Od czego zacząć po rozpoczęciu pracy z Solidworks 2016 -2017

Witam

Niedługo zacznę od solidworks 2016-2017 premium do projektowania części do samochodów wyścigowych (Dragster, Rally, tory, Single-seater)

Jeśli chodzi o stację roboczą, udało mi się dzięki Waszemu forum i członkom (przy okazji dziękuję GT22) zorientować się w przekonaniu, które powinno mnie zrujnować:)

(patrz w moich zadanych pytaniach)

Planuję również kupić skaner Faro Freestyle X do skanowania części  silnika, podwozia... i wprowadź zmiany w razie potrzeby. Wszystko do profesjonalnego użytku na co dzień

W związku z tym chciałbym wiedzieć, jak  zacząć pracę z Solidworks  (oczywiście pomogę sobie tutorialami, szkoleniami Elephorm, pytaniami na forum...)

Chcę również nauczyć się części symulacyjnej Solidworks (przyłożenie siły, rozciąganie....)

Myślę przez to dość głupie pytanie, że muszę na nowo nauczyć się mechanicznego wzornictwa przemysłowego? czy inne? Dodatkowo pomogliby mi moi koledzy z USA, którzy korzystają z niego na co dzień, ale też chcą wiedzieć, czy są organizacje, które pozwoliłyby mi odbyć odpowiednie szkolenie.

Z góry dziękuję.

John.

Witam

Oprócz tego, co znajdziesz w samouczku, jest również ten kurs, zobacz poniższy link ze strony Openclass, co nie jest złe, jeśli jesteś nowy w solidworks, może ci się przydać

https://openclassrooms.com/courses/apprenez-a-utiliser-solidworks

Miłego dnia

3 polubienia

znajdziesz komputer z SolidWorks nie jest zbyt drogi

Podałem ci adresy

Bierzesz wersję educ solidworks

instalujesz go z pakietem Office, który dobrze z nim pasuje

i bierzesz samouczki i przerabiasz wszystkie manipulacje 

następnie bierzesz części planów i przebudowujesz je na oprogramowaniu za pomocą nowych narzędzi

Wydaje mi się, że od początku komunikacji są pewne nieporozumienia w podejściu

Chcesz bombę PC z szaloną kartą graf i całą myszką 3D. skaner itp....

i brak pojęcia o tworzeniu i modelowaniu, a także o projektowaniu MECA

To wciąż dość dziwne podejście

@+ ;-)

5 polubień

Witam

Ważne, aby rozpocząć rysowanie i łańcuchy żebrowe, musisz znać "wymiarowanie funkcjonalne i tolerancję geometryczną"!

SolidWorks jest bardzo intuicyjny, tworzenie części 3D jest dziecinnie proste, wiedza o tym, jak korzystać z funkcji oprogramowania w zależności od rodzaju części (blacha, spawana mechanicznie, powierzchnia, ...) jest bardziej skomplikowana, ale istnieje społeczność Lynkoa, która pomoże Ci się uczyć.

3 polubienia

Witam

Byłbym na twoim miejscu, będę negocjował szkolenie z moją licencją z moim sprzedawcą. Będzie to o wiele, wiele skuteczniejsze niż jakikolwiek samouczek.

Uważam, że podstawowe szkolenie to co najmniej minimum, aby mieć solidne i skuteczne podstawy. Następnie możliwe jest wypełnienie zgodnie z Twoją aplikacją.

Przecież jak słusznie mówi Gt22. Wiem, jak korzystać z oprogramowania, jak korzystać z symulacji i mechaniki...

Wyjaśnij nam bardziej szczegółowo tajniki swojego projektu. Bo na tym etapie widzę to bardziej jako utopię...

Powodzenia

7 polubień

Dziękuję za odpowiedzi.

Moje podejście to dobrze zdefiniowane GT22. Mówiąc dokładniej, mam moich kolegów z USA, którzy również będą używać tego komputera/skanera Faro...  i co pozwoli mi uzupełnić ich codzienne doświadczenia. (również przy użyciu Ansys i innego profesjonalnego oprogramowania do wyścigów samochodowych)

Dokonuję jego inwestycji, mając już  oczekiwaną rentowność, czy to przez wyprodukowane części, czy przez zakupiony sprzęt.

Mówiąc o planach, łańcuchu wymiarów, wymiarowaniu funkcjonalnym i tolerancji geometrycznej, gdzie mógłbym się udać, aby wrócić do działania?  Czy w solidworks jest narzędzie do rysowania 2D, czy korzystasz z innego oprogramowania?

