Narzędzie kształtu (tłoczenie) możliwe do modyfikacji w kontekście?

Cześć, próbuję się dowiedzieć, czy można zmodyfikować jakąś formę stemplowania, a więc jest parametryczna.
Capture d’écran 2026-02-24 135235

Kiedy wstawiam kształt na mojej blachowej części, nie mogę zmienić jego wymiarów. Aby obejść problem, stworzyłem kilka konfiguracji mojego kształtu w różnych rozmiarach, ale jest to bardzo ograniczone.

Udaje mi się edytować swoje szanse, wpisać równanie, ale ostatecznie nie jest to brane pod uwagę. :thinking:

Cześć Fabrice_Coulonnier,
Właśnie znalazłem ten film =>https://www.youtube.com/watch?v=y40bMT3BTEU
Może to ci pomoże.
Powodzenia, @+.
AR.

Dziękuję za odpowiedź.
Nie w tym filmie, szukam innych na tym samym kanale.
Bardzo pouczające, swoją drogą! :+1: Dziękuję!

Nie ma powodu..., właściwie nie ćwiczę zbyt często stemplowania,...
Powodzenia i miłego dnia.
@+.
AR.

Cześć

Miałem ten sam problem z konfiguracjami i narzędziem do kształtowania.
Miałem komunikat o błędzie, że narzędzie shape nie może mieć konfiguracji.

Czy możemy dostać przykład twojego dzieła, żeby go przetestować?

Cześć;
Ważne jest, aby rozróżnić wymiary narzędzia kształtu (często tylko do odczytu) od wymiarów powstałego kształtu... To może tłumaczyć, dlaczego Twoje zmiany nie są brane pod uwagę, zwracając uwagę na zewnętrzne źródła.

Zobacz kilka tutoriali:

1 polubienie

Oto przykład z . Powiązane SLDFTP:
Pièce102.rar (686,3 KB)

Poprawiam się, to nie konfiguracje są tym, czego nie rozumie, tylko zewnętrznymi odniesieniami

Dzięki MacLane, przyjrzę się temu bliżej, mam problem ze zrozumieniem, gdzie zarządza się wymiarem tylko do odczytu, a gdzie nie.

Nie mówiłem tak bardzo o wymiarze, jak o pliku kształtu *. SLDFTP

Możesz ją udostępnić w 2022 roku lub wcześniej

@FRED78: niestety nie, jestem w wersji 2025 i mogę wygenerować tylko 2023, co najwyżej.

Nie ma sprawy

Cześć,

Może nie zrozumiałem pytania, ale nie mam problemu ze zmianą wymiarów wytłoczonego kształtu względem części.
Włącznie z użyciem równań.
Zwróć uwagę, że na moim komputerze plik narzędzia znajduje się w folderze dostępnym przez read/write... Czy to jest źródło problemu?

2 polubienia

Czy to nie byłby po prostu parametr do aktualizacji asembli (na żądanie lub w inny sposób)?

@m_blt
Właśnie obejrzałem twój film
PROBLEM z aktualizacją nie leży w samym narzędziu, lecz w tym, gdy jest ono używane w pomieszczeniu.
TAM miałem problem z aktualizacją

To właśnie w tej części wprowadzam te zmiany wymiarowe...

Czy pamiętałeś, żeby odznaczyć link do narzędzia shape?:

=> Jeśli zaznaczone: Część biblioteczna to " Master " i zmiany wprowadzone w niej nie będą miały wpływu (External Reference Tool => Part).
=> I/lub plik narzędzi (*. SLDFTP) jest tylko do odczytu, więc nie można zmieniać wartości...

4 polubienia

Dzięki MacLane, rzeczywiście tak, ' Link to shape tool' powinno być odznaczone.
Wtedy nie byłem czujny! :slight_smile:

1 polubienie