Do czego służy narzędzie 2D do 3D firmy Solidworks?

Witam

Próbuję się dowiedzieć, do czego służą narzędzia 2D do 3D w Solidworks.

Zrozumiałem, że można składać szkice w różnych płaszczyznach (Twarz, Po prawej, U góry,...)

Wyobrażam sobie, że możesz umieścić rysunek Autocada z kilkoma widokami w szkicu i złożyć widoki; Ale jaki jest sens SW?

Wydaje mi się nużące, aby następnie wykorzystać widoki do odtworzenia tego dzieła.

Czy ktoś korzysta z tych narzędzi?

W załączeniu mam przykład szkicu przeniesionego z powrotem do 3 różnych płaszczyzn

1.png
1 polubienie

dobrze wszystko zrozumiałeś, służy do przeróbki z grubsza z planu 2D "autocad" na solidworks 3D poprzez składanie szkiców zgodnie ze ścianami, a następnie wyciągamy lub usuwamy zgodnie z pożądaną długością.

Z drugiej strony go nie używam, więc powiem Ci, że idzie szybciej, osobiście tak nie uważam, ale to dobre narzędzie!

przepraszam, że nie sądzę, że odpowiada na twoje pytanie, ale czy to pomoże?

1 polubienie
Cóż, jest to bardzo przydatne, gdy masz plany 2D wykonane za pomocą drafixa w systemie Windows NT. Oprogramowanie pozwala na konwersję specyficznego pliku 3D, który nie jest rozpoznawany przez sw do 2D, a funkcja solidworks pozwala uniknąć przerysowywania wszystkiego. To samo dotyczy starych planów programu AutoCAD. Oczywiście, w przypadku prostego rysunku szybciej jest go narysować
2 polubienia

Witam

Zgadzam się z poprzednimi 2 komentarzami. Dodam, że odzyskane szkice nie są wymiarowane ani ograniczane, więc wszystko musi być ponownie wymiarowane ręcznie. Myślę, że w przypadku skomplikowanych utworów nie jest to zbyt wykonalne, nie mówiąc już o ogólnym planie (!). W przypadku prostych części szybciej jest przerobić część zgodnie z własną logiką i intencjami projektowymi dla przyszłych modyfikacji.

Moim zdaniem jest to narzędzie do dema, ale mogę się mylić.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Myślę, że to narzędzie zostało stworzone głównie po to, aby uspokoić osoby przechodzące z 2D do 3D, pokazując im procedurę, którą należy wykonać, aby wykonać plany AutoCAD w SolidWorks.

Ale to tylko dla początkujących, jak tylko dowiesz się trochę o SolidWorks, powinieneś unikać tych narzędzi!

2 polubienia

Przyznaję, że używałem go na początku, aby odzyskać moje plany 2D, ale jest "jak określa jmsavoyat" okrutny brak strony. Ponadto, jeden raz na 10 szkic jest połączony z początkiem układu współrzędnych, więc w pozostałych 9 przypadkach konieczne jest ustawienie strony w trybie automatycznym, aby związać szkic, a następnie pracować nad ponownym dołączeniem do początku.

Ze swojej strony zrobiłem to dla ujęć calowych i bardzo szybko zrozumiałem, że lepiej dla mnie jest przerysować niż użyć tej metody.

@lucas Nie wiem nawet, czy możemy go polecić osobie początkującej, bo to nie jest takie proste. 

2 polubienia

Myślę, że to narzędzie zostało stworzone głównie po to, aby uspokoić osoby przechodzące z 2D do 3D, pokazując im procedurę, którą należy wykonać, aby wykonać plany AutoCAD w SolidWorks.

Tak został zaprezentowany w 2005 roku.

dzięki tym narzędziom klient ma w łatwy sposób przejąć swoje plany 2D na potrzeby migracji 3D

W teorii jest dobrze...

W praktyce jest to raczej:

Próbujemy raz, aby zobaczyć, jak to działa

Walczymy

Kawałek i plan są przerabiane z czystej kartki papieru

Słyszymy, że takie narzędzia istnieją.

Ale to tylko dla początkujących, jak tylko dowiesz się trochę o SolidWorks, powinieneś unikać tych narzędzi!

Nie radziłbym nawet początkującemu.

3 polubienia