- Przed wszystkimi cięciami utwórz centralny układ współrzędnych dla części, w którym Z jest wzdłużny, a X w kierunku Y oryginalnego układu współrzędnych.
- Następnie, po cięciu i obróbce, utwórz gięcie z płaszczyznami na 500 mm i znakiem jako środkiem gięcia
Klient umieszcza 6-metrową aluminiową belkę na wejściu do swojej maszyny i pozostaje mu określona liczba części ciętych pod kątem i z obróbką skrawaniem. Wszystko to jest kontrolowane za pomocą sterowania numerycznego. Aby przesłać informacje do NC, klient dostarcza nam plik wsadowy (serię kodyfikacji) ze swojego CAPM ze wszystkimi informacjami na temat różnych długości części i różnych obróbek z pozycją w X.
Pomysł (poprzez smartproperties i bomcreator) polega na usunięciu CAPM i przekazaniu wszystkich tych informacji ze złożenia SolidWorks, stąd potrzeba posiadania profilu.
Specyfika tego klienta polega na tym, że niektóre z tych części, po obrobieniu ich w naszej maszynie, przechodzą przez giętarkę. Potrzebuję więc 2 konfiguracji: jednej w belce do naszej maszyny i jednej z wieszakiem do montażu (zadaszenie basenu). Więc nie chcę robić zamiatania.
Przeszkadza mi też 3 korpusy.
W funkcji gięcia zamierzam sprawdzić suwak, aby poradzić sobie z odkształceniem.
Części wysłałem do podpory Axemble, bo mam wrażenie, że wszyscy możecie wygiąć tę część bez błędu a ja nie. W międzyczasie, dziękuję wszystkim, wszyscy dobrze mnie oświeciliście na temat zginania i deformacji: cech, których nie znałem dobrze.....
Dlaczego zawsze miałem błąd rekonstrukcji z funkcją FLEX i funkcją DEFORMACJI, a Ty nie?
Nie ma to nic wspólnego z wersją SolidWorks, ale po prostu z powodu opcji w Ustawieniach systemu w sekcji "Wydajność" i musisz odznaczyć pierwsze pole "Sprawdź przy odbudowie"