Witam
Szybkie pytanie dotyczące adnotacji "osi centrujących" i ich konfiguracji w rysunkach SolidWorks.
Chcę zmienić rozmiar różnych pociągnięć, które składają się na pociągnięcie mieszane.
Jak pokazano na załączonym obrazku, chcę zmniejszyć długość dużych pociągnięć i powiększyć długość małych, ale nie mogę tego zrobić
Czy znasz rozwiązanie?
Z góry dziękuję za pomoc,
Szczerze
image1.jpg
Witam;
W opcjach dokumentu dla rysunku:

Baw się wartościami długości, linii i odstępów.
Pamiętaj też, aby zapisać zmiany w szablonach MEP (drwdot) i szablonach mapy bazowej (slddrt)
Pozdrowienia.
2 polubienia
Witam @Maclane
Chyba, że mi zaprzeczysz , ;) element, o którym @techDCM mówi, nie jest edytowalny.
Dla tego elementu możliwa jest tylko zmiana koloru poprzez zaznaczenie obu osi. Można zmienić długość dwóch osi w płaszczyźnie, ale nie można zmienić ani grubości, ani stylu linii.
Z drugiej strony, wszystkie inne funkcje zawarte w planie mogą być zdefiniowane domyślnie, jak wskazujesz, ale także mogą być łatwo modyfikowane w planie.
Pozdrowienia
Witaj Zozo_mp
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, techDCM , chce zmodyfikować odległość między swoimi mieszanymi cechami...
Jeśli chce cienkiego pociągnięcia (zdefiniowanego w Grubość linii - opcja tuż pod Stylem linii), użyje litery A jako litery stylu, w przeciwnym razie B, aby mieć pogrubioną kreskę...
A dla długości linii i pustek (linii przerywanych) będziemy zmieniać wartości ... A,0,25,-0,125
A jeśli nie, to iść swoją drogą... no tak można również modyfikować te linie osi bezpośrednio, edytując je w Układzie, a tam też można modyfikować kolor... Ale to tylko lokalna modyfikacja.
Pozdrowienia.
3 polubienia
Witam
Bardzo dziękuję za pomoc.
Jednak rozwiązanie zaproponowane przez @Maclane nie rozwiązuje mojego problemu.
To ostatnie dotyczy odległości między liniami w " osiach centrujących ", a nie linii mieszanych.
Wydaje się, że nie są one obsługiwane w ten sam sposób przez SolidWorks.
Kontynuuję swoje badania, ale jak @Zozo_mp sugeruje, mam wrażenie, że ten pierwiastek nie jest modyfikowalny.
W każdym razie dziękuję.
Pozdrowienia
Witam;
Spróbuj tego, aby zobaczyć...
We właściwości dokumentu - Linie konstrukcyjne/Osie centrujące...
(https://help.solidworks.com/2021/french/solidworks/sldworks/HIDD_DVE_CENTERMARKSYM.htm)
[HS/on] Nie mów @Zozo_mp pewnie miał rację... Obawiam się, że po rozmowie z Coralie dostanie w kość... ;-) [HS/wył.]
Pozdrowienia
Witaj @Maclane,
Dziękuję za zaangażowanie, niestety zajrzałem już na tę stronę, ale nie znalazłem tego, czego szukałem.
Jeszcze raz dziękuję,
Pozdrowienia