Stworzyłem narzędzie do stemplowania kształtów o różnych wymiarach (jak na razie jest dobrze).
Chciałem się dowiedzieć, czy możliwe jest skonfigurowanie funkcji narzędzia kształt, aby utworzyć rodzinę części w pomieszczeniu?
Próbowałem najpierw utworzyć rodzinę części, a następnie wstawić narzędzie. Ale mogę po prostu wybrać konferencję narzędzia, którego zamierzam używać w aktywnej konferencji pokoju (wow, robi się węzły w mózgu, mam nadzieję, że podążyłeś).
Ale wtedy nie mogę skonfigurować następnego narzędzia do kształtu w rodzinie części (cóż, może jest jakaś sztuczka, ale przegapiłem ją).
W rzeczywistości muszę edytować funkcję narzędzia w pokoju, aby wybrać, które narzędzie conf odpowiada konfiguracji pomieszczenia. I ponownie wybierając twarz akcji. I to na każdym konfeście.
- stworzenie narzędzia kształtu z kilkoma konfiguracjami (np. zmiana głębokości, konf A=100, konf B= 150, ...).
- Stworzenie mojego elementu z blachy (CONF1: PROF100; CONF2: PROF 150...)
- wstawienie narzędzia Kształt (konf. 1 części aktywnej), można wybrać konferencję (A, B, C...) narzędzia.
- Ale potem w tabeli rodziny części po conf1, conf 2, nie mogę wybrać konf. 1, konf B narzędzia.
Muszę przejść przez każdą konferencję 1, konfigurację 2 w pokoju, aby wybrać konferencję A lub B (patrz zdjęcie)
Więc w porównaniu z odpowiedzią gt22, jeśli zrozumiałem, jestem zmuszony przerobić funkcję narzędzia formularza i wybrać usunięte lub nie zgodnie z konferencją?
Szkoda, że nie możemy go znaleźć w rodzinie Excel.
@jfaradon: Używam tego narzędzia. Ale musisz przejść i edytować funkcję narzędzia shape i skończyć z aktywną konfiguracją, ponieważ nie można jej modyfikować w ten sposób (tj. wybrać narzędzie do konfiguracji inne niż aktywna konfiguracja)
Ale wtedy wybór nie jest dostępny przy stole rodzinnym w pokoju. Chyba, że istnieje możliwość aktywacji podczas tworzenia rodziny....
@gt22: jeśli chodzi o stół rodzinny, zgadzam się, to jest miejsce, w którym zakreśliłeś.
Ale nie rozumiem reszty Twojej odpowiedzi (a przecież to nie piątek! ;-) )
Czy masz tabelę narzędzi do kształtów?
W przeciwnym razie domyślny pasek narzędzi arkusza blachy ma już to narzędzie, ale nazywa się to narzędziem do stemplowania (kręcimy się w kółko, ponieważ wracamy do jednej z twoich pierwszych uwag)
Musisz mieć w swojej konfiguracji możliwość zmiany tego narzędzia
W funkcji narzędzia Kształt masz możliwość zmiany narzędzia Kształt
które stworzyłeś w swojej rodzinie kawałków
Zastępowanie narzędzi kształtów
Po wstawieniu narzędzia kształtu do modelu można zastąpić to narzędzie kształtu innym.
W pliku cover.sldprt, w drzewie tworzenia FeatureManager, kliknąć prawym przyciskiem myszy sample_louver1 i wybrać narzędzie Zamień kształt.
W oknie dialogowym przejdź do dossier_d installation\Documents and Settings\All Users\Application Data\SolidWorks\SolidWorks 2012\design library\forming tools\embosses\extruded hole.sldprt i kliknąć Otwórz.
W menedżerze właściwości PropertyManager kliknąć .
Świetlik został zastąpiony przez przewiert.
Pozostaw ten pokój otwarty do następnej procedury.