John.

Dziękuję za odpowiedzi.

Moje podejście to dobrze zdefiniowane GT22. Mówiąc dokładniej, mam moich kolegów z USA, którzy również będą używać tego komputera/skanera Faro... i co pozwoli mi uzupełnić ich codzienne doświadczenia. (również przy użyciu Ansys i innego profesjonalnego oprogramowania do wyścigów samochodowych).

Dokonuję jego inwestycji, mając już  oczekiwaną rentowność, czy to przez wyprodukowane części, czy przez zakupiony sprzęt.

Mówiąc o planach, łańcuchu wymiarów, wymiarowaniu funkcjonalnym i tolerancji geometrycznej, gdzie mógłbym się udać, aby wrócić do działania?  Czy w solidworks jest narzędzie do rysowania 2D, czy korzystasz z innego oprogramowania?

John.

Jeśli chodzi o MEP, można je wykonać za pomocą dowolnego oprogramowania CAD, ale musisz mieć podstawy, aby je wykonać, i nie zapominaj, że plan może być uznany za dokument prawny w przypadku sporu.

Myślę, że naprawdę trzeba odbyć szkolenie CAD, aby uniknąć popełniania błędów, które mogą mieć konsekwencje finansowe i prawne, zwłaszcza przy tworzeniu sprzętu związanego z bezpieczeństwem osobistym. 

Istnieją normy, rozmiary materiałów, konstrukcja obudowy ochronnej,  ..., i tolerancja geometryczna, nie można się tego nauczyć w 5 minut.

Dzięki samouczkom można nauczyć się korzystać z oprogramowania, istnieje pewna filozofia do przyswojenia, która przychodzi sama z czasem, najlepiej jest użyć kilku programów CAD, aby się jej nauczyć i zrealizować.

Podsumowując, musisz przejść przez pole treningowe, aby mieć przynajmniej podstawy i uniknąć spędzania godzin na czymś, co można zrobić w kilka sekund.

1 polubienie

Witaj John

Zgadzam się trochę z GT22 co do jego pytań.

Myślę, że musicie pozostać bardzo pokorni, stawiając czoła trudnościom, które napotkacie, jedna po drugiej. Dużym błędem byłoby postawienie wozu przed koniem poprzez uleganie kompulsywnym zakupom sprzętu najnowszej generacji.

Dobrze jest mieć pokaźne zasoby, ale trzeba też mieć wiedzę i umiejętności, które się z tym wiążą, aby móc z nich korzystać. Dlaczego nie poprzez szkolenia, ale musimy zmierzyć się z tym, że nie możemy zrobić wszystkiego sami i że bardzo często bardziej opłacalne i efektywne jest szukanie wiedzy u ekspertów.

Wygląda na to, że wchodzisz do Solidworks, nie wiedząc o tym, więc po co wybierać wersję premium? Czy naprawdę tego potrzebujesz? Czy wiesz, jaka jest różnica w stosunku do innych wersji? Będziesz musiał nauczyć się myśleć w 3D, rysować części, składać złożenia, zarządzać folderami i plikami, być metodycznym... To już jest pokaźne!

Potem przychodzi czas na rysunek i nie ma w tym żadnej tajemnicy, potrzebujesz wiedzy! jeśli nie wiesz, co to jest wkład, nomenklatura, tolerancja, łańcuch wybrzeżny, norma ISO... Oprogramowanie nie zrobi tego za Ciebie!

Mówisz też o skanerze Faro, czy masz jakąś wiedzę z zakresu metrologii? to nie to samo, co wykonanie pomiaru suwmiarką i wykonanie rekonstrukcji 3D z mierzonych elementów, które następnie trzeba będzie porównać z teoretyczną tolerancją obiektów

Wspomina Pan również o module Symulacja. Czy masz jakieś wyobrażenia na temat wytrzymałości materiałów? Na temat teorii elementów skończonych? Czy wiesz, jak stawiać hipotezy mechanicznego upraszczania? A przede wszystkim, czy wiesz, jak interpretować wynik ograniczeń lub deformacji? Ponieważ oprogramowanie i tak da ci wynik, ale istnieje duża szansa, że będzie źle!

Krótko mówiąc, nie chcę Was straszyć, ale 4 punkty, do których się odniosłem (a pewnie o niektórych zapominam) odpowiadają 4 różnym zawodom! Aby nauczyć się, jak to wszystko zrobić, potrzebne są lata treningów,  a także lata doświadczenia!

