Jestem nowy na tym forum i zaczynam od DraftSight.
Używam Autocketch 2.1. Chcę zaimportować moje rysunki, które są pierwotnie w formacie DSK, do programu DraftSight. Oczywiście w tym celu robię, na autosketc, eksport w DWG.
Otwieram ten plik w programie DraftSight. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest w porządku, poza kilkoma poprawkami tekstu. Tylko dla rysunku oryginalnie w formacie A4 odczyt na DS nie pasuje. Śledziłem ten film https://www.youtube.com/watch?v=9WcPIgUgDsU, ale jeśli uda mi się manipulować (trudno) poprawić na Arkuszu1, po wydrukowaniu nie odpowiada to wyświetlaniu mojego arkusza.
Zaimportowałem poprawnie (tak mi się wydaje) w Dwg. Na arkuszu "model" mam wyświetlany mój rysunek.
Mieści się w prostokącie x:195.9 i Y 285.6. Po kilku poprawkach w tekstach, które nie poszły dobrze za konwersją, wydaje mi się , że jest gotowy do prezentacji w feuille_1.
Otwiera się menedżer wydruku i wybieram A4 PDFCreator. Mam jako informacje: Rozmiar i orientacja 210x297 ( Portret )
Jednak po wyświetleniu, na tym arkuszu-1 kontroluję X: 8.39 i Y 5.62 dla zewnętrznej ramki wyświetlanej w orientacji poziomej. Mój rysunek w tej ramce to 3,79 x i 5,47 Y. Oczywiście, jeśli składam prośbę o druk, to właśnie te ostatnie wymiary są brane pod uwagę.
Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno, chociaż przejrzystość nie jest jedną z moich cech!
Ufff! Udało się. Właściwie to nie bardzo wiem jak. Muszę uruchamiać ten proces kilka razy. Dobrze zrozumieć.
Przeszedłem do Edycji/Właściwości i zmieniłem skalę metodą prób i błędów. Na pewno są lepsze rzeczy do zrobienia, a następnie "drukuj" musisz wybrać, aby wybrać całą geometrię.
Nie wiem, czy to może ci pomóc, ale w kategorii "Zakres" w oknie wydruku modelu określasz obszar do wydrukowania za pomocą prostokąta. Następnie dostosowujesz skalę, może "drukuj na środku arkusza", jeśli Ci to odpowiada. Zwykle powinieneś mieć zadowalający wynik.
Cyrille, dziękuję. Nie mamy do końca tej samej wersji, ponieważ dla mnie nie wygląda ona tak samo. Jednak naprowadziłeś mnie na właściwą drogę.
Oto metoda, którą ostatecznie znalazłem:
Z arkusza "Szablon" wykonuję plik/druk. tam w oknie, które się otwiera Zamawiam konfigurację ręczną, następnie definiuję swoją drukarkę, rozmiar papieru A4, orientację noszone, klikam przycisk "Secify". okno zamyka się, aby powrócić do wyświetlania mojego "Modelu" wokół którego rysuję prostokąt. wyświetlacz automatycznie powraca do okna "Drukuj szablon" i zatwierdzam "Dopasuj do arkusza". Bardzo satysfakcjonujący wynik!