Obecnie używam tabeli parametryzacji w CATIA do generowania oringów o różnych wymiarach (kilkaset). Chciałbym teraz mieć możliwość użycia parametru w moim drzewie z wieloma wartościami (np. Oryginalny kształt, Zamontowany w rowku, Zamontowany pod kątem itp.) w celu modyfikacji kształtu złącza tak, aby był dostosowany do rodzaju montażu mechanicznego.
Jak mogę kontynuować?
1- Myślałem o zrobieniu kilku szkiców dla tej samej rewolucji, a następnie wybraniu, dzięki wielu wartościom i regule KnowledgeWare, odpowiedniego szkicu... Wydaje się to niemożliwe
2 - Wykonaj kilka używanych szkiców, a następnie obrotów odpowiadających każdemu kształtowi połączeń, a następnie aktywuj prawy obrót i dezaktywuj pozostałe
Itd.
Poniżej znajduje się przykład możliwych kształtów.
Bardzo dziękuję za odpowiedź! To rozwiązanie jest bardzo ciekawe, ale niestety w moim przykładzie mam przegub z kołem a w drugim mam 3 odcinki i 3 łuki koła.
Zrobiłem szkic z okręgiem i jeden z kwadratem, mogłem zrobić trójkąt o promieniu na wierzchołek odpowiadającym twojemu zrzutowi ekranu.
Treść każdego szkicu nie stanowi PB.
To od Ciebie zależy, czy skojarzysz geometrię każdego szkicu z Twoim rozmiarem (średnicą połączenia, jak przypuszczam) zarządzanym przez tabelę Excela.
Jeśli zaimportujesz okrąg oryginalnego szkicu połączenia (jako element budynku) do każdego szkicu, powinno to być dość proste.