Parametryzacja symulacji Solidworks

Witam

Wygląda na to, że już coś zauważyłem w moim pytaniu, a problem musi być znany, ale nie można go zdobyć.

Wykonując obliczenia za pomocą Solidworks Simulation, domyślne ustawienie wykreślanych wyników (naprężenia, przemieszczenia itp.) oraz ich opcji (zniekształcony lub niezniekształcony wynik, jednostka itp.) nie odpowiada mi... ale wtedy naprawdę wcale nie!

W jaki sposób te opcje są obsługiwane przez Solidworks i jak można je zmienić?

Podobnie w przypadku edycji raportu, w jaki sposób mogę zmienić formatowanie początkowego raportu edytowanego przez Solidworks?

Do tej pory nie przeszkadzało mi to specjalnie, biorąc pod uwagę częstotliwość wykonywanych obliczeń, ale teraz zaczyna się to nasilać i przeszkadza mi marnowanie czasu na te rzeczy...

Z niecierpliwością czekamy na Twoje odpowiedzi.

Rémi

Witaj Rémi

Po aktywowaniu dodatku do symulacji należy kliknąć menu "Symulacja", a następnie "Opcje"

Otworzy się okno, w którym możesz zmienić wiele ustawień.

Zwłaszcza w zakładce "opcja domyślna"

Możesz dodawać, usuwać domyślne wyniki, zmieniać jednostki, podpisy... Nałóż wiązania siatki, nałóż konkretny solver...

Na dole w "Raporcie" możesz dostosować raporty do wyeksportowania w formacie Word

3 polubienia

Witam

Dziękuję za tę odpowiedź, delikatnie mówiąc... logika^^

Ustawiłem więc swoje symulacje tak, jak chciałem.

Niemniej jednak, jeśli chodzi o sprawozdanie, chciałbym zmienić cały format dokumentu. W rzeczywistości chodzi o to, aby dostosować go do swoich potrzeb, aby ujednolicić wszystkie nasze dokumenty (instrukcję obsługi, instrukcję konserwacji itp.), aby w końcu dać klientowi coś spójnego.

Pozdrowienia

Rémi

W przypadku raportu nie sądzę, aby było to możliwe w bezpośredni sposób:

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/cworks/IDC_HELP_REPORT.htm?id=3ead274a1c744b18b9485c698375d9c9#Pg0

Wybierz format raportu. Formaty raportów są dostosowane do rodzaju badania. Nie ma możliwości dodawania nowych formatów do listy. Dostępne formaty to :

• Statyczny format badania
  • Format badania częstotliwości
  • Format badania wyboczenia
  • Format badania termicznego
  • Format badania projektowego
  • Nieliniowy format badania
  • Format badania testu upuszczenia
  • Format badania zmęczenia
  • Dynamiczny format badania
  • Format badania zbiornika ciśnieniowego

Jedynym rozwiązaniem, które przychodzi mi do głowy, byłoby opublikowanie raportu solidworks w programie Word, a następnie skopiowanie/wklejenie szablonu dokumentu...

1 polubienie

Obejrzyj ten film:

https://www.youtube.com/watch?v=6LLul5VHX5w

W przeciwnym razie musisz zmodyfikować (ale po uprzednim wykonaniu kopii!) plik (nazwa może ulec zmianie w zależności od wersji XX ):

simulationreporttemplate_20XX.dotx 

Które można znaleźć tutaj:

C:\Program Files\SolidWorks Corp\SolidWorks\Simulation\data\cwreports\

W przeciwnym razie przeprowadź wyszukiwanie w systemie Windows z terminami:

Szablon symulacji .do

Po powrocie z podróży przez kanał La Manche, która trzymała mnie z dala od SoliWorks, odkrywam najnowszą odpowiedź od .PL, która przy odrobinie pracy powinna pozwolić mi zrobić coś z raportem.

Dziękuję za odpowiedzi.