Parametryzacja tej samej części w zespole

Cze wszystkim

Próbuję uzyskać pojedynczą część, aby skonfigurować pojedynczą część w złożeniu solidworks.

Pozwólcie, że wyjaśnię, mam podstawową część, o określonym profilu i określonej wysokości
Chcę zintegrować nową część na tej samej podstawie, co ta, bez konieczności tworzenia innej części.

Poszperałem więc trochę w sieci, natknąłem się na takie tematy jak kursy parametryzowane, zmienne globalne...
Ale nie mając dogłębnej wiedzy na temat tych metod, trudno jest mi je wdrożyć.

Efektem końcowym byłby montaż ościeżnicy/rygla (ościeżnicy)

Szukałem na innych forach i natknąłem się na odpowiedź od użytkownika
Mówiąc o montażu oprogramowania portalu, który aktualizuje się automatycznie...
Naprawdę nie wiem, czy ten projekt spełni moje oczekiwania,

Jeśli masz coś, co mogłoby mnie oświecić, jestem za tym!

Życzę Ci miłego dnia,
Z góry dzięki,

Séb.

Witam

Pierwszą metodą (w Solidworks) może być utworzenie rodziny części zarządzanych przez tabelę Excela.

Wykonaj część podstawową, a następnie wykonaj "wstawianie", "tabelę", "rodzinę części".

Wybierz wymiary, które chcesz ustawić, a następnie wypełnij tabelę Excela tyloma możliwościami, ile chcesz.

Fred

4 polubienia

Należy użyć konfiguracji SolidWorks (a tym samym rodzin części).

W załączonym bardzo prostym przykładzie utworzyłem prostokątną część przekroju poprzecznego o długości.

Zmieniam szerokość, grubość i długość w zależności od rodziny części.

test_piece_parametrable.sldprt
2 polubienia

Dziękuję za bardzo szybkie odpowiedzi!

Test robię rano,

Zapomniałem wspomnieć, że jestem pod SW 2012
W związku z tym nie mogę otworzyć twojego pliku Flegendre

Ahhhh kompatybilność oprogramowania między wersjami... :D

Właśnie zrobiłem test...

Nie mam dobrych wieści (dla mnie)

SolidWorks wyrzuca mnie, gdy tylko próbuję utworzyć rodzinę części...

Problem ze zgodnością SW2012 i Excel 2010?!

Witam

A priori SolidWorks 2012 i Excel 2010 są zgodne: http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/14/09/2014/configuration_systeme_requise_pour_solidworks___windows_et_mac___solidworks.pdf

1 polubienie

Witam

Jeśli masz tylko kilka wymiarów do zmodyfikowania, możesz tworzyć proste konfiguracje bez konieczności tworzenia rodziny części w programie Excel.

Aby to zrobić:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy nową konfigurację w górnej części drzewa konfiguracji
  2. Po utworzeniu wybierz wymiar (lub wymiary lub elementy), które mają zostać zmodyfikowane, a następnie kliknij prawym przyciskiem myszy konfiguruj
  3. Wypełnij tabelę wartościami między różnymi konfiguracjami

@+

2 polubienia

Problem z konfiguracją polega na tym, że jeśli muszę zmodyfikować przylgę profilu, to jestem zmuszony (chyba) do konieczności dokonania modyfikacji w konfiguracjach.

Jednak to, co chciałbym, to mieć "matkę" kawałka, która będzie napędzać inne moje utwory...

Dla koneserów top solid może to zrobić, ustawiamy część, nadając jej wymiary (na przykład: Wysokość, Szerokość, Głębokość) A oprogramowanie prosi nas o te wymiary PRZED utworzeniem części...

Jeżeli zachodzi potrzeba zmiany szkicu podstawowego części macierzystej,
Modyfikacje są dokonywane w częściach z nim związanych.

Zawsze mam ten sam problem, gdy chcę stworzyć rodzinę pokojową...
Może komputer, który nie obsługuje... Nie mam o tym pojęcia

Ponownie

Jest to dobry pomysł dla konfiguracji, pod uwagę będą brane tylko zmienne, które muszą różnić się od siebie. W przeciwnym razie wszystko, co jest wspólne dla każdej konfiguracji, zmienia się we wszystkich przypadkach.

Nie rozumiem twojego problemu.

@+

ps: jeśli twoje pytanie dotyczy profili powinieneś w takim przypadku przyjrzeć się działaniu spawanego mechanicznie w SolidWorks, zobacz tutoriale