Parametryzacja optymalizacji rozkroju

Witam

Napotykam trudności z narzędziem do optymalizacji cięcia, tłumaczę się, udaje mi się zintegrować projekt z narzędziem, rozpoznaje ono wszystkie profile i długości przepływów, udaje mi się ustawić różne długości belek i wygenerować raport, który jest spójny, jak na razie dobrze. Kiedy jednak patrzę na raport bardziej szczegółowo, zdaję sobie sprawę, że nie może on " zagnieździć " cięć pod kątem 45°, ale umieszcza je " obok siebie ", więc jak na narzędzie optymalizacyjne nie jest to świetne...

Po drugie, nie mogę zarządzać orientacją moich profili, opcja pozostaje cały czas wyszarzona.

Dziękuję za pomoc
Z poważaniem, Kevin

Czy prawidłowo wybrałeś zoptymalizowany tryb?

W przypadku orientacji, jest ona automatycznie wykonywana podczas importowania Solidworks.
Aby z niego skorzystać, musisz dodać przepływ ręczny (z +)

Tak, wypróbowałem nawet 3 tryby, aby zobaczyć ich różnice, ale nic się nie zmienia...
Naprawdę nie wiem, gdzie szukać.

Okej, zwraca się uwagę na orientację elementów.

W każdym razie dziękuję

Zrobiłem import z dużą ilością cięcia pod kątem 45°, a mimo to wydaje się, że pasują do siebie.
Suma jest zagnieżdżona:

Jaka jest Twoja wersja narzędzi MyCad?

Czy możesz zapisać swój projekt CuttingOptimization (.mcoo) i przesłać go do weryfikacji? (Jeśli to możliwe, tylko rurka, której to dotyczy)

MyCad 2023 SP4.1

Nowy projet.rar (9,8 KB)

W rzeczywistości uzyskałem inny wynik z moją wersją (2022 SP2.1):

Szerokość ostrza = 0 i początkowy spadek również oraz dla opcji optymalizacji:

Może ktoś taki jak @fmarchand (Visiativ) będzie w stanie nam powiedzieć dlaczego?

Redagować:
Czy próbowałeś z tą opcją:
image
Wydaje mi się, że 2. błąd i nie kumuluje długości tak, jak powinien.

ah no dobrze, w porządku, wydaje się zoptymalizowany !!

Tak, wypróbowałem tę opcję, nie ma ona wpływu na orientację cięć, po prostu na wskazanie wyboru kąta dla operatora.

Nie próbowałem tego zestawu, ale rzeczywiście, w tym też się psuje.
Przetestowałem go na bardziej złożonym zestawie i nie miałem żadnych błędów... dziwny!

Właśnie wypróbowałem to w innym poście, tej samej wersji SW, ale z MyCAD 2024 SP1.2 otrzymuję dokładnie ten sam wynik.

1 polubienie

Witam;

W twoich przykładach (powyżej) różnica wydaje się polegać na wyborze klasyfikacji cięć w prętach:
Prawdopodobnie konieczne jest faworyzowanie " Według rozmiaru..."  zamiast " Zabytki "

Pozdrowienia.

Użyłem 3 różnych opcji

• Według malejącego rozmiaru
  • Zwiększając rozmiar
  • Za pomocą znacznika

Nie ma różnicy w raporcie używającym tego samego pliku...

im bardziej drapię w narzędziu, tym bardziej mówię sobie, że ma problem... kiedy zmieniam ustawienia, nic się nie zmienia... nawet w przypadku części naprawczej, o którą poprosiłem, numerycznie zamiast alfabetycznie, nie zmienia się ... To samo dotyczy wyboru metody optymalizacji lub wyboru klasyfikacji cięć...

Jestem zdesperowany...

To samo ze mną,
Zmiana opcji nie zawsze wydaje się działać w " dynamice ", musiałem kilka razy ponownie uruchomić narzędzie (i ponownie zaimportować mój mechanicznie spawany w tym samym czasie), zanim zauważyłem zmiany.

Próbowałem też ponownie uruchomić narzędzie, ale nie przyniosło to żadnego efektu... A szkoda, bo narzędzie jest naprawdę proste i mogłoby być świetne, ale tutaj jesteśmy daleko od optymalizacji.

Oznacza to również, że oni (Visiativ) nie zmienili niczego w wersji 2024sp01 mycadtools (jest to wersja zainstalowana tutaj). Nie ma więc potrzeby aktualizacji w Twoim przypadku.
Co więcej, uważam, że większość ich narzędzi, choć bardzo praktyczna lub nawet niezbędna dla niektórych, jest coraz mniej przemyślana .

1 polubienie

Mam do dyspozycji dwie stacje robocze, więc zrobiłem test z najnowszą wersją bez zmian... Szkoda.

W pełni zgadzam się z tym punktem widzenia

Witam
Oczywiście jest to skan spawanego mechanicznie, w tym przypadku orientacja nie jest dostępna, ponieważ została odzyskana z 3D
Jeśli chodzi o zagnieżdżanie, to wykresy cięcia są po to, aby przedstawić układ współrzędnych na pręcie, ale nie jest on odwrócony (pracujemy nad bardziej precyzyjnym stosunkiem w przyszłej wersji), ale system wykrył symetrię przekroju (ponieważ na przykład rura kwadratowa nie mogła być pod kątem) i uwzględnia to możliwe zagnieżdżenie w obliczeniach
Nawiasem mówiąc, jeśli zsumujemy cięcia 2x1320+2x1145+2x1120+945+841+841+841+800+800 = 12238 (plus linie cięcia), czyli > długość surową, zobaczymy, że się zagnieżdża
Jak już powiedziałem, raport wyświetla tylko sekwencję diagramów każdej sekcji, ale nie orientuje ich, pracujemy nad tym, aby ulepszyć sprawozdanie.

5 polubień

Witam

Oprócz odpowiedzi @jfaradon:

R&Dmy - Ewolucja #183197

Ogólna poprawa w raportowaniu i wizualizacji przekrojów

Pozdrowienia

1 polubienie