Parametryzacja zespołu o nieskończonych wymiarach

Witaj TLM,

będąc w okresie stażu (poziom Bac+2) w firmie projektującej przenośniki na Solidworks 2012, zostałem poproszony o przejęcie istniejących standardowych przenośników w celu dostosowania ich tak, aby można je było konfigurować w nieskończoność. Oznacza to, że modyfikując tylko 4 wymiary, można go modyfikować w nieskończoność zgodnie z życzeniem klienta (długość, szerokość, wysokość wlotu i wylotu przenośnika).

Zaczęłam od najprostszego, ale nadal nie znalazłam rozwiązania, które działa idealnie. Cały zespół przenośnika jest podzielony na trzy podzespoły: Część górna (podłużnice + rolka), przednia stopa (wyjście przenośnika) i tylna stopa (wlot przenośnika).

Cholewka powinna mieć możliwość modyfikacji w taki sposób, aby jej szerokość odpowiadała szerokości stóp. Jednym z problemów jest to, że wraz ze wzrostem długości górnej części przenośnika, liczba rolek (powtórzenie liniowe) i liczba otworów w podłużnicach również muszą się zwiększać i odwrotnie, jeśli długość maleje.

Próbowałem już ze szkicem pilotażowym, ale nie znalazłem rozwiązania problemu rolek.

Czytałem na kilku forach, że do rozwiązywania nieskończonych problemów konfiguracyjnych trzeba używać funkcji Solidworks VBA. Będąc bardzo kiepskim w programowaniu, pytam Cię, czy masz mi jakieś rozwiązania, które możesz mi zaoferować?

Z góry dziękuję.

Witam!

Zapoznaj się z technologią DriveWorks!

Masz już wersję o nazwie DriveWorks Xpress, która jest bezpłatna w SOLIDWORKS.

2 polubienia

Radziłbym utworzyć 4 zmienne globalne i utworzyć równania w funkcjach powtórzeń za pomocą tego przykładu zmiennych globalnych

DŁUGOŚĆ: 5000

SZEROKOŚĆ: 1200

SPOŻYCIE: 1000

WYJŚCIE: 1500

a twoje równanie to na przykład

POWTÓRZENIE ROLKI = (DŁUGOŚĆ - (długość modułu głowicy + długość modułu ogonowego) ) / odległość od środka

To dałoby ci liczbę rolek do ułożenia

3 polubienia

Witam

Najlepszą rzeczą do zrobienia byłoby zarządzanie zmiennymi z okienka właściwości niestandardowych.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi!

Zdecydowałem się na DriveWorks i przyznam, że działa bardzo dobrze. Ta funkcja umożliwia również powiązanie rysunku z modelem 3D, który jest aktualizowany automatycznie po zmianie wymiarów: Bardzo dobre punkty.

W ten sposób można również zapisać nowy podzespół, zmieniając jego nazwę, na przykład na nazwę klienta i numer służbowy.

Jedynym minusem jest to, że renomowane części/zespoły są rejestrowane w miejscu oryginalnych części, co powoduje niezły bałagan w pliku...

Chciałbym mieć możliwość nagrania tych nowych części/zespołów w folderze specyficznym dla danego przypadku.

Nie wiem, czy moja prośba jest bardzo jasna...

Jeszcze raz dziękuję za info!!

Witam ponownie.

Cieszę się, że podoba Ci się DriveWorks Xpress.

Budowanie reguł definiujących końcowe lokalizacje generowanych modeli to jedna z wielu funkcji dodanych w wersjach DriveWorks Solo i DriveWorks Pro.

Ta funkcja nie jest dostępna w darmowej wersji DriveWorks Xpress.

Poniżej znajduje się link do porównania wersji ze sobą:

http://www.driveworks.co.uk/products/compare/

Szczerze

Thomas