Kolejność rysowania warstw w Solidworks

Witam
Nie znalazłem dyskusji na ten temat, więc:

w moim MEP styczne krawędzie przechodzą nad mocnymi liniami. Wniosek, podczas drukowania plików PDF moje zestawy stają się jak... upiorny, ponieważ moje styczne krawędzie są szare.

Jak zmienić kolejność warstw obrysowywania?

Myślałem o zmianie kolejności moich warstw za pomocą przycisku " Przenieś " we właściwościach klaps, ale ten przycisk wydaje się bezużyteczny!

Witam
Jest to nie tyle kwestia kolejności warstw, co powiązanych właściwości linii, a także jakości pliku PDF (a to, czy widok jest w wysokiej jakości, czy nie, może również mieć wpływ na wynik PDF).
Mieliśmy inne przypadki, w których żadne ustawienia nie ustawiły jakości wyjściowej PDF, użyliśmy "drukuj" do pdf (na przykład PDF Creator), aby uzyskać coś czytelnego.

2 polubienia

To samo robię CutePDF Writer (wirtualna drukarka), aby uzyskać wydruk identyczny z wersją papierową, a nie funkcję zapisywania jako / pdf. (Nigdy nie testowany plik PDF firmy Microsoft)
Zauważ również, że pole Wysokie w menu układu zajmuje dużo czasu na wygenerowanie pliku PDF, z oknem zapisywania jako , które trwa kilka sekund, co zmusza Cię do pozostania z oczami przyklejonymi do ekranu i ogranicza się bez dotykania klawiatury, co grozi zamknięciem tego okna i koniecznością ponownego rozpoczęcia drukowania.

Redagować:
Tworzę pliki PDF w rozdzielczości 600 dpi.

1 polubienie

Osobiście opracowałem makro, które generuje plik PDF za pomocą jednego kliknięcia w ikonę. Nie trzeba dokonywać podstawowego wyboru folderu (możliwość pozostawiona w makrze).
Znacznie szybciej niż oszczędzanie jako.
600 dpi znacznie zwiększa rozmiar pliku, znaleźliśmy kompromis dla rysunków powodujących problemy przy 300 dpi pamięci, ale nie rozwiązuje to problemu "brzydkich" wykresów podstawowej funkcji zapisu jako pdf oprogramowania

1 polubienie

Dziękujemy za Twoją opinię.
Używam również makra do szybkiego przetwarzania
Ona mówi:
Ustaw swExportData = swApp.GetExportFileData(swExportPdfData)
filename = swModel.GetPathName

Więc to jest jak nagrywanie pod ciosem.
Mam drugie makro, które robi PDF i DXF w tym samym czasie z tym samym kodem, więc ten sam problem.

Tak, moje widoki są w wysokiej jakości.
Nie, zwiększenie jakości pliku PDF nie zmienia niczego poza rozmiarem pliku.

Drukowanie w formacie PDF daje mi ten sam efekt.

Jutro patrzę na plik, w którym mieliśmy ten sam typ problemu, jak go naprawiliśmy.
Kolejne pytanie masz na której wersji i sp SW?

Witam
Pracuję nad SW 2022

W opcjach systemu zajrzyj do ustawień eksportu do formatu PDF, aby zobaczyć, jak jesteś skonfigurowany.
Na przykład w naszym kraju wygląda to tak:
image
Spójrz również na właściwości dokumentu, aby zobaczyć, jak są skonfigurowane czcionki linii:
image

Obróciłem wszystko na tamtą stronę. Nic nie zmienia kolejności warstw.
Istnieje nawet możliwość powrotu do zarządzania liniami stycznymi w oprogramowaniu Solidworks 2009. Linie są wyświetlane trochę inaczej, ale kontury są równie brzydkie...

Na zakończenie zmieniłem kolor linii stycznych na, podobnie jak reszta. Widoki są trochę bardziej ruchliwe, ale przynajmniej jest czarno na czarnym.
Podstawowy problem pozostaje jednak ten sam, ale przynajmniej moje zestawy są czytelne.

To wciąż osobliwe, że styczne linie dominują nad mocnymi liniami, co sprawia wrażenie!
Może to błąd do naprawienia po stronie Solidworks?

W każdym razie dziękuję za wypróbowanie po swojej stronie! :+1:

Do twojego kalkulatora, aby wiedzieć, jakie kolory umieścić, aby twoje drobne linie znalazły się pod czarnymi liniami...
Tak więc w końcu WSZYSTKO jest powyżej czerni, która ma 0,0,0 w RGB.
Mistrzowie w SW...

5 polubień

Witam

Cóż, nie znalazłbym tego na własną rękę, grzebiąc w menu.
Doskonałe! Można poczuć rozwój dedykowany rysownikom. Mogę więc robić ładne plany na papierze, ale nie w PDF :woozy_face: :joy:
W rezultacie nadal skomplikowane jest posiadanie różnych kolorów na tym samym rysunku. Wszystko w czerni będzie dobrze. Zupełnie jak w czasach rotringu! 2023—> Plan file w RoRing, wszystko jest w porządku.

1 polubienie