Otwieranie pliku 3D DWG w SOLIDWORKS

Witam wszystkich,
Otrzymałem od dostawcy plik DWG 3D, który otwieram bez żadnych problemów za pomocą draftsight.
Z drugiej strony nie mogę go otworzyć w 3D za pomocą solidworks.
Mój komputer działał od 16:00 do 8:00 następnego dnia bez zakończenia konwersji.
Mamy jednak komputery, które są wyścigowymi bestiami.
Czy ktoś ma rozwiązanie? Czy mógłby mi ktoś przekonwertować to na kilka formatów? KROK, IGES, SLDPRT... wreszcie w formacie, który może być używany przez SOLIDWORKS 2022.

W załączeniu znajduje się plik DWG

Dziękuję bardzo
BROWNIE.dwg (11,3 MB)

@MLG

na razie chce tylko zrobić 2D i to miele bez naprawdę wiem, co robi.
Właśnie miałem obraz na ekranie, a teraz się zawiesił

Później wyglądałbym lepiej

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam Pana Legrasa,
Postaraj się, aby ten plik był w formacie ACIS (*.sat), są to pliki wymiany 3D A

utocad.
Prędzej pójdzie w drugą stronę, ale i tak spróbujmy. (SW2022 SP4).
@+.
AR.

1 polubienie

Witam

Otwierając za pomocą odtwarzacza DWG (wersja próbna), mam wizualizację, ale nie mogę jej zapisać w innym formacie, ponieważ jest ponad 1000 obiektów.
Wygląda na to, że obiekt (huśtawka + łańcuch) składa się z siatki powierzchni

To może być powód, dla którego SW ma trudności, jeśli jest dużo powierzchni.
Nawiasem mówiąc, edrawing też ma problemy... ale on go otwiera nawet qd

1 polubienie

Jeśli masz draftsight, możesz być w stanie przekonwertować go na format, który możesz łatwiej zaimportować w obszarze sw.

1 polubienie

Drafsight nie może go przekonwertować, ale wygląda na to, że oprogramowanie Autodesk jest w stanie (Inventor lub Autocad), jak wspomniano @A_R
Z drugiej strony, nawet w pozycji siedzącej fasety pozostaną i ciężkość z pewnością, ale może w mniejszym stopniu.
Więcej niż znalazłem kolegę z programu Inventor lub poproś dostawcę o inny format

1 polubienie

@A_R , zapytałem mojego dostawcę, ale ze względu na prywatność projektu oferują tylko DWG.

@opiep27 , tak samo, przetestowałem kilka konwerterów, ale nie mogę znaleźć żadnego formatu eksportu odpowiedniego dla Solidworks

Możesz przetestować instalację wersji próbnej fusion 360 i eksport do sat:
https://www.autodesk.fr/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/FRA/Export-format-options-for-Fusion-360.html
Nawet jeśli satelita nie jest świetny, moim zdaniem będzie najlepszym, jaki można uzyskać z dostarczonego 3D.

1 polubienie

Dla poufności mam nadzieję, że nie powiedziałeś im, że utwór został tutaj udostępniony, :laughing:ponieważ ich format m... jest bezużyteczny!

1 polubienie

@opiep27 , mam draftsight, ale to samo. Nie mogę znaleźć zgodnego formatu:

Formaty eksportu Draftsight:
image

Formaty importu Solidworks:

Otwieranie za pomocą programu AutoCAD
228774 obiekty, ale nie objętość ciała, regionu, treści.
niemożliwe do zrobienia sat, ale dostałem iges (~600MB surowe, 50MB w 7zip), do pobrania na tym linku Wetransfer: https://we.tl/t-L9W5bEXqmE

Nie próbowałem importować go do SW, ale eksport zajął już 1/2-3/4h.
Nie wiem, co z tego wyniesiesz w SW.

5 polubień

Witam

Na której wersji Sw jesteś?
Oto, co udało mi się uzyskać i jego powierzchnię, jedyne, co widzę, to użycie funkcji odcisku do stworzenia części objętościowej.
BROWNIE-1.sldprt (220.1 MB)

4 polubienia

@stefbeno ,

dziękuję za IGES.
Otwieram otwarcie dziś wieczorem i pozwalam mu działać w ten weekend, aby zobaczyć...

@ac_cobra_427
Nie jest kompletny, ale jest TOP !!
Zamierzam wypróbować wycisk, aby zobaczyć, czy uda mi się wydobyć z niego objętość.
Jesteśmy w wersji SP5 z 2022 roku

Ciekawe, @ac_cobra_427 jak uzyskać taki wynik?

1 polubienie

@Lynkoa15 Mam w domu dobry komputer do gier i wieczorem :slightly_smiling_face: :upside_down_face: :slightly_smiling_face: uruchamiam takie rzeczy :upside_down_face:

Zamierzam spróbować ponownie otworzyć DWG, pozwalając mu działać w ten weekend. Nigdy nie :roll_eyes:wiadomo...

1 polubienie

W załączeniu link do pobrania tego, co udało mi się zdobyć.

1 polubienie

Wetransfer odzyskany. Przyjrzę się temu jutro rano.
ThanXXX :ok_hand::+1:

1 polubienie