Proszę o pomoc, ponieważ mam błąd podczas otwierania pliku STEP. Rzeczywiście, kiedy otwieram go w SOLIDWORKS, brakuje mi części modelu, ale kiedy otwieram go w E-Drawing, mam kompletny zespół:
Nie będę tego tłumaczył, jeśli macie jakieś pomysły, jestem jak najbardziej za. Załączam oryginalny plik, jeśli kiedykolwiek będziesz chciał przetestować na swojej stronie.
Jednym z wyjaśnień może być identyczna nazwa pliku dla 2 różnych części. Pod inną nazwą oprogramowania część d2 może być identyczna. W solidworks, po otwarciu 1. części, 2. część o tej samej nazwie zostanie automatycznie zastąpiona przez pierwszą. Stąd prawdopodobnie zniknięcie 2. Rozwiązanie umożliwiające zmianę nazw identycznych części na różne nazwy przed eksportem.
Po otwarciu wydaje się, że to raczej samo pomieszczenie jest problemem, ponieważ zachowuje tylko niewielką część pomieszczenia. Może w innym formacie ten kawałek zostanie lepiej odzyskany. Błędy w tym stylu czasami pojawiają się podczas konwersji z jednego formatu na drugi (zwłaszcza na powierzchni)
Rzeczywiście, jest bardzo prawdopodobne, że pochodzi z pola "Włącz połączenie 3D", ponieważ jest to jedyne ustawienie, które się różni. Będę to od czasu do czasu testował i zamieszczę swoją odpowiedź obok zamknięcia tematu, jeśli stamtąd pochodzi.
Witam. Będąc na SW2021, część jest obecna po otwarciu i bez problemu mogę ją otworzyć osobno. Moja opinia w 2 punktach. 1: Z mojego doświadczenia wolę format parasolid od kroków. Myślę, że jest lepsza stabilność/niezawodność. 2: twoja część (PM 3G250: silnik najwyraźniej) składa się z 20 zaimportowanych plików woluminowych, nie wspominając o powierzchni!! Nie jest to pojedyncza objętość lub część powierzchniowa. W rezultacie uważam, że ponieważ generalnie wszystkie importowane przez nas pliki nigdy nie są idealnie czyste, zwielokrotniasz ryzyko problemów podczas otwierania. Próbowałem zmniejszyć 20 tomów za pomocą logicznego " kombajnu ". Nic nie da się zrobić, nawet za pomocą podzbiorów. Twoje pliki nie są czyste. Nakładasz karę za importowanie zbyt wielu części. Na twoim miejscu odtworzyłbym z grubsza kształt silnika w uproszczony sposób, podając dokładnie tylko to, co najważniejsze: interfejs do mocowania, ogólny rozmiar. Oczywiście, to wymaga czasu... Plik nie jest plikiem projektu. Jest to plik zespołu części zewnętrznych, dla których nie można kontrolować wszystkich parametrów.
Twoja analiza jest bardzo istotna, ale niestety jako podwykonawca (a myślę, że tak jest w przypadku wielu osób tutaj), mamy niewielką lub żadną kontrolę nad rodzajem pliku otrzymanego od naszych klientów.
Między kupującym, który postępuje zgodnie z instrukcjami ze swoim zamówieniem, nie rozumiejąc, co wysyła, i jest to normalne, do każdego swojego własnego zadania... I różne biura projektowe, które niestety przysięgają na step, iges lub dxf/dwg, z każdym z nich ma swoją porcję niepewności...
W poprzedniej firmie udało mi się " wyedukować " jednego z dużych klientów, który współpracował z Catią, aby dostarczyć nam pliki Parasolid i prawdą jest, że oszczędzamy dużo czasu konwersji, mniej defektów...
Pewnie wybiegam w przyszłość, ale w przypadku @Nicko na pewno jest to klient, który dokonał swojego montażu pobierając kroki akcesoriów na stronach producentów, więc wracam do tego, że nie mamy kontroli nad jakością napływających danych.
Jest to temat, nad którym wszyscy moglibyśmy debatować godzinami...
Testowałem pod SW2019, rzeczywiście, aktywując pole 3D, które jest wyświetlane, z drugiej strony zmusza do kliknięcia prawym przyciskiem myszy / rozpuszczenia funkcji , aby móc wyizolować i zmodyfikować różne elementy składające się na zespół. (tylko w zespole głowicy)