8 polubień

+1 za Thom@s

1 polubienie

Powiedziałbym nawet, że +10 za Thom@s .

Zwłaszcza, że blacknagata ciągle reaguje na oceny...

3 polubienia

Osobiście zacznę od zakupu GDI (Industrial Designer's Guide).

Jak Thom@s powiedzieć , nauka projektowania zajmuje lata, jest to zawód, który wymaga ogólnej wiedzy w kilku innych branżach.

Korzystanie z usług biura projektowego byłoby dla Ciebie bezpieczniejsze i tańsze. Wtedy zdałbyś sobie sprawę z pracy, którą należy wykonać, dałoby ci to już dobre doświadczenie do nauki. W końcu, jeśli chodzi o zaprojektowanie przycisków na desce rozdzielczej samochodu, wszystko to nie będzie dla Ciebie konieczne.

1 polubienie

Witaj Thom@s i innych członków.

Odpowiadając na Wasze pytania, nie rzucam się w kompulsywne kupowanie komputera za prawie 10 tys. euro i skanera Faro za prawie 15 tys. euro.

Obie jej inwestycje przeznaczone są do profesjonalnego wykorzystania w dziedzinie zawodów motoryzacyjnych  (wspomnianych powyżej).

Czy dopiero zaczynam korzystać z solidworks 2016-2017 Premium? Tak, jestem nowicjuszem.

Czy wezmę udział w szkoleniu? Tak, w końcu bym to zrobił, mając oczywiście dobry adres dla 

Od czego planowałem zacząć?szkolenie online elephorm, tutoriale i doświadczenie moich kolegów oraz porady na forum...

Jeśli chodzi o wzornictwo przemysłowe, to nadal wiem, czym jest nomenklatura, normy i pewne niezbędne czynniki. Rzadko zdarza się, aby tuner silnika nie używał standardów i innych...

Jeśli chodzi o Faro, to wiem jak to działa i moi koledzy doskonale dysponują modelem ARMS za 55 tys. dolarów (co powinno mi pozwolić na korzystanie z wersji FARO Frestyle X) 

To samo dotyczy symulacji CFD i innych, będę się szkolił wszelkimi sposobami i czasem, korzystając z doświadczenia moich kolegów i szkoleń.
Moim celem nie jest stanie się jak Thom@s zawodowym mieście swoich 4 zawodów, ale wykorzystanie więcej niż 15%  mózgu człowieka, aby stać się na jakiś czas niezbyt niezależnym w tworzeniu prostych dzieł.

John.

1 polubienie

Mówiąc "symulacja CFD" masz na myśli mechanikę płynów?

W takim przypadku będziesz musiał kupić "symulację przepływu" oprócz wersji premium!

1 polubienie

Witam w Lynkoa,

Najbardziej kompetentnymi osobami, które mogą Cię przeszkolić, są zazwyczaj zespoły techniczne sprzedawców SolidWorks, którzy co roku szkolą się w zakresie nowych produktów i którzy mają ekspertów w każdej dziedzinie, symulacji, symulacji CFD, projektowania itp.

Najlepszą rzeczą dla Ciebie jest więc poproszenie o wycenę od sprzedawcy, od którego kupiłeś SolidWorks, we Francji jest 5 sprzedawców, z których 2 ma największy zespół techniczny (250 osób).

@+

2 polubienia

Rzeczywiście  , Thom@s będzie to CFD (mechanika płynów), ale także część podwozia, ale do tego mamy inżyniera pod oprogramowaniem Ansys, który się tym zajmuje. (Nauczę się dużo później, aby zrozumieć...)

Coyote, dziękuję za informacje.będąc zlokalizowanym w Paryżu, czy miałbyś nazwiska jego sprzedawców lub 5 sprzedawców?

John.

1 polubienie

Witam

@Blacknagata od kogo planowaliście kupić SolidWorks?

Moi koledzy mają wersję Premium, ale wersję licencyjną amerykańską.

Nie planowałem konkretnego sprzedawcy. Czy w Paryżu są jakieś polecane?

John.

1 polubienie

Mała pomoc, zobacz moją stronę, którą stworzyłem dla stażystów:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/

1 polubienie

Dziękuję alain. ERP dla Twojej witryny, aby wskazać dobrą bombę informacji.

Rzeczywiście , Thom@s , potrzebowałbym  "symulacji przepływu". Ale czy nie jest on zawarty w Solidworks 2016-2017 Premium  ?bo wydaje mi się, że jest...  

John.