Parametr obliczany na podstawie relacji (między 2 różnymi częściami)

Witam

Chciałbym określić parametr za pomocą funkcji "kąta" (za pomocą wzoru), która opiera się na elementach geometrycznych (2 linie), które należą odpowiednio do 2 różnych części produktu.

Oto zrzut ekranu utworzonej formuły, a także otrzymanego komunikatu o błędzie:

Komunikat o błędzie powiększony:

"Nie można używać obiektów w relacjach na poziomie produktu, jeśli te obiekty nie znajdują się w tym samym kontenerze"

Czy mogę sprawić, by ten typ formuły działał tylko na jednostkach w tej samej części, ale nie między elementami geometrycznymi należącymi do dwóch różnych części?

Zostawię cię z kopią mojego testu.

Czy masz dla mnie jakieś pomysły, jak obliczyć ten parametr za pomocą funkcji "kąt" na podstawie jednostek z dwóch różnych części?

Z góry dziękuję za pomoc.

exemple.zip

Witam.

Najprostszym sposobem jest utrzymanie miary kąta między dwiema liniami.

Możemy również utworzyć część, w której skopiujemy dwie linie z linkiem

(możemy więc użyć wzoru "Pomiary"  "kąty (w prawo, w prawo): kąt"

Witaj Franck,

Dziękuję za odpowiedź. Z drugiej strony wolałbym inne rozwiązania, bardziej odpowiednie do mojego problemu.

Rzeczywiście, staram się zbudować obliczone parametry, aby użyć funkcji "kątów zorientowanych" narzędzia do formułowania.

W Twojej propozycji 1 działa tylko dla pomiarów i ponadto nie jestem pewien, czy mierzony kąt jest zorientowany.

W Twojej propozycji 2 pomysł budowania "niefizycznych" części tylko po to, aby umieścić elementy, aby móc zastosować do nich wzory, wydaje mi się nieco skomplikowany i szybko doprowadzi do powstania małej gazowni.

Czy nie miałbyś innych pomysłów, aby móc obliczać parametry za pomocą funkcji (np. angleoriented(,) ) narzędzia formuły w produkcie (z ASSEMBLY)? 

Jedną z dróg, którą mam na myśli, byłoby być może stworzenie parametrów zewnętrznych lub odniesień  na poziomie produktu (a nie na poziomie dodatkowej części) i możliwość zastosowania funkcji między tymi elementami.

Z góry dziękuję za pomoc.

1 W przypadku pomiarów, w których nie można automatycznie odwrócić polaryzacji, jest to ręczne z polem "odwróć wynik", które zmienia pomiar na ujemny.

Nie można też policzyć liczby zwojów (kąt do 360°).

W zespole można zastąpić funkcję pomiaru kąta funkcją "wiązanie kąta", w której należy zaznaczyć pole "pomiar".

2 To nie są części niefizyczne, są pojedynczą częścią fizyczną, ponieważ sklejamy elementy, na których chcemy obliczyć kąty (powielanie geometrii).

W zespole nie ma geometrii, więc jedyne zewnętrzne referencje, które można utworzyć na poziomie zespołu, dotyczą parametrów typu (długość, ciąg, wartość logiczna itp.).