Witam Zwracam się do ciebie po przeszukaniu wielu stron na ten temat. Pytanie znajduje się w tytule: Jak uporządkować cytaty łańcuchowe na rysunku Solidworks? (Jestem na wersji 2025 SP3) zdarza się, że często spotykam się z takimi przypadkami, jak ten, w których wymiary się kumulują i są nieczytelne. Jedynym sposobem jest złożenie ich z powrotem ręcznie, ale gdy na strzał przypada setka, a manipulacja musi być ponawiana prawie za każdym razem, gdy ją nagrywasz lub aktualizujesz, misja szybko staje się piekłem.
Gdyby to zależało ode mnie, to też bym postawił na inny rodzaj wymiarowania, ale pudełka robimy niezależnie od siebie, więc w warsztacie preferują wymiary łańcucha
Powiedz im, że po stronie BE wolą nie być przywiązani do kursów łańcuchowych. A jeśli ich uwolni, mówisz im, że można to rozwiązać za pomocą łańcuchów na wzgórzach
To jest już to, co doradzono mi powyżej, ale nie nadaje się to do warsztatów. Aby czytać małe gry lub po prostu niezależne szerokości pól, które są ze sobą połączone, notowania łańcuchowe są dla nich bardziej czytelne.
@Bob_2000 to jest też to, co radziłem powyżej! Ale to oczywiście nie podoba się jego pracowni. Po @cfao_4 radzę zrobić ten sam plan z 2 stylami wymiarowania i pokazać 2 na warsztacie, dla mnie wymiary porządkowe są dla nich znacznie łatwiejsze do odczytania i nigdy się nie przenikają, więc czytelność jest znacznie większa. Miejmy nadzieję, że zmienią zdanie (oczywiście weź rażący przykład, aby podkreślić swoje szanse!)
Widziałem z nimi już wcześniej i nie są zbyt elastyczne. Mają dość surowe standardy, bo jak tylko trochę się zmieni, to szefowie działów się gubią, a instalatorzy pod pretekstem, że plan jest nieczytelny... Aby dać ci bardzo szybkie wyobrażenie o sytuacji: Wersja porządkowa: Wersja łańcuchowa: Oczywiste jest, że rozmiar panelu na elewacji jest jasny. Gry na górze i na dole są oczywiste. Natomiast przy kursach porządkowych na fasadę musisz odjąć kursy frontowe i to samo dotyczy gry wysokiej. Jest to tylko bardzo prosty przykład, ale ilustruje on sedno sprawy.
Niestety dla wspinaczki łańcuchowej, nie ma rozwiązania, aby odpowiednio się zreorganizować. Więc albo wykonasz swoją pracę, albo warsztat się dostosuje, ale niestety nie ma dla Ciebie żadnych pośrednich rozwiązań. A dla łatwiejszego czytania nie zgadzam się z twoim planem, mamy prawo zastanawiać się nad wymiarem 2 mm, czy jest on uwzględniony w 547 mm, podczas gdy z wymiarem porządkowym bez wątpienia, więc aby uniknąć obliczeń, żałuję, ale ten tryb wydaje się wszystkim znacznie łatwiejszy, Nawet jeśli podejrzewam, że to nie Ciebie musisz przekonać! Edit: ten sam pb u nas z notowaniami łańcucha, które należy zreorganizować:
W każdym razie dziękuję za próbę rozwiązania mojego problemu. Podejrzewałem, że nie ma wielkiej nadziei, ale nic nie ryzykujesz, nic nie zyskujesz! Zostawię ten temat trochę nierozwiązany, jeśli ktoś przejdzie obok i będzie zainspirowany
W pewnym momencie, jeśli nie chcą podjąć " wysiłku " odjęcia 2 liczb całkowitych od czytelnego planu, nie widzę powodu, dla którego miałbyś podejmować wysiłek, aby plan był czytelny, którego nie można ...
Ponieważ wolą cytaty łańcuchowe od czytelnych cytatów, daj im to, czego chcą i pozwól im zrujnować na to oczy. Nie będą musieli obliczać, ile to jest 600-560, będą szczęśliwi.
W pewnym momencie musisz mieć świadomość, że SW nie jest schrzaniony, aby czysto ustawić wymiary, niezależnie od sposobu ich ustawienia i rodzaju oceny (łańcuchowa, porządkowa...). Ten szczegół z pewnością został wykonany ręcznie na przykładzie @sbadenis :
Sztuczka, która może zadziałać: odłóż wszystko, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy wszystkie wybrane wymiary, aby użyć "narzędzi/Wyrównaj/ i jednej z opcji" (Uwaga: w 2022 roku nie można wybrać wymiarów umieszczonych w łańcuchu...)
Nie @froussel odczepianie odbywa się samodzielnie podczas pokonywania podjazdów (Sw2023 sp05). Nawet jeśli od czasu do czasu musisz go dodać, większość jest zrobiona dobrze i automatycznie!
jest taka możliwość, ale czas, jaki by mi to zajęło (bo byłoby ich dużo), jest równoważny czasowi, który tak dobrze spędzam na przestawianiu notowań w łańcuchu... Na razie tak, zdecydowanie nie jest to mocna strona Solidworks, niezależnie od wersji!