Jestem na statycznej symulacji zespołu składającego się z dość dużej liczby części blaszanych i objętościowych ze stopu 5754 i stali nierdzewnej.
Zakrzywiona siatka odbywa się bez żadnych problemów.
Z drugiej strony badanie jest zbyt długie, w szczególności ze względu na funkcję "bardziej precyzyjny kontakt powierzchnia-powierzchnia" odpowiadającą opcji "dokładniejszych kontaktów solidarnościowych", które trwały dłużej niż 28 godzin.
Jest opcja "Niezgodny kontakt solidarnościowy", która jest domyślnie automatyczna, jeśli zmienię ją na uproszczoną, spowoduje to awarię badania.
Czy wiedziałbyś, które parametry zmodyfikować, aby skrócić czas trwania, wiedząc, że muszę zrobić 3 osie w 2 kierunkach i że obecnie mam modyfikacje do wykonania, ponieważ 2 punkty są poza granicą plastyczności.
Oto parametry siatki:
Typ siatki: Siatka mieszana Siatka używana Siatka oparta na krzywiźnie Punkty jakobianu 4 punkty Weryfikacja jakobianu dla aktywowanego kadłuba Zestaw kontrolny siatki Maksymalny rozmiar elementu 150 mm Minimalny rozmiar elementu 30 mm Wysoka jakość siatki Łączna liczba węzłów 2082204 Łączna liczba 1144191 przedmiotów Ponowne tworzenie siatki uszkodzonych części z niekompatybilną siatką Wł. Czas tworzenia siatki (hh:mm:ss) 00:12:45
Parametry badania:
Nazwa badania : Analiza statyczna 1 (-domyślnie-) Typ siatki: Siatka mieszana Efekty termiczne obejmują obciążenia termiczne Zerowa temperatura odkształcenia 298 kelwinów Typ solvera FFEPCzytaj Usztywnienie naprężeń wyłączonych Niska sztywność Wyłączona Relaksacja bezwładnościowa wyłączona Tarcie wyłączone Metoda adaptacyjna wyłączona
Siatka oparta na krzywiźnie czasami powoduje kilka awarii. Czy jest to naprawdę przydatne w Twoim przypadku?
Dodanie kontaktu między zespołem a komponentem znacznie wydłuża czas obliczeń, ale czasami nie można zrobić inaczej.
Czy kontrolki siatki zostały nieużywane? Możemy zdefiniować dość gruby rozmiar siatki dla całego systemu i wygenerować gęstsze siatki lokalne w obszarach zainteresowania. Dzięki temu możliwa jest optymalizacja liczby elementów, a tym samym czasu obliczeń.
Wysoki czas na rozwiązanie oznacza, że do rozwiązania jest duża liczba równań.
To wszystko możemy zredukować, zmniejszając liczbę elementów. Aby to zrobić, kilka wskazówek poniżej:
- Zmniejsz rozmiar całej siatki
- Użyj kontrolek siatki, aby zagęścić elementy tylko w obszarach zainteresowania.
- Siatka oparta na krzywiźnie jest przydatna tylko w przypadku cylindrów lub innych krzywych (generator siatki dodaje minimalną i wstępnie zdefiniowaną liczbę węzłów wokół zakrzywionych kształtów.
- Stosować elementy "skorupowe" do blachy i elementy "belkowe" do profili
- Uprość swój model tak bardzo, jak to możliwe, używając jego osi lub płaszczyzny symetrii.
Myślę, że to dobrze dla tego tematu, zaoszczędziłem sporo czasu modyfikując siatkę, rejestracja pliku jest jeszcze długa ale jest to nieuniknione.
Zamierzam otworzyć inny temat, ponieważ zaczynam ponownie symulację bardziej szczegółowo ze zdalnymi masami i kontaktami za pomocą zamiast zjednoczonego zespołu.