Parametryzacja badania statycznego

Cze wszystkim

Jestem na statycznej symulacji zespołu składającego się z dość dużej liczby części blaszanych i objętościowych ze stopu 5754 i stali nierdzewnej.

Zakrzywiona siatka odbywa się bez żadnych problemów.

Z drugiej strony badanie jest zbyt długie, w szczególności ze względu na funkcję "bardziej precyzyjny kontakt powierzchnia-powierzchnia" odpowiadającą opcji "dokładniejszych kontaktów solidarnościowych", które trwały dłużej niż 28 godzin.

Jest opcja "Niezgodny kontakt solidarnościowy", która jest domyślnie automatyczna, jeśli zmienię ją na uproszczoną, spowoduje to awarię badania.

Czy wiedziałbyś, które parametry zmodyfikować, aby skrócić czas trwania, wiedząc, że muszę zrobić 3 osie w 2 kierunkach i że obecnie mam modyfikacje do wykonania, ponieważ 2 punkty są poza granicą plastyczności.

Oto parametry siatki:

Typ siatki: Siatka mieszana    
Siatka używana    Siatka oparta na krzywiźnie
Punkty jakobianu    4 punkty
Weryfikacja jakobianu dla aktywowanego kadłuba    
Zestaw kontrolny siatki    
Maksymalny    rozmiar elementu 150 mm
    Minimalny rozmiar elementu 30 mm
Wysoka jakość siatki    
Łączna liczba węzłów    2082204
Łączna liczba 1144191 przedmiotów    
Ponowne tworzenie siatki uszkodzonych części z niekompatybilną    siatką Wł.
Czas tworzenia siatki (hh:mm:ss)    00:12:45

Parametry badania:

Nazwa badania    : Analiza statyczna 1 (-domyślnie-)
Typ siatki: Siatka mieszana    
Efekty termiczne    obejmują obciążenia termiczne
Zerowa     temperatura odkształcenia 298 kelwinów
Typ solvera    FFEPCzytaj
Usztywnienie naprężeń    wyłączonych
Niska sztywność    Wyłączona
Relaksacja bezwładnościowa    wyłączona
Tarcie    wyłączone
Metoda adaptacyjna    wyłączona

Dziękuję.

Witam

Jeśli grasz na jakości swojej siatki, umieszczenie "grubej" siatki coś by zmieniło?

1 polubienie

Tam byłem na pośredniej siatce, spróbuję z grubszą siatką.

Próbowałem innej osi z grubszą siatką i jest znacznie szybsza.

Różnica jest ogromna w przypadku tego rodzaju montażu.

Siatka oparta na krzywiźnie czasami powoduje kilka awarii. Czy jest to naprawdę przydatne w Twoim przypadku?

Dodanie kontaktu między zespołem a komponentem znacznie wydłuża czas obliczeń, ale czasami nie można zrobić inaczej.

Czy kontrolki siatki zostały nieużywane? Możemy zdefiniować dość gruby rozmiar siatki dla całego systemu i wygenerować gęstsze siatki lokalne w obszarach zainteresowania. Dzięki temu możliwa jest optymalizacja liczby elementów, a tym samym czasu obliczeń.

Siatka oparta na krzywiźnie wydaje się preferowana w przypadku złożeń.

Nie użyłem kontrolki siatki w 2 obliczeniach, po prostu zmieniłem gęstość siatki w całości.

Obliczenia zostały skrócone z około 30 godzin do 8 minut.

Wysoki czas na rozwiązanie oznacza, że do rozwiązania jest duża liczba równań.

To wszystko możemy zredukować, zmniejszając liczbę elementów. Aby to zrobić, kilka wskazówek poniżej:

- Zmniejsz rozmiar całej siatki

- Użyj kontrolek siatki, aby zagęścić elementy tylko w obszarach zainteresowania.

- Siatka oparta na krzywiźnie jest przydatna tylko w przypadku cylindrów lub innych krzywych (generator siatki dodaje minimalną i wstępnie zdefiniowaną liczbę węzłów wokół zakrzywionych kształtów.

- Stosować elementy "skorupowe" do blachy i elementy "belkowe" do profili

- Uprość swój model tak bardzo, jak to możliwe, używając jego osi lub płaszczyzny symetrii.

Dziękuję za te wyjaśnienia.

Przeszedłem również przez pomoc SolidWorks.

Pomoc określa, że musisz użyć siatki opartej na krzywiźnie dla złożeń, nawiasem mówiąc, próbowałem klasycznej siatki i wiele elementów nie działa.

W przeciwnym razie znajduję się w siatce powłoki, która jest domyślnie wybrana dla arkusza blachy.

Grając na jakości siatki, liczba elementów wzrosła z 1 144 191 do 117 172, co ma znacznie większy wpływ niż w monolicie.

Witaj Bruno,

Czy możesz umieścić podgląd obrazu swojej siatki?

Oto widok siatki:

Myślę, że to dobrze dla tego tematu, zaoszczędziłem sporo czasu modyfikując siatkę, rejestracja pliku jest jeszcze długa ale jest  to nieuniknione.

Zamierzam otworzyć inny temat, ponieważ zaczynam ponownie symulację bardziej szczegółowo ze zdalnymi masami i kontaktami za pomocą zamiast zjednoczonego zespołu.

Dziękuję.