Wyrównywanie linii w przestrzeni w GSD

Witam

W GSD staram się ustawić linię prostą w przestrzeni. Innymi słowy, chcę skonstruować linię prostą za pomocą punktu i kierunku; I właśnie w tym kierunku się zastanawiam.

Chciałbym zbudować linię prostą z aphą, a następnie orientacją beta (aby zorientować linię prostą w przestrzeni, potrzebujesz tylko dwóch kątów).

Mam rozwiązanie oparte na budowie znaczników osi.

Czy istnieje rozwiązanie, aby zbudować tego typu linię orientowaną bez przechodzenia przez układy osi?

Dziękujemy za Twoją opinię.

Witam

Możemy użyć orientacji kompasu, aby wprowadzić 2 kąty i użyć tej orientacji jako kierunku linii.

Ale jeśli chcesz zmodyfikować, musisz przerobić manip

Obejrzyj wideo

Po odłożeniu kompasu należy pamiętać o dezaktywacji zaznaczenia, klikając w puste miejsce okna graficznego  (kompas musi być szary, a nie zielony)

direction-boussole.mp4

Witam

Jeśli masz wiele linii do utworzenia, wprowadzając dwa kąty, zawsze istnieje możliwość utworzenia zoptymalizowanej kopii linii kąta/normalnej do krzywej, która sama w sobie jest kątem/linią normalną do krzywej.

Jeśli domyślnie przyjmiemy, że pierwszym kątem, który należy wprowadzić, jest obrót linii na płaszczyźnie XY względem osi X, a drugim kątem jest dodatnia lub ujemna rzędna tej linii, możemy mieć jako dane wejściowe tylko punkt, a następnie dane wejściowe kątów.

Zobacz załączony film.

droite_angle_angle.mp4

Obraz wykresu (zwróć uwagę, że elementy budynku znajdują się pod węzłem linii).

Dla tych, którzy są w wersji V5-6R2014 lub wyższej, załączam plik

kąt-prosty.catpart

Super Franck, dziękuję za te szczegółowe odpowiedzi.

W sumie na chwilę obecną mam teraz 3 metody:
1) sposób posługiwania się kierunkiem wyznaczonym przez kompas
2) metoda w GSD wykorzystująca kąt względem krzywej.
3) trzecia metoda, którą stosuję, ale która może być mniej interesująca ze względu na grywalność szkieletu z systemu osi.

Jeśli chodzi o metodę 1 (użycie kompasu), mam z drugiej strony dwa małe pytania
1) Ze swojej strony próbowałem powtórzyć manipulację. Umieszczam kompas na układzie osi, klikam na ekranie tak, aby kompas zmienił kolor z zielonego na szaro-niebieski, a następnie edytuję ustawienia kompasu. Z drugiej strony, z mojej strony, w przeciwieństwie do ciebie, mój pokój w ogóle się nie porusza, gdy dodaję przyrosty. Musiałem pominąć ważny punkt w tej pozornie łatwej manipulacji...
Czy masz pojęcie, o czym musiałem zapomnieć w tej manipulacji?

2) W porównaniu z tą metodą, wadą, którą widzę, jest element wejściowy dla elementów, które będą korzystać z tego "kierunku kompasu". Innymi słowy, kiedy nawigujesz w rodzicach/dzieciach elementów szkieletu, element "kierunek kompasu" jest być może mniej wytrzymały niż klasyczny element geometryczny GSD (punkty, linia, ...). Co myślisz?

Dziękuję za radę.

Witam.

Dixit: Z drugiej strony, z mojej strony, w przeciwieństwie do ciebie, moja partia w ogóle się nie porusza, gdy dodaję przyrosty.

Pomieszczenie nie powinno się ruszać, właśnie dlatego tapeta klika.

Jest to kompas, który porusza się dopiero po zmianie kąta i kliknięciu w jeden z przycisków strzałek (po prawej stronie kąta w dodatnim lub  ujemnym).

Dixit: 2) W porównaniu z tą metodą, wadą, którą widzę, jest element wejściowy dla elementów, które będą korzystać z tego "kierunku".

Kierunek kompasu nie jest ogniwem nadrzędnym, nie jest elementem wejściowym, kierunek kompasu służy tylko do obliczania składowych (współrzędnych kartezjańskich) X,Y,Z w celu zdefiniowania drugiego punktu linii.

Świetnie, w rzeczywistości położyłem przyrost, ale nie kliknąłem przycisków (żółte strzałki przesunięcia lub obrotu) po bokach...

OK. Świetnie, w rzeczywistości zrozumiałem, że w kompasie umieszczam wartości na poziomie przyrostów, ale nie kliknąłem żółtych przycisków ze strzałkami do translacji lub obrotu