Narzędzie Kształt i konfiguracja

Witam

Stworzyłem narzędzie do stemplowania kształtów o różnych wymiarach (jak na razie jest dobrze).

Chciałem się dowiedzieć, czy możliwe jest skonfigurowanie funkcji narzędzia kształt, aby utworzyć rodzinę części w pomieszczeniu?

Próbowałem najpierw utworzyć rodzinę części, a następnie wstawić narzędzie. Ale mogę po prostu wybrać konferencję narzędzia, którego zamierzam używać w aktywnej konferencji pokoju  (wow, robi się węzły w mózgu, mam nadzieję, że podążyłeś).

Ale wtedy nie mogę skonfigurować następnego narzędzia do kształtu w rodzinie części  (cóż, może jest jakaś sztuczka, ale przegapiłem ją).

W rzeczywistości muszę edytować funkcję narzędzia w pokoju, aby wybrać, które narzędzie conf odpowiada konfiguracji pomieszczenia. I ponownie wybierając twarz akcji. I to na każdym konfeście.

@opiep27

jak to się mówi o nudach w głowie ;-)

Jeśli utworzono kształt i utworzono rodzinę części tego kształtu 

więc każdy kawałek po jego stronie specyfikacja

Dlatego za każdym razem musisz przybierać pożądany kształt w swojej skrzynce narzędziowej

Za pomocą tego narzędzia możesz również utworzyć inteligentny komponent

Jeśli masz rodzinę części z listy, powinieneś mieć możliwość wybrania tej, którą chcesz

Przechodząc do tabeli programu Excel w Menedżerze funkcji

@+ ;-)

Nie jest też łatwo podążać za odpowiedzią....

Oto moje kroki:

- stworzenie narzędzia kształtu z kilkoma konfiguracjami  (np. zmiana głębokości, konf A=100, konf B= 150, ...).

- Stworzenie mojego elementu z blachy  (CONF1: PROF100; CONF2: PROF 150...)

- wstawienie narzędzia Kształt  (konf. 1 części aktywnej), można wybrać konferencję (A, B, C...) narzędzia.

- Ale potem w tabeli rodziny części po conf1, conf 2, nie mogę wybrać konf. 1, konf B narzędzia.

Muszę przejść przez każdą konferencję 1, konfigurację 2 w pokoju, aby wybrać konferencję A lub B (patrz zdjęcie)

Więc w porównaniu z odpowiedzią gt22, jeśli zrozumiałem, jestem zmuszony przerobić funkcję narzędzia formularza i wybrać usunięte lub nie zgodnie z konferencją?

Szkoda, że nie możemy go znaleźć w rodzinie Excel.

2014-03-25__outil_de_forme.png

Całkiem możliwe jest określenie konfiguracji narzędzia zgodnie z konfiguracjami części (blachy), ale 

Należy określić, że konfiguracja narzędzia odpowiada konfiguracji konstrukcji blachowej

Zobacz zrzut ekranu

capture_02.jpg
3 polubienia

@jfaradon: Nie mam tego menu, gdy wstawiam funkcję narzędzia kształtu. Czy możesz mi powiedzieć, gdzie go znajdę?

Aha dla przypomnienia, to sw12

1 polubienie

na SW2012 nie ma narzędzia do kształtowania, ale narzędzie do stemplowania , o ile mi wiadomo ;-)

Możesz podać przykład tego, co chcesz zrobić

lub opublikuj swój plik jestem pod 2012 też

@+ ;-)

@gt22: Oto ex pod SW12. Położyłem narzędzie i kawałek.

2014-03-25_ex_outil_de_forme.rar

@opiep27

Tak, ale twoje przywiązanie

pokazuje mi obraz narzędzia kształtu z 2014 roku

przynajmniej tak widzę

Zobacz załącznik

@+ ;-)

attendeeviewerimage000.bmp

@gt22: Mój plik jest .rar i nie zawiera obrazu.

Nie wiem skąd się wziął ten obraz... Lynkoa została zhakowana?!

