Otwieranie plików w wersji N+1 z wersją N

Podążając za odpowiedzią PL na to pytanie http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/solidworks-2016

Czy to zachowanie (otwarcie wersji N+1 z ostatnim SP wersji N) można uogólnić na starsze wersje?

Nadal mam klientów, którzy pracują w SW2012 (tak, tak, dobrze przeczytałeś) i zły wybór ikony podczas szybkiego otwierania.

Wiedząc o tym, generalnie moje pliki nie korzystają specjalnie z funkcji naprawdę specyficznych dla nowych wersji.

Witam

Tak, zobacz tutaj:

http://help.solidworks.com/2013/french/WhatsNew/c_previous_release_interoperability.htm

"Począwszy od SolidWorks 2012, można otworzyć plik z nowszej wersji w dodatku Service Pack 5 poprzedniej wersji. Na przykład, będzie można otwierać pliki SolidWorks 2014 w SolidWorks 2013. Interoperacyjność jest obsługiwana tylko w przypadku kolejnych wersji. Na przykład, nie można otworzyć pliku SolidWorks 2014 w dodatku Service Pack 5 dla SolidWorks 2012."

Ale to zależy, którą wersję posiadasz? Zasadniczo, jeśli są w 2012 SP5, mogą otwierać pliki utworzone w 2013 roku.

2 polubienia

na chwilę obecną mamy od 2015SP5 do 2010!

Pomysł był następujący:

Mam plik z 2015 roku,

Otwieram go z 2014SP5 i zapisuję (tak stają się 2014),

Otwieram ten ostatni plik z 2013 itp.

Czy coś tracę?

Jak powiedziano tutaj:http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/solidworks-2016#answer-623496

Możesz otworzyć plik w wersji N-1, ale nie możesz go zapisać.

To był dobry pomysł, ale to się nie uda.

2 polubienia

Witam

W rzeczywistości solidworks niższej wersji będzie mógł po prostu otworzyć plik (przyszłej wersji), ale nie będziemy mogli nic z nim zrobić, jest to solidny "martwy". Nie możesz go zapisać w niższej wersji, nie mówiąc już o odzyskaniu drzewa kompilacji. To tylko wizualne. 

1 polubienie

Tak, jak powiedziałem w odpowiedzi na inne pytanie, można go użyć do użycia części w zespole, ale nie więcej!

1 polubienie

@Stefbeno to ma być testowane ale myślę, że będą jakieś straty i mam wrażenie, że będziesz miał martwe tomy

Dlaczego nie nagrywać w Parasolid

lub przejdź przez OnShape, który jest w stanie, zgodnie z tym, co rozumiem, rozpoznać funkcje różnych wersji oprogramowania, więc twój plik wysyłasz do onshape 

i przejmij ten plik onshape przez swojego klienta podczas otwierania na SW

Teoretycznie nie powinieneś nic stracić 

Spróbuj i powiedz nam

Importowanie i eksportowanie plików

Możesz importować i eksportować wiele typów plików, nie tylko pliki CAD. Podczas importowania plików CAD Onshape automatycznie zapisuje z powrotem do wewnętrznego formatu Onshape. Podczas eksportowania plików można eksportować do innego formatu CAD, a także po prostu przesyłać pliki inne niż CAD.  Zobacz poniższe linki.

• Import - Przesyła dowolny typ pliku do programu Onshape, zarówno jako osobny dokument, jak i do istniejącego dokumentu. Jeśli plik jest plikiem CAD, zostanie automatycznie przekonwertowany do formatu Onshape.
  • Pobierz — skopiuj dowolny plik, który został zaimportowany do programu Onshape, z powrotem do programu Onshape w bieżącym formacie pliku na komputerze lokalnym.
  • Eksport - Zapisz część studyjną Onshape lub pojedynczą część do innego formatu CAD lub szkic lub płaską powierzchnię w formacie DWG/DXF i pobierz ją na swój komputer lokalny.

Dowiedz się więcej o obsługiwanych formatach plików.

Obsługiwane formaty plików

Dla każdej zakładki, która reprezentuje część lub zespół, Onshape automatycznie zapisuje dane w obsługiwanym formacie wybranym przez użytkownika po zainicjowaniu eksportu. Onshape może zapisywać studia, zespoły i karty zawierające inne zaimportowane pliki CAD.

OpenDla części studyjnej:

Onshape może pisać o częściach Studios pod adresem:

Onshape może odczytać część Studios z:

• v10 Parasolid do v27
  • ACIS 21
  • AP203 i AP214 STEP (tylko geometria)
  • IGES 5.3
  • SolidWorks 2004
  • CATIA R14 i R19
  • STL
  • Nosorożec (.3dm)
  • v10 Parasolid do v27
  • ACIS do 21 2016 1.0
  • IGES do 5,3
  • CATIA V4 od 4.15 do 4.24
  • CATIA v5 od R7 do R25 (v5-6R2015)
  • CATIA od R2010x do R2013x, R2015x
  • SolidWorks 1999-2015 2016
  • Inventor 9 do 2015 r.
  • Pro / ENGINEER, Creo od Pro / E 2000i do Creo Parametric 3.0
  • Formaty JT do 10
  • Nosorożec (.3dm)
  • Collada 1.4.1 (bez danych uszczelnienia)

OpenDla zestawów:

Onshape może zapisywać zestawy do:

Onshape może odczytywać zespoły z:

• v10 Parasolid do v27
  • STL
  • Nosorożec (.3dm)
  • v10 Parasolid do v27
  • ACIS do 21
  • IGES do 5,3
  • Pliki SolidWorks do zabrania ze sobą