Konfiguracja stołu rewizyjnego wkładów z automatycznym napełnianiem do 3 linii

Witam

Na początek tego zimnego tygodnia mam nową prośbę, która tym razem dotyczy tabliczki rewizyjnej dołączonej do wkładu.

To, co bym chciał, to uzyskać 3 linie rewizji, w których oprócz ostatnich 2 indeksów widoczny jest indeks tworzenia A.

Dealer Visiativ powiedział moim kolegom (nie byłem jeszcze częścią firmy), aby używali tabeli poprawek, zamiast umieszczać te twarde linie na mapie bazowej. Prawdą jest, że wydaje się to łatwiejsze do zarządzania (dodawanie i usuwanie wierszy na żądanie), ale wydaje się trudniejsze do skonfigurowania automatycznie, a liczba wierszy musi być zarządzana ręcznie.

Ponieważ chciałbym, aby tak jak w moim starym pudełku, wszystko aktualizowało się automatycznie (indeksy, daty, nazwa modyfikatora, zatwierdzający) i aby były maksymalnie 3 linie podpowiedzi. W tym społeczeństwie utworzono zmienne 0 (bieżąca wersja), -1 (poprzednia wersja) i -2 (poprzednia poprzednia wersja). Działało to z tą różnicą, że ponieważ tabela zawierała 3 wiersze, indeks A był ukryty przed indeksem D, ponieważ pozostały tylko D, C i B, podczas gdy ja chciałbym, aby pozostały D, C i A.

Obawiam się, że nie wiem, jak to zrobić, ponieważ chciałbym mieć ten sam sposób pracy, ale Indie A nadal pozostają w mocy.

Na chwilę obecną (załączony obrazek ze zmiennymi na dole i powiązanymi nazwami na górze) indeks A został utworzony w 1.wierszu na dole. Problem polega na tym, że ostatni indeks znajdowałby się w górnej linii, a poprzedni indeks w środkowej linii, z wyjątkiem tego, że przed znalezieniem się w indeksie C indeks A byłby widoczny na 2 liniach, co jest problemem.

Ponadto, jak zmienić zmienne z bieżącego indeksu (0) na poprzedni indeks -1?

Czy ktoś ma rozwiązanie tych problemów, jeśli jest to możliwe?

Następnie będę musiał to wszystko skonfigurować i dodać nowe zmienne do przepływu pracy EPDM.

Z góry dziękuję ;-)

Antó

cartouche_avec_variables_et_noms.jpg

Ten tryb działania dobrze do mnie przemawia, założyliśmy to rozwiązanie dokładnie w momencie, gdy integracja EPDM w firmie, w której pracowałem wcześniej.

Nie ukrywam, że bez konsultanta EPDM nie udałoby nam się tego ustawić.

Nie pamiętam wszystkiego, jest trochę stary....

Nie mam żadnych dokumentów z tamtego czasu, muszę do nich zajrzeć.

Kiedy zaobserwowałeś ten sposób pracy?

Było to w Altor Industrie w Clisson (44).

To musiał być konsultant Axemble, który również to zorganizował (zanim ja też przyjechałem!).

W najgorszym razie, jeśli nie mogę tego zrobić, zadzwonimy również do Visiativ, ponieważ nadal idealnie jest pracować automatycznie za pośrednictwem kanałów, ponieważ oczywiście do napisania jest tylko sformułowanie modyfikacji i to wszystko.

Jeśli uda Ci się zdobyć dokumenty, które wyjaśnią, jak to zrobić, byłbym bardzo zainteresowany ;-)

1 polubienie

Witam

Do przetestowania, ale z formułą podstawową, myślę, że może zaspokoić potrzebę.

Na przykład, biorąc nazwy właściwości pliku jako zmienne:

Dla Rev-1: %Revision(A=B)% (wymuś Rev-1 do B, gdy wersja to A)

Dla Rev: %Rev-1(B=)% (siła Rev-1 bez obciążenia, gdy Rev-1 jest w B)

1 polubienie

Chciałbym przetestować, ale gdzie mogę wprowadzić te formuły startowe?

Dobry wieczór

Na mapach zaznaczenie pola powoduje, że staje się ono ostatnim obszarem wejściowym.

