Parametr FLEX

Witam

Dlaczego w tym przypadku nie narysować elementu już "zakrzywionego"?

Zrób więc zamiatanie sekcji, a następnie wytnij, a następnie obrabiarkuj.

Myślę, że mam odpowiedź, chyba chcesz wymyślić linię produkcyjną.

Rozwiązanie: 

-Pokrój ciało na 3 ciała (po 500 z każdej strony)

- utworzyć gięcie na części środkowej pod żądanym kątem

- przesuń pozostałe obiekty, aby zmienić ich położenie (przesunięcie, a następnie obrót o połowę kąta)

- Połącz ponownie 3 ciała (nie jest to obowiązkowe i może nie działać z powodu bardzo lekkiej zabawy)

@+

1 polubienie

Ponownie

Jeszcze prostsze:

- Przed wszystkimi cięciami utwórz centralny układ współrzędnych dla części, w którym Z jest wzdłużny, a X w kierunku Y oryginalnego układu współrzędnych.

- Następnie, po cięciu i obróbce, utwórz gięcie z płaszczyznami na 500 mm i znakiem jako środkiem gięcia

W domu sprawdza się doskonale!

@+

2 polubienia

Oto zrzut ekranu z wycięciami, które sprawią, że wieszak będzie tym, czego szukasz

@+ ;-)

test_piece_2-deforme_legendre.sldprt

Jeszcze jedna drobna rzecz w funkcji gięcia, ustaw ten suwak na Zero, aby uniknąć deformacji obróbki (patrz zdjęcie)

@+

flexion.jpg
1 polubienie

Umieściłem wszystko w kontekście:

Próbuję znaleźć rozwiązanie dla jednego z naszych klientów, który korzysta z SolidWorks i który właśnie zakupił maszynę BDM tego typu:

http://www.bdmachines.com/equipements/usinage/debit-usinage/ateka-8a-8p/

Klient umieszcza 6-metrową aluminiową belkę na wejściu do swojej maszyny i pozostaje mu określona liczba części ciętych pod kątem i z obróbką skrawaniem. Wszystko to jest kontrolowane za pomocą sterowania numerycznego. Aby przesłać informacje do NC, klient dostarcza nam plik wsadowy (serię kodyfikacji) ze swojego CAPM ze wszystkimi informacjami na temat różnych długości części i różnych obróbek z pozycją w X.

Pomysł (poprzez smartproperties i bomcreator) polega na usunięciu CAPM i przekazaniu wszystkich tych informacji ze złożenia SolidWorks, stąd potrzeba posiadania profilu.

Specyfika tego klienta polega na tym, że niektóre z tych części, po obrobieniu ich w naszej maszynie, przechodzą przez giętarkę. Potrzebuję więc 2 konfiguracji: jednej w belce do naszej maszyny i jednej z wieszakiem do montażu (zadaszenie basenu).
Więc nie chcę robić zamiatania.

Przeszkadza mi też 3 korpusy.

W funkcji gięcia zamierzam sprawdzić suwak, aby poradzić sobie z odkształceniem.

Części wysłałem do podpory Axemble, bo mam wrażenie, że wszyscy możecie wygiąć tę część bez błędu a ja nie.
W międzyczasie, dziękuję wszystkim, wszyscy dobrze mnie oświeciliście na temat zginania i deformacji: cech, których nie znałem dobrze.....

https://imageshack.com/i/5mf7dnp

Czy to jest bardziej to, czego szukasz?

Zobacz załączony plik

@+ :-)

test_piece_3-deforme_legendre.sldprt

Tak, w duchu, to wszystko.

1 polubienie

W czym więc tkwi problem? jeśli to wszystko

@+ ;-)

Kiedy robię to sam, popełniam błąd.

Czy pobrałeś mój plik, który jest w zasadzie twój ;-)

Stworzyłem szkic dla włókna neutralnego (początek części)

Stworzyłem drugi szkic (zniekształcona linia (1 prawa, 1 łuk, 1 prosta)

Zdeformowane narzędzie..... To wszystko

@+ ;-)

Brak nowych odpowiedzi @ flegendre Czy rozwiązałeś swój problem?

@+ ;-)

Problem nie został rozwiązany do tej pory.

Czekam, aby przejść do SW2013 (zaplanowanego na ten weekend), aby zobaczyć, czy to coś zmieni.

Myślę, że skorzystam z funkcji "FLEXION".

W końcu mam odpowiedź:

Dlaczego zawsze miałem błąd rekonstrukcji z funkcją FLEX i funkcją DEFORMACJI, a Ty nie?

Nie ma to nic wspólnego z wersją SolidWorks, ale po prostu z powodu opcji w Ustawieniach systemu w sekcji "Wydajność" i musisz odznaczyć pierwsze pole "Sprawdź przy odbudowie"

Podziękowania dla Eloise za wsparcie Axemble.

option_du_systeme_performance.png