Właśnie pobrałem plik, który umieściłem, i nie ma w nim obrazu.

A jeśli chodzi o datę 2014 roku, to normalne, że to były, który właśnie zrobiłem.

Mam zły plik przechwytywania!!

Oto ten dobry, który istnieje również w  2012 roku

capture_0.3.jpg
4 polubienia

Gdzie jest to narzędzie formy? w domu nie sądzę?

To tyle @opiep27 mam twoją część

@+ ;-)

@jfaradon: Używam tego narzędzia. Ale musisz przejść i edytować funkcję narzędzia shape i skończyć z aktywną konfiguracją, ponieważ nie można jej modyfikować w ten sposób (tj. wybrać narzędzie do konfiguracji inne niż aktywna konfiguracja)

Ale wtedy wybór nie jest dostępny przy stole rodzinnym w pokoju. Chyba, że istnieje możliwość aktywacji podczas tworzenia rodziny....

Zobacz załączone zdjęcie stołu rodzinnego w pokoju

Szukałem wszędzie, przynajmniej myślę, że nie mogę znaleźć narzędzia

@+ ;-)

capture_famille_de_piece_opiep.png

@gt22: Narzędzie do tworzenia kształtów znajduje się w: narzędziu do wstawiania/arkusza blachy/kształtu

A co warto zobaczyć na obrazku?

1 polubienie

3 zakładki

Drzewo tworzenia

Zarządca nieruchomości

Configuration Manager To jest miejsce, w którym znajduje się tabela narzędzi kształtu

Widzę, że stworzyłeś 3 głębiny 100.150.200

więc powinieneś, jeśli się mylę, wybrać to narzędzie tak, jak je stworzyłeś

@+ ;-)

capture_image_opiep.png

Ponownie

OPPIC27

25 marzec, 2014 - 13:58 | /!\ Zgłoś tę recenzję

@gt22: Narzędzie do tworzenia kształtów znajduje się w: narzędziu do wstawiania/arkusza blachy/kształtu

OK, dziękuję, znalazłem, ale nie można go umieścić na pasku narzędzi z blachy

Podoba mi się mój pasek narzędzi ;-)

@+ ;-)

@gt22: jeśli chodzi o stół rodzinny, zgadzam się, to jest miejsce, w którym zakreśliłeś.

Ale nie rozumiem reszty Twojej odpowiedzi (a przecież to nie piątek! ;-) )

Czy masz tabelę narzędzi do kształtów?

W przeciwnym razie domyślny pasek narzędzi arkusza blachy ma już to narzędzie, ale nazywa się to narzędziem do stemplowania (kręcimy się w kółko, ponieważ wracamy do jednej z twoich pierwszych uwag)

Musisz mieć w swojej konfiguracji możliwość zmiany tego narzędzia

W funkcji narzędzia Kształt masz możliwość zmiany narzędzia Kształt

które stworzyłeś w swojej rodzinie kawałków

Zastępowanie narzędzi kształtów

Po wstawieniu narzędzia kształtu do modelu można zastąpić to narzędzie kształtu innym.

1. W pliku cover.sldprt, w drzewie tworzenia FeatureManager, kliknąć prawym przyciskiem myszy sample_louver1 i wybrać narzędzie Zamień kształt.
  2. W oknie dialogowym przejdź do dossier_d installation\Documents and Settings\All Users\Application Data\SolidWorks\SolidWorks 2012\design library\forming tools\embosses\extruded hole.sldprt i kliknąć Otwórz.

3. W menedżerze właściwości PropertyManager kliknąć .

Świetlik został zastąpiony przez przewiert.

4. Pozostaw ten pokój otwarty do następnej procedury.

Temat nadrzędny: Narzędzia kształtów

<< Wstawianie narzędzi do tworzenia kształtów

Kojarzenie łączy z narzędziami kształtu >>

@+ ;-)

Dziękuję za pomoc.

Nie znalazłem, jak go skonfigurować bez edycji funkcji.

Ponieważ jest to rozwiązanie, które podał również jfaradon.