1 polubienie

Zmodyfikowałem zmienne wersji, tworząc zmienną "Modyfikacja wersji" i kolejną "Modyfikacja wersji-1", aby oddzielić je od "Rewizji", której również używam jako adnotowanego indeksu bieżącego obok numeru planu.

Wprowadziłem te wartości jako formuły wejściowe do zmiennych mapowania danych:

Dla "Modyfikacja wersji": %Modyfikacja wersji-1(B=)% (Siła modyfikacji wersji jest pusta, gdy Modyfikacja wersji-1 znajduje się w B)

Dla "Modyfikacja wersji-1": %Wersja(A=B)% (wymuś modyfikację wersji-1 do B, gdy wersja to A)

W indeksie A: nie ma problemu, wypełniony jest tylko odpowiedni wiersz

W indeksie C: nie ma problemu, 3 wiersze są wypełnione.

W indeksie B: nic to nie zmienia, wartości pozostają w górnym wierszu.

Wydaje mi się to bardzo skomplikowane, zwłaszcza, że pozostaje do zdefiniowania, w jaki sposób zmienne zmieniają poziom, aby przejść od modyfikacji do modyfikacji-1 w automatycznym...

Myślę, że będziemy musieli wezwać naszego konsultanta Visiativ, chyba że ktoś znajdzie precedens wyjaśniający, flegendre ?

(widziane w innym EPDM)

Techniką ręcznego tworzenia wierszy z tabelki poprawek jest przechodzenie przez niewidoczne "zmienne buforowe", które służą tylko do skopiowania i wklejenia wiersza, przed ponownym zapisaniem go w innym miejscu...

Po przeszukaniu narzędzi mogę mieć trop, który wydaje się odpowiadać moim potrzebom: aplikację RevisionTable dołączoną do myPDMtools, która pozwala mi automatycznie zarządzać wypełnianiem tabelek zmian.

Zamierzam spróbować!

presentation_revisiontable_-_mypdmtools.pdf

Sugestia: teraz, gdy PDM pro (i std) 2018 zarządza tabelkami zmian, dlaczego nie utworzyć w tabelce rysunkowej pól "Utwórz przez", "Data utworzenia", które odpowiadają indeksowi A, i niech tabelka zmian wyświetla ostatnie 3, tj. wersje D, C i B.

Moim zdaniem spełnia potrzeby i jest bardzo prosty w konfiguracji.

2 polubienia

O tak, rzeczywiście świetna nowość, zwłaszcza jeśli jest prosta!

Z tym, że jesteśmy również w SolidWorks 2017 i PDM 2017. Musielibyśmy wyemigrować...

Możliwe jest zachowanie SW2017 i migracja tylko PDM do 2018 roku.

Uwaga na system operacyjny serwera: Produkty serwerowe SW 2018 wymagają serwera MS 2012 lub nowszego.

Obecnie jestem w tej samej sytuacji: aktualizacja do MS Server 2016 w celu aktualizacji PDM do wersji 2018 jest zaplanowana na przyszły tydzień; dzięki czemu mogę zmodyfikować konfigurację, skorzystać z tej nowej funkcji i przetestować ją, zachowując SW2017 SP5.

FYI: z wyjątkiem wyjątkowych przypadków, takich jak ten (aby mieć czas na modyfikację i przetestowanie nowej funkcji), aktualizuję tylko raz w roku do SP5 nowych wersji. Praktyka, która udowodniła swoją wartość.

1 polubienie

Udało mi się zrobić to, co chciałem, z pomocą naszego konsultanta Visiativ.

Wydaje się, że działa to dzięki trwałej integracji indeksu A z mapą bazową, a dla innych indeksów tabelki zmian zarządzanej przez kanał PDM (z wyłączeniem tworzenia) oraz narzędzia myPDMtools RevisionTable, które pozwala wybrać liczbę wierszy i zmiennych, które mają być automatycznie zintegrowane.

Dziękuję @ wszystkim za odpowiedzi!

Witaj Srebrny Surferze,

Temat ten interesuje mnie również w szczególności w odniesieniu do linii tworzenia (nie chcę na stałe całkować wartości wersji, ale zmienną z wartością pierwszej wersji). Czy udało Ci się przetestować z PDM 2018? Co z tego wynika?