli klikniesz to słowo, zmienia swój stan (ignoruj staje się Keep i odwrotnie).
Istnieją inne opcje projektowe, których nie zbadałem:
- Umieść szkic profilu w środku linii szkicu (a nie w rogu, jak to ma miejsce w moim przypadku);
- Wykonaj kilka szkiców 3D;
- Zamiast używać równoległych linii lub tworzyć równoległoboczny, utwórz "U": równoległobok, który pozostaje otwarty z jednej strony.
Profil jest dołączony dla ciekawskich.
Co prawda jest to dość żmudne i wcale nie intuicyjne, dla mnie to ograniczenie SolidWorks.
Mam nadzieję, że jest to wystarczająco jasne, ale być może mogę udzielić dodatkowych wyjaśnień.