Orientacja układu współrzędnych SW względem części

Witam
Zaprojektowałem część w tej konfiguracji z osią y rosnącego układu współrzędnych SW.
image
Chciałbym obrócić układ współrzędnych SW tak, aby to oś z była pionowa do góry. Czy masz metodę, którą możesz zaproponować?
Dziękuję.

2 polubienia

Witam

Z którą wersją oprogramowania pracujesz?
Od SW2019 lub 2020:

1 polubienie

Witam
Dziękuję za tę odpowiedź. W mojej prośbie przedstawię bardziej szczegółowe informacje. Jest to rzeczywiście kwestia reorientacji układu współrzędnych, ale przy zachowaniu tego samego widoku obiektu.
Tak więc pasek widoczny po prawej stronie obrazu powinien pozostać pionowy, ale równoległy do z, a nie y.
Pracuję z SW2023.

Niestety, to właśnie na początku budowy trzeba zaplanować orientację zgodnie z punktem odniesienia, ponieważ jej późniejsza modyfikacja jest bardzo skomplikowana. Automatyczne relacje poziome i pionowe w szkicach sprawiają, że zmiana płaszczyzny szkicu i nowej orientacji jest katastrofalna.
Odradzam.
Zasugerowałem ulepszenia w temacie:
3DSwym Możliwość odwrócenia normalnego vextora płaszczyzn głównych
Interfejs użytkownika 3DSwym - Ulepszenie wyświetlania planów początkowych i podstawowych

1 polubienie

Tak, dziękuję. Rzeczywiście, podobnie jak ty, obróciłem ten problem we wszystkich kierunkach. Dziękuję za pomoc i sugestie dotyczące ulepszeń.

To sztuczka, ale pomaga: obróć korpus (korpusy) woluminu

Dobra robota @stefbeno ! Nie myślałem o tym.
Działa bardzo dobrze, jedyną "wadą" - i nie jestem pewien, czy jest jedną - jest to, że dodaje funkcję przenoszenia/kopiowania w drzewie konstrukcyjnym...

Tak, dziękuję, ale nie działa to w przypadku importowanych części, które nie zostały w pełni rozpoznane.

Ie? Czy istnieją obiekty powierzchniowe?
W przeciwnym razie działa dobrze nawet z częścią z tylko jedną bryłą objętościową (nigdy nie próbowałem z obiektami powierzchniowymi) z importu.

1 polubienie