Powinieneś zajrzeć do samouczków. W p.j. pomysł na zrobienie patelni!
Uprawiając wspinaczkę i trening w pomieszczeniach przez długi czas, nie ma potrzeby wykonywania konstrukcji (fabryki gazu) w celu zaspokojenia swoich potrzeb. Powodzenia!
Mój kontekst: Chciałbym zrobić zdejmowany przekrój, który mogę zdjąć lub założyć z powrotem w dowolnym momencie, a który umieściłbym na drewnianej belce, tak jak na modelu 3D.
Część perforowana to belka wznosząca do pracy palców w zawieszeniu. Trzy piętra są mniej więcej głębokie.
Z drugiej strony, odpowiadając na pytanie o wysiłki, bo mówisz "", że bym postawił na drewnianą belkę. "Musisz tylko pamiętać, że masz dwa wznowienia wysiłku. Pierwsze dwa wysiłki są wykonywane na dole i działają zarówno ściskanie, jak i ścinanie, podczas gdy na górze jest to tylko rozdzieranie.
Więc w zależności od propozycji Contact_168 ;-) I zwykłe metalowe części w drewnianych ramach, musisz się tylko martwić o belkę, na której zamocujesz panel u góry. Ponieważ na początku postoju jest mało wysiłku na szczycie i znacznie większy, gdy wspinacz jest na szczycie.
Spójrz na rysunek i powiedz mi, czy dobrze zrozumiałem, jak wszystko naprawiasz. Jeśli twoja górna belka jest solidna i podoba ci się samouczek 60 kg to nic, najmniejsza śruba wytrzymuje 50 k przy rozdzieraniu i znacznie więcej przy ścinaniu. Z drugiej strony, jeśli nikt nie asekuruje Cię od dołu, zapewnij materac (jak w Bleau dla specjalistów) na upadek nieodłącznie związany z tym sportem ;-)
Będzie to oczywiście zależało od użytych materiałów i rozmieszczenia punktów mocowania (żeby było jasne, w jaki sposób różne elementy będą ze sobą skręcane, to można zbadać), ale jeśli chodzi o profil, niezbędny jest odpowiedni rozkład obciążeń, a ten, który proponuję (który z grubsza zamodelowałem dla ilustracji) byłby bardziej wydajny, Istotnie.
Z bardziej szczegółowymi informacjami na temat przestrzeni użytkowej wokół belki i wymiarów różnych elementów stałych, jeśli możesz posadzić mocowania lub przykręcić je, ... Krótko mówiąc, ograniczenia i pozwolenia, możemy to sobie wyobrazić bardziej konkretnie. A przy okazji do robienia symulacji.
Ważna jest również znajomość dostępnych materiałów i możliwości ich obróbki. Powiedzmy, że powinieneś unikać projektowania go z kształtami, których nie możesz odtworzyć i robienia go ze sklejki o grubości 5 mm.