Witam
W Biurze Projektowym SolidWorks jesteśmy wyposażeni w EPDM.
Będziemy kupować licencje na przeglądarkę PDM dla innych usług, ale chciałbym się upewnić, że będą one w stanie otworzyć pliki do odczytu i podjąć działania.
Myślałem też o eDrawings, ale czy będą w stanie odczytywać i przynajmniej wymiarować pliki źródłowe SolidWorks, złożenia, części i plany?
Przetestowałem go na moim komputerze, ale będąc w eDrawings Pro, nie wiem, czy jest on ważny dla wszystkich wersji.
Dziękuję
Anthony
Cześć Antho
Hipoteza 2: Jeśli chcesz, aby twoi koledzy potrafili czytać Edrawing, oznacza to, że musisz systematycznie mieć dwie wersje z jednym elementem lub asm, a drugą w formacie Edrawing.
Co do reszty, nasi przyjaciele tutaj powiedzą ci
brak konieczności posiadania 2 wersji plików,
Edrawing "zjada" PRT / ASM / DRW bezpośrednio
jeśli jest EPDM, wszyscy użytkownicy będą mieli do zainstalowania "Edrawing standard".
Nie mam "standardowego edrawingu" do przetestowania, najlepiej Antho to przetestować się na komputerze, który on tam ma, otwierasz PRT lub ASM i widzisz, czy pomiar działa.
U mnie powinno się udać.
nie musisz być podłączony do EPDM, aby spróbować, w najgorszym przypadku kopiujesz i wklejasz plik PRT lub ASM gdzieś w sieci w celu przetestowania lub za pomocą klucza USB i próbujesz otworzyć go na komputerze z "standardem Edrawing".
3 polubienia
@Olivier
Dziękuję, odkrywam, że Edrawing "zjada" bezpośrednio PRT / ASM / DRW
Jaki jest więc sens tworzenia plików Edrawing.
Czy to ze względu na ochronę prywatności? ponieważ za pomocą pliku Edrawing możesz zezwolić lub zabronić wykonywania wymiarów i być może cięć, no cóż, wszystkiego, co chcesz zachować dyskrecję, bez przechodzenia przez inne funkcje, które usuwają na przykład wnętrze ASM.
1 polubienie
Zozo_mp,
Dzięki edrawings możesz również tworzyć .exe dla osób, które go nie mają. Jeśli masz część lub asm do wysłania do klienta, aby mógł go wyświetlić, po prostu otwórz plik w edrawings i zapisz go jako i wybierz .exe
1 polubienie
lub po prostu udostępnić folder, którego stan jest zawieszony (brak ryzyka przypadkowej modyfikacji lub nie...)
1 polubienie
Witam tak edrawing pozwala na wykonywanie pomiarów na pliku SW.

1 polubienie
Używamy Edrawing dla osób w warsztacie i SW bez PDM dla biura projektowego, ryzyko polega na tym, że gdy osoba w warsztacie otwiera część lub zespół w 1st, gdy biuro projektowe próbuje je otworzyć, jest to tylko do odczytu. Co jest bardzo irytujące i jedynym znalezionym sposobem jest otwarcie pliku z edrawing poprzez zaznaczenie opcji tylko do odczytu.
Uważaj na ten punkt, który może być bardzo bolesny. (zwłaszcza, gdy nazwa komputera nie pozwala na zidentyfikowanie osoby, która otworzyła plik)
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
@ sbadenis & stefbeno : Nie będziemy mieli tego problemu, ponieważ jesteśmy na EPDM i pliki nie będą mogły być wyodrębnione przez tych użytkowników, ponieważ będą mieli tylko wersję przeglądarki, więc koniecznie tylko do odczytu.
Nie mogłem przetestować, ponieważ wszyscy mamy wersję Pro w BE i chciałem się upewnić, że tak jest również w wersji standardowej.
Dziękuję franck.ceroux, wersja standardowa pozwala na to oczywiście w 3D.
Mam zamiar jeszcze przetestować w realu, aby upewnić się, że w naszej konfiguracji będzie OK (łącznie z rysunkiem).
Zozo, ciekawość często pozwala odkrywać rzeczy za pomocą oprogramowania, na przykład za pomocą Edrawing, wystarczy nacisnąć "plik otwarty" i spojrzeć na listę rozszerzeń, które może "zjeść".
To samo z oprogramowaniem, aby "otworzyć" lub "zapisać jako"...
Podobnie jest z funkcjami w CAD, "słynny prawy przycisk myszy" (z rozszerzonym menu) pozwala zobaczyć wiele rzeczy, a w lewym panelu otwarcie w celu przyjrzenia się różnym sekcjom funkcji pozwala również uczyć się, rozumieć, odkrywać...
sbadenis, ponieważ jest pod EPDM, z odpowiednimi prawami użytkownika grupowego, warsztat powinien logicznie mieć dostęp tylko do odczytu.
A dzięki Epdm i zasadzie "Extract/Archive" nie ma ryzyka, ponieważ jeśli grupy użytkowników są dobrze skonfigurowane, domyślnie będzie to otwieranie tylko do odczytu (bez ekstrakcji).
Niech ciemna strona będzie z tobą...
Cholera, chciałem zainstalować standardowe eDrawings na mojej stacji roboczej, aby przetestować, ale automatycznie przełączył ją na Pro...
Zamierzam zobaczyć na stacji roboczej, która nie ma SolidWorks.
Po przetestowaniu działa dobrze!