Zdejmowany panel na belce

Witaj społeczność!

W tym okresie odosobnienia chciałbym zrobić małą drewnianą patelnię wspinaczkową, którą położyłbym na drewnianej belce.

Moje pytanie: Chciałbym wiedzieć, czy mój projekt 3D byłby wykonalny i czy podpora będzie w stanie wytrzymać siły, które bym wytworzył?

Ja ważę 60 kg i trzeba liczyć na zapas bezpieczeństwa dla dynamicznych wysiłków.

poutre_et_pan_2.jpg

Witam

Czy to jest jak ścianka wspinaczkowa?

A ściana byłaby częścią o ujemnym nachyleniu.  Umieść strzałkę kierunku grawitacji i miejsca, w którym będzie wspinacz (po której stronie).

Pozdrowienia

Witaj Zozo

Tak, byłaby to patelnia gullich z drewnianymi listwami, których nie narysowałem.

Czy ten diagram może pomóc Ci lepiej zrozumieć?

Witam

Czy twój nachylony panel byłby stały czy regulowany?

Witam Kontakt

Pochyła strona zostałaby naprawiona

Powinieneś zajrzeć do samouczków. W p.j. pomysł na zrobienie patelni!

Uprawiając wspinaczkę i trening w pomieszczeniach przez długi czas, nie ma potrzeby wykonywania konstrukcji (fabryki gazu) w celu zaspokojenia swoich potrzeb. Powodzenia!

construire-son-mur-descalade-c-136_141_145.html
2 polubienia

Gdyby panel był przymocowany do podłogi lub na ścianie, byłoby prościej, tak, ale w moim kontekście nie mogę.

Czym dokładnie jest ta ażurowa część w dolnej części?

Podaj swój kontekst, a my znajdziemy przewodnik

@+;-)

Mój kontekst: Chciałbym zrobić zdejmowany przekrój, który mogę zdjąć lub założyć z powrotem w dowolnym momencie, a który umieściłbym na drewnianej belce, tak jak na modelu 3D.

Część perforowana to belka wznosząca do pracy palców w zawieszeniu. Trzy piętra są mniej więcej głębokie.

Witam

Z drugiej strony, odpowiadając na pytanie o wysiłki, bo mówisz "", że bym postawił na drewnianą belkę. "Musisz tylko pamiętać, że masz dwa wznowienia wysiłku. Pierwsze dwa wysiłki są wykonywane na dole i działają zarówno ściskanie, jak i ścinanie, podczas gdy na górze jest to tylko rozdzieranie.

Więc w zależności od propozycji Contact_168 ;-) I zwykłe metalowe części w drewnianych ramach, musisz się tylko martwić o belkę, na której zamocujesz panel u góry. Ponieważ na początku postoju jest mało wysiłku na szczycie i znacznie większy, gdy wspinacz jest na szczycie.

Spójrz na rysunek i powiedz mi, czy dobrze zrozumiałem, jak wszystko naprawiasz. Jeśli twoja górna belka jest solidna i podoba ci się samouczek 60 kg to nic, najmniejsza śruba wytrzymuje 50 k przy rozdzieraniu i znacznie więcej przy ścinaniu. Z drugiej strony, jeśli nikt nie asekuruje Cię od dołu,  zapewnij materac (jak w Bleau dla specjalistów) na upadek nieodłącznie związany z tym sportem ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Nie byłoby stałego punktu w górnej części panelu, system byłby jak litera u, która byłaby umieszczona na belce 

więc chcesz umieścić swoją ścianę okrakiem na belce

a twoja belka trzyma się tak, jak jest jej przekrój 

@+

Jest przymocowany do 2 drewnianych słupów, które są przymocowane do podłoża.

Belka ma 28,5 cm szerokości i 14 cm grubości

Czy ma Pan/Pani możliwość zrobienia zdjęcia planowanego miejsca? Może dach "mansardowy"?

Dobry wieczór

Lepiej byłoby zadbać o wzmocnienia i utrzymanie sił na górze, a nie pośrodku pochyłej strony. W tym gatunku:

Cdt

1 polubienie

Jutro wyślę ci zdjęcie

Okej, dziękuję Sylk, myślisz, że to by poparło zaplanowane wysiłki?

Będzie to oczywiście zależało od użytych materiałów i rozmieszczenia punktów mocowania (żeby było jasne, w jaki sposób różne elementy będą ze sobą skręcane, to można zbadać), ale jeśli chodzi o profil, niezbędny jest odpowiedni rozkład obciążeń, a ten, który proponuję (który z grubsza zamodelowałem dla ilustracji) byłby bardziej wydajny, Istotnie.

Z bardziej szczegółowymi informacjami na temat przestrzeni użytkowej wokół belki i wymiarów różnych elementów stałych, jeśli możesz posadzić mocowania lub przykręcić je, ... Krótko mówiąc, ograniczenia i pozwolenia, możemy to sobie wyobrazić bardziej konkretnie. A przy okazji do robienia symulacji.

Ważna jest również znajomość dostępnych materiałów i możliwości ich obróbki. Powiedzmy, że powinieneś unikać projektowania go z kształtami, których nie możesz odtworzyć i robienia go ze sklejki o grubości 5 mm.

Pozdrowienia

Cześć wszystkim, oto zdjęcia!!

Mam kilka trójkątnych kawałków , takich jak ten, ma 40 * 16 * 7 cm

Do belki wznoszącej lub części perforowanej mam deskę 35 mm, a do części pochyłej mam deskę 22 mm.

Dla tej lokalizacji byłoby to na tej belce, która ma 28 cm wysokości i 14 cm szerokości.

Panel byłby umieszczony między dwiema krokwiami oddalonymi od siebie o 52 cm.