Mam 3 pokoje, w których zmieniam promień balayage.
Aby uniknąć modyfikowania tych 3 części pojedynczo, chcę je złożyć w skład tak, żebym wszedł w promień tylko raz, ale 3 części musiały być aktualizowane.
Jak mogę to zrobić?
Metoda 1:
Narysuj szkic z promieniem w zespole lub części tego zespołu, a następnie połącz szkice 3 części z tym szkicem (metoda szkieletowa)
Metoda 2:
Najpierw zrób pierwszą część, a potem w pozostałych dwóch częściach zespołu, z edycji montażu wymiar wyrównaj i znajdź stronę pierwszego promienia pierwszej części (i to właśnie ona napędza suibante).
Edycja dla metody 2, możliwość stworzenia zmiennej w zespołzie sterującej pozostałymi trzema stronami.
Witam;
Czy nie byłoby " prostsze " zrobić usunięcie materiału, skanując bezpośrednio w montażu z opcją " Propaguj funkcję do części "?

(Pamiętaj, aby odznaczyć " automatyczny wybór").
Promień skanowania byłby bezpośrednio kontrolowany w zespole za pomocą zmiennej globalnej.
Wszystko zależy od geometrii zespołu ... ale bez zrzutów ekranu...
@Maclane w podstawowych danych nie ma nic, co wskazywałoby na usunięcie materiału.
Może 3 różne profile z tego samego promienia?
Witam
Jak @sbadenis
-
W szkieletze łączysz te 3 elementy, łącząc wymiary jednego lub trzech szkiców.
W montażu łączysz te 3 części ze szkieletem przez zewnętrzne odniesienia, gdzie integrujesz szkielet z częściami.
Ale jeśli ta metoda szkieletu nie była stosowana od początku projektu, nie ma to większego sensu. -
Konfiguracja jest prosta, modelowana w tym samym pliku – 3 części.
-
Inną możliwością jest połączenie rodziny części z zewnętrznym plikiem Excel, co pozwala zarządzać projektem poprzez aktualizację rodziny części za każdym razem, gdy Excel jest modyfikowany.
Gdybyś miał kontekst, by zrozumieć swoje potrzeby.
Chęć połączenia 3 promieni nie ma większego sensu, poza tym, że jest to konieczne. Modyfikowanie 3 wymiarów jest zawsze łatwiejsze, a ja zużywam energię na SolidWorks.