Otwieranie pliku

Witam; Chciałbym wiedzieć, dlaczego, kiedy otwieram plik z odpowiadającym mu odniesieniem i cóż, nie zachowuje go jako tytułu, SW umieszcza mnie w tytule1, jest to denerwujące, ponieważ wiemy więcej, że odnosi się do części???

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Czy to podczas tworzenia planu z 3D?

Po prostu zarejestruj go, a SolidWorks zasugeruje taką samą nazwę jak część lub złożenie.

1 polubienie

.PL, są to pliki iges 3d i cóż, kiedy otwieram jeden, aby móc ustawić pozycję w widoku z przodu, a następnie dobrze ją  zapisać, nie zachowuje oryginalnej nazwy.

1 polubienie

Tak, to na późniejszy rysunek. Ale dokładnie wtedy, gdy chcę to nagrać, nie umieszcza 1 sztuki.

Witam

Rzeczywiście, podczas otwierania iges nazwa oryginalnego pliku nie jest zachowywana, ale po zapisaniu wystarczy wybrać wszystkie pliki w typie, aby przekierować do twojego igs i po prostu zmienić rozszerzenie igs na sldprt.

@+

2 polubienia

Dziękuję .PL i Coyote za pomoc

Miłego dnia

1 polubienie

To musi zależeć od wersji sw, w moim przypadku nazwa jest zachowana... (SW2015 SP5)

W makrze możliwe jest pobranie nazwy otwartego pliku (np. za pomocą funkcji <dir> lub za pomocą Name = swModel.GetPathName) i użycie jej w momencie zapisywania  z np. longstatus = Part.SaveAs3(Name, 0, 0)

Witam

Mam ten sam problem. Postępowałem zgodnie z twoją radą co do joty. Nic jednak nie działało. Może to wina mojego komputera lub źle zrozumiałem twoje warunki, ponieważ tak naprawdę nie jestem profesjonalistą komputerowym, więc proszę o podanie mi najprostszego możliwego wyjaśnienia. Naprawdę, z całego serca dziękuję za odpowiedzi.