Witaj John
Zgadzam się trochę z GT22 co do jego pytań.
Myślę, że musicie pozostać bardzo pokorni, stawiając czoła trudnościom, które napotkacie, jedna po drugiej. Dużym błędem byłoby postawienie wozu przed koniem poprzez uleganie kompulsywnym zakupom sprzętu najnowszej generacji.
Dobrze jest mieć pokaźne zasoby, ale trzeba też mieć wiedzę i umiejętności, które się z tym wiążą, aby móc z nich korzystać. Dlaczego nie poprzez szkolenia, ale musimy zmierzyć się z tym, że nie możemy zrobić wszystkiego sami i że bardzo często bardziej opłacalne i efektywne jest szukanie wiedzy u ekspertów.
Wygląda na to, że wchodzisz do Solidworks, nie wiedząc o tym, więc po co wybierać wersję premium? Czy naprawdę tego potrzebujesz? Czy wiesz, jaka jest różnica w stosunku do innych wersji? Będziesz musiał nauczyć się myśleć w 3D, rysować części, składać złożenia, zarządzać folderami i plikami, być metodycznym... To już jest pokaźne!
Potem przychodzi czas na rysunek i nie ma w tym żadnej tajemnicy, potrzebujesz wiedzy! jeśli nie wiesz, co to jest wkład, nomenklatura, tolerancja, łańcuch wybrzeżny, norma ISO... Oprogramowanie nie zrobi tego za Ciebie!
Mówisz też o skanerze Faro, czy masz jakąś wiedzę z zakresu metrologii? to nie to samo, co wykonanie pomiaru suwmiarką i wykonanie rekonstrukcji 3D z mierzonych elementów, które następnie trzeba będzie porównać z teoretyczną tolerancją obiektów
Wspomina Pan również o module Symulacja. Czy masz jakieś wyobrażenia na temat wytrzymałości materiałów? Na temat teorii elementów skończonych? Czy wiesz, jak stawiać hipotezy mechanicznego upraszczania? A przede wszystkim, czy wiesz, jak interpretować wynik ograniczeń lub deformacji? Ponieważ oprogramowanie i tak da ci wynik, ale istnieje duża szansa, że będzie źle!
Krótko mówiąc, nie chcę Was straszyć, ale 4 punkty, do których się odniosłem (a pewnie o niektórych zapominam) odpowiadają 4 różnym zawodom! Aby nauczyć się, jak to wszystko zrobić, potrzebne są lata treningów, a także lata doświadczenia!